NosTale, czy Elsword?

Cześć, jestem teoretycznie nowym użytkownikiem, ale zarówno forum, jak i stronę śledzę już bardzo długo. Coś tchnęło mnie, żeby wrócić do jakiejś gry MMORPG. Ze względu na to, iż mam słaby sprzęt (jestem raczej konsolowcem), nie mam zbytnio dużego wyboru. Zresztą gdybym nawet go miał, waham się tylko pomiędzy dwoma tytułami. Jednym z nich jest NosTale, gra w którą grałem dawno temu. Nigdy nie byłem jakiś specjalnie dobry, ani nie osiągnąłem tam niczego specjalnego, ale miałem bardzo duży ubaw z gry. Kiedy wracam tam pamięcią od razu czuję ten niezapomniany klimat, oraz widzę bardzo dużo osób na serwerze w mieście startowym. Drugą grą jest Elsword. Grałem w niego kilka dni od czasu premiery, aczkolwiek nie miałem nigdy zbytnio czasu na ten tytuł. Gameplay mi się podobał, całkiem fajnie bawiłem się wtedy na dungeonach w party, aczkolwiek też nie mogę poszczycić się osiągnięciem tam czegoś wielkiego.

Zatem chcę zapytać się was o porównanie, która gra będzie lepsza dla człowieka, który:

- Pracuje, więc mógłbym poświęcać maksymalnie godzinę, dwie na grę dziennie. W której grze zatem osiągnę więcej grając casualowo?

- P2W nie jest dla mnie żadnym problemem, ale też chciałbym wiedzieć jak to się ma cenowo. Chodzi mi o dysproporcję cenową, czyli jeżeli wydam w Nostale 100 zł, to czy w Elswordzie tyle samo nie da mi wydanie 20 zł, wiecie o co chodzi?

- Zależy mi na pomocnej i DUŻEJ społeczności, gdyż wnioskuję, że mimo jakichś doświadczeń niestety już nie będę na bieżąco.

- Lubię grać w gildii, ale chciałbym wiedzieć, która gra wymaga więcej współpracy. (Nie chcę być wyrzucony z gildii ze względu na to, iż gram powiedzmy jedną godzinę dziennie, przez co blokuję jej jakieś możliwości.)

- Uwielbiam możliwość customizacji wyglądu mojej postaci, system petów, crafting i grind. Ale z drugiej strony cenię sobie fabułę, ciekawy system ulepszania i fajny system walki.

Podsumowując, gdybyście mogli jakoś porównać mi teraz te gry pod tym kątem i powiedzieć, która będzie dla mnie lepsza - byłbym bardzo wdzięczny. Zależy mi na opinii obecnych graczy, z góry dzięki.

Zdecydowanie Elsword:

-jedyne co musisz codziennie robic to SD, które biorą max 10 minut, a dziennie masz dostęp do dwóch,a questy to coś typu "przejdz SD 2 razy/zrób SD 2 razy na Luto" oraz Henir, który trwa max 30 minut

-w elswordzie jedyne co naprawdę musisz kupić to pasek B, który kosztuje ok.20 zł

-niestety PL umiera, jednak możesz grać na NA, KR lub Voidzie, bo tam jest dużo osób, a na Voidzie szczególnie dużo Polaków i miłych gildii

-w Elswordzie gildie są tak właściwie tylko do rozmów, jednak możesz razem z członkami umawiać się na codzienne robienie Henira i SD

-masz od groma kostiumów dla postaci;zwierzaki posiadają 3 etapy rośnięcia i po każdym dostajesz nową pasywkę, a umiejętnośc aktywna się ulepsza;crafting jest słaby;grindujesz dungeony na tytuły, np. eclipse, reaper lub oath of ruin;system ulepszania to zwykle przyjscie do kowala danie broni i kamyka do ulepszania;system walki jest świetny, dynamiczny

Elsword. Nostale umarło, grają tam tylko ludzie z topki na subkontach, lub ludzie którzy wpierdzielili kupe kasy i zal im opuscic tytul.

Ja też polece Elsworda. Tylko nie PL, jak już to NA lub Void. Już nawet Void wyprzedza w aktualkach PL.

Nie graj na PL. Zniszczona ekonomia (rękawice avka po 2kkk), p2w, brak graczy, leniwe aktualizacje.

Ja grywam na NA sporadycznie, mam parę postaci na każdej mam B-Slot i nie wydałem ani złotówki.

Void dla Casuali :x

właśnie pobrałem void elsword, dla casuali w jakim sensie? da się szybko wbić max lvl i robić end game content? btw. jaką klasę byście polecili na początek? ogólnie czy jest możliwość customizacji wyglądu postaci w dalszej fazie gry? w sensie jakies skrzydełka dodać etc. + mógłby ktoś podrzucić na pw lub tutaj kilka porad na początek dla nooba?

Void bądź co bądź to prywatny serwer, a co za tym idzie to szybsze expienie, nie grałem długo na Void, nie wiem ile dokładnie ile zajmuje wbicie lvl cap, co do customizacji postaci, pod tym względem wydaje mi się iż elsword jest naprawdę spoko, w grze jest wiele outfitów w tym skrzydeł, czy innych bubli jak pelerynki,które można ze sobą łączyć, nie wiem jak to jest na Void, pamiętam że na PL wersji trzeba było je kupować z is i od innych graczy chyba też można było.

Przepraszam jeśli w którejs kwestii wprowadziłem w błąd, ale sam już dobrze nie pamiętam.

właśnie pobrałem void elsword, dla casuali w jakim sensie? da się szybko wbić max lvl i robić end game content? btw. jaką klasę byście polecili na początek? ogólnie czy jest możliwość customizacji wyglądu postaci w dalszej fazie gry? w sensie jakies skrzydełka dodać etc. + mógłby ktoś podrzucić na pw lub tutaj kilka porad na początek dla nooba?

dal casuali w senie takim ze :

~max lvl idzie wbic w ciagu 1 dnia

~stamina poty u npc

~free b slot = duze ulatwienie jak dla mnie, wolalem sie pomeczyc i miec jakis cel na NA zeby wyfarmic kase na b slot

~exp jest chyba 300% wiec 3x szybciej niz na globalu

itd. itd.

Oddałbym ci konto bo juz tam nie gram. Znudzilo mi sie ^^ napisz na pw może przypomne se passy.

dal casuali w senie takim ze :

~max lvl idzie wbic w ciagu 1 dnia

~stamina poty u npc

~free b slot = duze ulatwienie jak dla mnie, wolalem sie pomeczyc i miec jakis cel na NA zeby wyfarmic kase na b slot

~exp jest chyba 300% wiec 3x szybciej niz na globalu

itd. itd.

Oddałbym ci konto bo juz tam nie gram. Znudzilo mi sie ^^ napisz na pw może przypomne se passy.

swietne powody dla ktorych void jest dla casuali

-no, to chyba lepsze niz przez tydzien robienie kazdego dunga po 5 razy

-no, to chyba lepsze niz kupowanie potow w IS

-a pomysl ile bedziesz musial wydac zeby na 12 postaciach miec b slot i c slot

-no, to chyba lepsze niz przez tydzien robienie kazdego dunga po 5 razy

nie jest dla casuali, nadal musisz sie napracowac, a za prace dostajesz wynagrodzony, nie tak jak w przypadku EU badz NA

max lvl to jakies 3 dni

dostajesz +9 eq na 85, ktore nie jest najlepsze, jednak do SD i Henira na poczatek jest spoko

wez klase, ktora ci sie podoba, nie ma znaczenia kim bedziesz gral

jest ogromna mozliwosc kustomizacji postaci; tu mozesz zobaczyc stroje innych http://www.voidels.to/forum/index.php?/topic/122876-weekly-voids-designer/&page=1

http://www.voidels.to/forum/index.php?/topic/121420-weekly-voids-designer/&page=1

http://www.voidels.to/forum/index.php?/topic/119977-weekly-voids-designer/&page=1

http://www.voidels.to/forum/index.php?/topic/120753-weekly-voids-designer/&page=1

A na pvp nie pójdzie bo ping za duży.

A na pvp nie pójdzie bo ping za duży.

void ma serwery w Europie z tego co wiem

void ma serwery w Europie z tego co wiem 

PvP jest p2p chyba

zależy od naszego położenia jak i przeciwnika

Jeśli chodzi o pvp w Voidzie- żadnego p2p nie ma, jest dużo ludzi przez co system dobierania przeciwnika jest zrównoważony + itemy z IS nie dają Ci przewagi (co jak co, ale pvp w elsie wymaga skilla gracza)

Jeśli chodzi o pvp w Voidzie- żadnego p2p nie ma, jest dużo ludzi przez co system dobierania przeciwnika jest zrównoważony + itemy z IS nie dają Ci przewagi (co jak co, ale pvp w elsie wymaga skilla gracza)

chodziło mi o system peer2peer jak w Vindictusie xd

jak ktoś chce po testować konto:

troju12

oddajevoida

Ja już nie gram xD możecie je rozgrabić ahahahaha xd

Cześć, jestem teoretycznie nowym użytkownikiem, ale zarówno forum, jak i stronę śledzę już bardzo długo. Coś tchnęło mnie, żeby wrócić do jakiejś gry MMORPG. Ze względu na to, iż mam słaby sprzęt (jestem raczej konsolowcem), nie mam zbytnio dużego wyboru. Zresztą gdybym nawet go miał, waham się tylko pomiędzy dwoma tytułami. Jednym z nich jest NosTale, gra w którą grałem dawno temu. Nigdy nie byłem jakiś specjalnie dobry, ani nie osiągnąłem tam niczego specjalnego, ale miałem bardzo duży ubaw z gry. Kiedy wracam tam pamięcią od razu czuję ten niezapomniany klimat, oraz widzę bardzo dużo osób na serwerze w mieście startowym. Drugą grą jest Elsword. Grałem w niego kilka dni od czasu premiery, aczkolwiek nie miałem nigdy zbytnio czasu na ten tytuł. Gameplay mi się podobał, całkiem fajnie bawiłem się wtedy na dungeonach w party, aczkolwiek też nie mogę poszczycić się osiągnięciem tam czegoś wielkiego.

Zatem chcę zapytać się was o porównanie, która gra będzie lepsza dla człowieka, który:

- Pracuje, więc mógłbym poświęcać maksymalnie godzinę, dwie na grę dziennie. W której grze zatem osiągnę więcej grając casualowo?

- P2W nie jest dla mnie żadnym problemem, ale też chciałbym wiedzieć jak to się ma cenowo. Chodzi mi o dysproporcję cenową, czyli jeżeli wydam w Nostale 100 zł, to czy w Elswordzie tyle samo nie da mi wydanie 20 zł, wiecie o co chodzi?

- Zależy mi na pomocnej i DUŻEJ społeczności, gdyż wnioskuję, że mimo jakichś doświadczeń niestety już nie będę na bieżąco.

- Lubię grać w gildii, ale chciałbym wiedzieć, która gra wymaga więcej współpracy. (Nie chcę być wyrzucony z gildii ze względu na to, iż gram powiedzmy jedną godzinę dziennie, przez co blokuję jej jakieś możliwości.)

- Uwielbiam możliwość customizacji wyglądu mojej postaci, system petów, crafting i grind. Ale z drugiej strony cenię sobie fabułę, ciekawy system ulepszania i fajny system walki.

Podsumowując, gdybyście mogli jakoś porównać mi teraz te gry pod tym kątem i powiedzieć, która będzie dla mnie lepsza - byłbym bardzo wdzięczny. Zależy mi na opinii obecnych graczy, z góry dzięki.