Nowa gra komputerowa

Witam. Dawno tu nie zaglądałem, ale wierzę, że nadal mogę znaleźć tu fanów nowych produkcji. Znajomi postanowili stworzyć nową grę, odskocznię od aktualnych trendów, tj typowych FPSów, MMORPGów czy innych gier MOBA. Ich projekt wprawdzie znajduje się jeszcze w wersji wczesnej alphy, ale gra powinna mieć rozgłos jeszcze przed powstaniem. W końcu co to za gra, o której nikt nie wie ;)

Opisując grę w kilku słowach: Gra typu H&S z kapką humoru. Mamy dwie strony: Szukający - Chowający się. Szukający ma za zadanie odnaleźć wszystkich chowających się i 'złapać' ich uderzając kijem baseballowym w głowę. Gdybym miał opisywać cały kontent, to bym musiał tu wylać z 20 linijek, dlatego poprzestanę na powyższym, a zainteresowanych zapraszam na fan page projektu: https://www.facebook.com/NGenGames

Staram się im pomóc jak mogę, ale sam wiele nie osiągnę. Dlatego też liczę na Wasze zainteresowanie :)

Pozdrawiam,

Minomike.

P.S. do moda: Po uprzednim przeczytaniu regulaminu, raczej nie została tu nagięta/złamana żadna zasada, ale jeśli jednak, to odgórnie przepraszam, nie było to świadome i proszę o poinformowanie mnie o tym.

Ja wam nie pomogę bo mi się nie podoba.

Nie nam, tylko Im ;) Ja chcę mieć po prostu z kims grać, kiedy będzie beta :)

Zapowiada się ciekawie : )

to bym musiał tu wylać z 20 linijek

racja, nie rozpisuj się, bo 20 linijek to pewnie więcej niż liczy sobie kod tego czegoś

^ Nie ocenia się książki po okładce :) Wiele rzeczy jest place-holderami. Tak jak zaznaczyłem, to jest wczesna alpha, gdzie tak naprawdę nie ma jeszcze co pokazać. Warto mieć jednak na uwadze, że powstaje takowa produkcja i za jakiś czas będzie wyglądała dużo lepiej :)

Nie liczyłbym na większe zainteresowanie na tym forum. Tutaj sami "eksperci" od tworzenia gier i będa jeżdzić po projekcie pewnie :P

A niech jeżdżą :D Każdy hejter to potencjalny gracz :D W końcu jedyne o co mi chodzi to o rozgłos jakiś, żeby chociaż tych 100 graczy było :D

Nie liczyłbym na większe zainteresowanie na tym forum. Tutaj sami "eksperci" od tworzenia gier i będa jeżdzić po projekcie pewnie

Mhm. Problem w tym, że gra to produkt usługowy, a nie do korzystania - tutaj można być bardziej wybrednym niż przy jakiejś aplikacji pokazującej pobliskie restauracje.

Co do gry to ogarnij z lekka swoich kolegów - jeżeli malują piękny obraz to od razu trzeba wrzucać zdjęcia jak się kupuje farby czy wybiera się pędzel?

Nie liczcie, że gra zyska na popularności, bo zabawa w berka (bynajmniej tak to prawdopodobnie będzie wyglądać) nie jest czymś... niesamowitym. Jednak jak będzie fajnie rozbudowany sklep i rozwój skillsów to może będzie to ciekawa rozrywka.

To prawda, że najlepiej jak produkt jest już gotowy i się świetnie prezentuje. Rozmawiałem o tym z nimi i wytłumaczyli mi, że w przypadku gier typu indie community buduje się już w momencie, kiedy gra jest jeszcze w fazie pomysłu. Szczerze mówiąc zdziwiony poszukałem w necie, czy aby napewno :P No i w poradnikach jakie znalazłem rzeczywiście ludzie polecali tak robić, gdyż łatwiej wtedy o mocną pozycję na kickstarterze czy innym indiegogo. Dlatego też fan page jest taki ubogi, poza tym z tego co wiem, to jest tylko faza przejściowa bo im grafik 2D odpadł na jakiś czas :D Z tego co mi opisywali to nie jest to typowe ,,gonito" (poznałem trochę więcej szczegółów niż udostępnili) i w przyszłości oferować będzie całkiem sporo :D

^ Nie ocenia się książki po okładce Wiele rzeczy jest place-holderami. Tak jak zaznaczyłem, to jest wczesna alpha, gdzie tak naprawdę nie ma jeszcze co pokazać. Warto mieć jednak na uwadze, że powstaje takowa produkcja i za jakiś czas będzie wyglądała dużo lepiej

Ta książka nie ma jeszcze nawet okładki...

Rozumiem, chłopaki mają zajawkę na stworzenie własnej gry, ale na obecną chwilę NIE MA CZEGO POKAZYWAĆ. To nie jest wczesna alpha, tylko scena z jednym modelem domu. Coś takiego robi się w 1-2 dni.

Fakt, nie pokazali za wiele, zwykły rzut pierwszej mapy. Gra jest jednak grywalna - Ma zrobiony IS, Klany, Znajomych, system tworzenia postaci (ograniczenie do 3), Wyszukiwarkę serwerów, serwery, system bonusów, crafting za tym wszystkim oczywiście idzie database, można normalnie grac, tylko brakuje jedynie kilku szczegółów, zanim będą mogli zrobić jakiś gameplay z testów. Same serwery (bo jest osobny dla game, dla roomów, dla assetów - łącznie chyba z 6 dla uniknięcia wszelkich przeciążeń) mają ponad 2k linijek kodu. Modeli jest aktualnie koło 200, czego niestety nie widać, bo nie ma żadnych zrzutów z wnętrza domu, które jest już udekorowane, a to głównie tam wylądowała większość modeli.

No ale jak wcześniej mówiłem, wielu rzeczy nie opublikowali, w sumie sam nie wiem dlaczego. I tak mają lepszy start niż inny projekt, który widziałem jakiś czas temu, gdzie ,,alpha" miała tylko menu gry xD

Moja propozycja jest taka, żeby po prostu poczekać trochę i obserwować sam progres. Nie ukrywam, że przekazuję im słowa Waszej krytyki, bo mam nadzieję, że im to jakoś pomoże, gdzie również jestem wdzięczny za Wasze słowa. Oni są całkiem świeży, nie mają za dużego doświadczenia w reklamie, dlatego też jest im ciężko ocenić na co zwrócić początkowo uwagę. Dają po prostu to co są pewni, że mogą upublicznić :D Innymi słowy typowy WIP (Work in progress).

Witam też bym stworzył jakoś grę mam napisaną historie i fabułę ale nie znam się za bardzo na programach i tutaj bym szukał pomocy. Jeśli by ktoś się taki bądź tacy znaleźli to z miłą chęcią można byłoby cokolwiek zrobić. Dziękuję i pozdrawiam.

@UP Cóż, wszystko zależy jak bardzo poważne masz podejście do tematu :D Ale jeśli nie potrafisz zrobić niczego po za samą fabułą, to będzie Ci ciężko ekipę zebrać. W przypadku The Hidden założyciel projektu zajmuje się grafiką 3D, więc większość modeli, dekoracja scen, story writting (czyli tworzenie kontentu/fabuły) należą do jego twórczości. A teraz z tego co wiem jeszcze sam się kampanią zajmuje :D Gdyby umiał tylko napisać historyjkę (gdzie każdy w sumie potrafi coś wymyślić - acz nie zawsze coś ciekawego), to nie miałby wielkich szans na stworzenie czegoś ;) Więc polecam się z czegoś podszkolić najpierw, jeśli nie posiadasz żadnych umiejętności, które by były pomocne przy tworzeniu gry :)

Znaczy może źle napisałem chodzi o to że mam napisaną fabułę gry, trochę dialogów, opis jakiejś krainy, opis postaci i na ogół różnego rodzaju opis walki czy chociażby jakiś delikatnie jakieś itemy. Tylko chodzi mi to że nie potrafię tego przełożyć na wizualizacje. Bo pomysł nie wiem czy jest dobry ale ludzi jest ciężko znaleźć.

No to jest właśnie to o czym mówię - story writting :) Jeśli chcesz być tylko pomysłodawcą, to niestety ale musisz liczyć się z zatrudnieniem ludzi zajmujących się zawodowo grafiką, dźwiękiem, programowaniem itp. Bo inaczej wątpię, żeby ktoś chciał pracować za darmo przy projekcie, którego założyciel zajmuje się wyłącznie myśleniem. Taka niestety okrutna prawda, dlatego radzę nabyć jeszcze jakieś umiejętności :)

Witam. Dawno tu nie zaglądałem, ale wierzę, że nadal mogę znaleźć tu fanów nowych produkcji. Znajomi postanowili stworzyć nową grę, odskocznię od aktualnych trendów, tj typowych FPSów, MMORPGów czy innych gier MOBA. Ich projekt wprawdzie znajduje się jeszcze w wersji wczesnej alphy, ale gra powinna mieć rozgłos jeszcze przed powstaniem. W końcu co to za gra, o której nikt nie wie ;)

Opisując grę w kilku słowach: Gra typu H&S z kapką humoru. Mamy dwie strony: Szukający - Chowający się. Szukający ma za zadanie odnaleźć wszystkich chowających się i 'złapać' ich uderzając kijem baseballowym w głowę. Gdybym miał opisywać cały kontent, to bym musiał tu wylać z 20 linijek, dlatego poprzestanę na powyższym, a zainteresowanych zapraszam na fan page projektu: https://www.facebook.com/NGenGames

Staram się im pomóc jak mogę, ale sam wiele nie osiągnę. Dlatego też liczę na Wasze zainteresowanie :)

Pozdrawiam,

Minomike.

P.S. do moda: Po uprzednim przeczytaniu regulaminu, raczej nie została tu nagięta/złamana żadna zasada, ale jeśli jednak, to odgórnie przepraszam, nie było to świadome i proszę o poinformowanie mnie o tym.