Nowa karta graficzna, Wysoka Temperatura, 100%cpu

Witam wszystkich forumowiczów :)
Nie będę bawił się w bajkopisarza i od razu przejdę do sprawy. Po podłączeniu zakupionej karty (7970 HD od Gigabyte) mój procesor chyba się trochę obraził i zaczął dziwnie chodzić. Tzn. W co bym nie zagrał nowszego to mam 100% użycia CPU. Battlefield 4 - 100%cpu, Overwatch - 100%cpu, CS:GO - I tutaj niespodzianka - zdarzyło mi się 100% cpu ( :o). To wszystko było jeszcze przedwczoraj, lecz wczoraj mój procesor powiedział "Nie warto było" (Słowa sławnego polityka) i komputer po prostu się wyłączył. Myślałem że po prostu się przegrzewa i trzeba wymienić pastę (Po 4 latach użytkowania chyba już trzeba C:). Zadowolony po wymianie pasty wchodzę na komputer odpalam pierwszą, lepszą grę (Cs:go) a tam 100% użycia cpu. Myślałem że po prostu legnę. Battlefield 4 to samo. Czy możliwe jest że karta graficzna jest za mocna i procesor najzwyczajniej w świecie po prostu nie wyrabia. Na mojej starej karcie graficznej AMD 5670 nie miałem takich problemów :/
Nie wiem czy to was zaciekawi lecz w stanie spoczynku CPU ma temperaturę 56-60 stopni, a po 30 minutach grania 65 stopni, więc różnica niewielka.
Karta graficzna - 7970 HD
Procesor - AMD Athlon (tm) II X4 630
Dziękuję za wszelkie chęci pomocy :)

A czy podczas działania na pulpicie również masz 100% zużycia?

No właśnie nie :/ W stanie spoczynku waha się od 30 do 40% a z firefoxem i 10 kartami mam od 35 do 45% CPU

Ale rozumiem, że gra zużywa całego procka? Znaczy sprawdzałeś w menadżerze jaki program ci go zjada?

Tak :) Wyłączam wszystki zbędne programy np. skype, firefox itd. I tylko dana gra zżera np 60-70% procesora :o Reszta 30% Jest zabierana oczywiście przez svchost :)

Jaki masz zasilacz?

Wymieniłem parę dni temu na Highlandera 550w (Karta go potrzebowała :P)

Kurde, no jest opcja, że procesor nie daje rady :P Odłącz grafikę i sprawdź.

Ale że niby jak to sprawdzić? :D Włączyć Bfa na grafie z procesora? :D

Przeczytałem właśnie że na tym procesorze ludzie grają w CoD BO3, więc nie wiem czy rzeczywiście ten procek jest tak słaby że nie ciągnie. ( nie wiem, nie znam się na procesorach :/)
@Edit
Zaraz przelecę całego kompa avastem, może jakiś wirusek się gdzieś zalągł i trza go wykurzyć :P

Kupiłeś bardzo wydajną kartę graficzną do "biurowego" procka.

Ten procesor nie jest stworzony do gier. Nie posiada nawet pamięci cache L3, która w grach jest przydatna. Athlony to budżetowe wersje mocniejszych procków, phenomów itd. nie posiadające pamięci L3.

Nie bawiąc się w bajkopisarza- owszem, może być tak (i najprawdopodobniej tak jest), że Twój procesor nie daje rady karcie graficznej.

Masz mocniejszą kartę od mojej i słabszy procesor od mojego, a u mnie procesor już nie wyrabia za kartą. (Phenom II 945 @3,5GHz, R9 270X)

PS. Same temperatury w spoczynku faktycznie masz wysokie. Jeżeli wymieniłeś pastę i przedmuchałeś chłodzenie i nie pomogło to otwórz bok obudowy i sprawdź czy coś się zmieniło. Może być też źle położona pasta, lub źle zapięte chłodzenie jeśli temperatury przestały spadać po wymianie pasty.

Pastę wymieniłem 2 godziny temu i możliwe że się jeszcze nie przystosowała :/ Chłodzenie przedmuchałem ile mogłem, ale widziałem tam jeszcze sporo śmieci. No nic, jutro trzeba wziąć go na spacerek z wiatrem, może będzie huragan kto wie. Powiem tak, może to dziwne ale temperatury podczas spoczynku, a podczas grania bardzo się nie różnią :v Max 5-8 stopni :D Więcej niż 65 nie zanotowałem. Czyli wymiana procesora :/ Prawdę mówiąc, rozglądałem się już trochę, bo właśnie obawiałem się opcji że procek niestety jest trochę za słaby. Myślałem nad FX-6300 i widziałem same pozytywne opinie na ten temat, lecz prądożerność jest wysoka a moja karta potrzebuje w stanie krytycznym ok. 400w :/. Jest też oczywiście Intel, który rządzi rynkiem procesorów, lecz ich cena powala :/ I tak czuję się między młotem a kowadłem :c

jakby to był phenom II to by dawał rade ale że to Athlon to lipa biurowa... można próbować OC robić. 60 stopni to niska temperatura. ale to na własne ryzyko.

Co myślicie o procesorach fx 6300 i FX 6350?

Moim zdaniem warto byłoby się nad intelem zastanowić większa wydajność przy większej ekonomii procki AMD są bardziej przydatne do zastosowań profesjonalnych typu renderowanie grafik na przykład, a intel zajmuje się bardziej produkcją gamingową. I5 na pokładzie nawet starszych generacji pięknie by działał. :)

Sevaril tylko zeby wymienic procka na i5 musi tez zmienic plyte glowna a to juz sa koszty okolo 1k+

No właśnie a po zakupie nowej karty to tak średnio ma się pieniądze :/ Głupi zrobiłem kupując tą kartę, bo nie wziąłem pod uwagi procka :/ Myślałem że 4 rdzenie po 2.8ghz wystarczą żeby ją dźwignąć. Ten FX 6300 ma same dobre opinie, które nawet mówią że jest stworzony do gry, więc już sam nie wiem co o tym myśleć :/

Wymieniłem parę dni temu na Highlandera 550w (Karta go potrzebowała :P)

Zasilacz z czarnej listy. Wymień to zanim spali ci podzespoły.

Mam pewną ciekawą informację. Otóż po zagraniu w Rainbow six:Siege moja wartość CPU nie była większa niż 60%. Co więcej tylko on zabierał procesor, wcześniej svchost zabierał 30%, lecz teraz zabiera całe 2% w porywach do 5. Co to może oznaczać? Temperatura nie była większa po pół godzinie grania niż 65%. Czyżby samo się naprawiło? :o

@Edit
Dodatkowo w idle temperatura wynosi 52 Stopnie, gdy wczoraj wynosiła 60. Coś się popsuło, ale już działa? :o

wirus???