Witam, mam taki problem. Kupiłem kartę graficzną radeon hd 6870. Karta w ogóle nie wysyła sygnału do monitora. Muszę używać przejściówki aby podłączyć monitor do karty graficznej. Czy brak sygnału od karty graficznej do monitora może być spowodowane tym ze monitor (8 letni) jest po prostu za stary?
Nowa karta graficzna a stary monitor
Czy brak sygnału od karty graficznej do monitora może być spowodowane tym ze monitor (8 letni) jest po prostu za stary?
Nie.
Jaki masz zasilacz ? Podpiąłeś dodatkowe zasilanie do karty ?
Sprawdź czy dobrze zamontowałeś kartę w gnieździe i wtyczki. Sprawdź kartę u kolegi, czy działa, bo może jest popsuta. Sprawdź też przejściówkę, bo jak jest chińska, to są spore szanse, że w środku jest jedynie ryż.
Czy komputer wydaje piknięcia podczas uruchamiania się ? Jeśli tak to ile ? Czy możesz stwierdzić, czy system startuje, np. po odgłosie pracy dysku twardego?
Zależy jakie wejścia ma karta, jeżeli jedynie hdmi i jakie wyjście ma monitor jeżeli stary to pewnie dvi to przejściówka jest konie czna i nie powinno wyćproblemów , jeżęli gubisz sygnał to karta możę być źle zamocowana , bądź trzeba dodatkowego zasilania na karcie .
750w zasilacz wstarczy mysle, przejściówkę mam (juz 5 lat używam jej). Zasilanie podpięte. Komputer w ogóle nie pika jak jest na karcie i monitor nic nie reaguje. Teraz mam go odpalonego na zintegrowanej.
procek i5, 4gb ramu
Karta sprawdzana na jakimś innym kompie ?
Wyłącz integre w BIOSIE, lub zmień priorytet na tego Radeona (zależy jaki masz bios).
Nie mogłem tego w biosie znaleźć. Mam teraz tą kartę w pc i nie wykrywa mi jej nawet w menadżerze urządzeń. Pokazuje mi tylko zintegrowaną.
jaka płyta?
ASRock Z68 Pro3 Gen3
TDP tej karty to 160W. Obstawiam słaby zasilacz. Pewnie NO name. Podaj markę i model zasilacza.
Nie mogłem tego w biosie znaleźć.
Powinno być ustawione na PCI Express.
Komputer w ogóle nie pika jak jest na karcie i monitor nic nie reaguje.
A jak jest na integrze, to pika ?
Rozumiem, że teraz masz włożonego tego Radeona do gniazda, ale kabel od monitora masz wpięty do zintegrowanej, tak ? Bo chyba nie wsadziłeś tego Radeona do gniazda podczas gdy komp był włączony ?
Advance TX-750W
radeon gniazdo ale monitor podpięty do integr. ^^ oczywiście pc był wyłączony całkowicie od zasilania.
Ten zasilacz to szrot. Jeśli to co pisałem wyżej nie pomoże i jeśli sprawdzisz kartę u kolegi w komputerze i będzie ona tam działać, to proponuje zmierzyć napięcia zasilacza.
Co się stało, że kupiłeś nową kartę ? Stara się spaliła ?
Nowy komputer złożony.
Przejdę się z nią do serwisu żeby mi sprawdzili na miejscu.
Zakładam, że sprawdziłeś w BIOSie i masz ustawiony Primary Graphic Card na PCI Express i wciąż Radek nie działa?
Spróbuj zresetować ustawienia BIOSu. Pierw za pomocą opcji Load UEFI Defaults. Jeśli to nic nie da, to zrób to za pomocą zworki podpisanej CLRCMOS1, która znajduje się w lewym dolnym rogu Twojej płyty głównej. Wystarczy ją wyciągnąć i włożyć w to drugie położenie (z pinów 1 i 2 na 2 i 3) na 10 sekund, przy odłączonym komputerze od prądu i po 10 sekundach przełożyć ją tak jak była, po czym włączyć kompa.
Możesz jeszcze zaktualizować BIOS płyty głównej i sprawdzić, czy pomogło. Tutaj masz linka http://www.asrock.com/mb/Intel/Z68%20Pro3%20Gen3/index.pl.asp?cat=Download&os=BIOS
Najnowsza jest wersja 2.30. Tutaj masz opisane jak to zrobić http://www.asrock.com/support/BIOSUI.asp?cat=BIOS7
Nie resetuj biosu zaraz po aktualizacji BIOSu !
PS. Jeśli okażę się, że karta działa w innym kompie i /lub inna karta działa w Twoim, to aktualizacja BIOSU będzie raczej konieczna i są spore szanse, że pomoże, bo Asrock często ma jakiś prehistoryczny BIOS który z niczym nie współpracuje.
Podczas aktualizacji módl się tylko, żeby Ci prądu nie wyłączyli podczas tej minutki i będzie dobrze
Z aktualizacją nie ma się czego bać, dopóki elektrownia nie odłączy Ci prądu dokładnie w momencie aktualizowania BIOSu, a trwa to jakąś minutę, także szanse są takie jak na szóstkę w totolotka.
Oczywiście wszystko robisz na swoja odpowiedzialność
Pierw sprawdzę czy pójdzie na innym kompie. A potem pomyślę o aktualizacji biosu. W każdym razie dzięki bardzo za pomoc.
Witam, mam taki problem. Kupiłem kartę graficzną radeon hd 6870. Karta w ogóle nie wysyła sygnału do monitora. Muszę używać przejściówki aby podłączyć monitor do karty graficznej. Czy brak sygnału od karty graficznej do monitora może być spowodowane tym ze monitor (8 letni) jest po prostu za stary?