Cześć, jestem teoretycznie nowym użytkownikiem, ale zarówno forum, jak i stronę śledzę już bardzo długo. Coś tchnęło mnie, żeby wrócić do jakiejś gry MMORPG. Ze względu na to, iż mam słaby sprzęt (jestem raczej konsolowcem), nie mam zbytnio dużego wyboru. Zresztą gdybym nawet go miał, waham się tylko pomiędzy dwoma tytułami. Jednym z nich jest NosTale, gra w którą grałem dawno temu. Nigdy nie byłem jakiś specjalnie dobry, ani nie osiągnąłem tam niczego specjalnego, ale miałem bardzo duży ubaw z gry. Kiedy wracam tam pamięcią od razu czuję ten niezapomniany klimat, oraz widzę bardzo dużo osób na serwerze w mieście startowym. Drugą grą jest Elsword. Grałem w niego kilka dni od czasu premiery, aczkolwiek nie miałem nigdy zbytnio czasu na ten tytuł. Gameplay mi się podobał, całkiem fajnie bawiłem się wtedy na dungeonach w party, aczkolwiek też nie mogę poszczycić się osiągnięciem tam czegoś wielkiego.
Zatem chcę zapytać się was o porównanie, która gra będzie lepsza dla człowieka, który:
- Pracuje, więc mógłbym poświęcać maksymalnie godzinę, dwie na grę dziennie. W której grze zatem osiągnę więcej grając casualowo?
- P2W nie jest dla mnie żadnym problemem, ale też chciałbym wiedzieć jak to się ma cenowo. Chodzi mi o dysproporcję cenową, czyli jeżeli wydam w Nostale 100 zł, to czy w Elswordzie tyle samo nie da mi wydanie 20 zł, wiecie o co chodzi?
- Zależy mi na pomocnej i DUŻEJ społeczności, gdyż wnioskuję, że mimo jakichś doświadczeń niestety już nie będę na bieżąco.
- Lubię grać w gildii, ale chciałbym wiedzieć, która gra wymaga więcej współpracy. (Nie chcę być wyrzucony z gildii ze względu na to, iż gram powiedzmy jedną godzinę dziennie, przez co blokuję jej jakieś możliwości.)
- Uwielbiam możliwość customizacji wyglądu mojej postaci, system petów, crafting i grind. Ale z drugiej strony cenię sobie fabułę, ciekawy system ulepszania i fajny system walki.
Podsumowując, gdybyście mogli jakoś porównać mi teraz te gry pod tym kątem i powiedzieć, która będzie dla mnie lepsza - byłbym bardzo wdzięczny. Zależy mi na opinii obecnych graczy, z góry dzięki.