Nowa karta graficzna, Wysoka Temperatura, 100%cpu

Heh, to fajną kartę masz.

Ja na GTX 780 (który do najchłodniejszych nigdy nie należał) w idle mam 31 stopni. Po pełnym obciążeniem dobija do 81 stopni.

Spieszę z wyjaśnieniem (trochę mnie nie było :p) Otóż teraz procesor CPU wydala, i nie mam już problemów z zajętym CPU :) Problemem był proces svchost oraz trustedinstaller, które zjadały mi ponad 35% procka. Teraz w graniu na ultra Rainbow six:Siege mam maksymalnie 60 stopni procesora :) W idle około 50. Napisałem tam gdzieś już że procesor działa normalnie :P Pasta też zostałą wymieniona. Miałem tylko jeszcze jeden problem, ponieważ komputer raz mi się wyłączył po tej wymianie pasty i dlatego się trochę boję. A że koledzy z tematu powiedzieli że zasilacz wadliwy i może popsuć mi podzespoły, mam zamiar wymienić na silniejszy i sprawniejszy :) Dlatego teraz chodzi mi o zasilacz. @up Pod pełnym obciążeniem u mnie więcej niż 60 nie zobaczysz :o

Spieszę z wyjaśnieniem (trochę mnie nie było :p) Otóż teraz procesor CPU wydala, i nie mam już problemów z zajętym CPU  Problemem był proces svchost oraz trustedinstaller, które zjadały mi ponad 35% procka. Teraz w graniu na ultra Rainbow six:Siege mam maksymalnie 60 stopni procesora  W idle około 50. Napisałem tam gdzieś już że procesor działa normalnie  Pasta też zostałą wymieniona. Miałem tylko jeszcze jeden problem, ponieważ komputer raz mi się wyłączył po tej wymianie pasty i dlatego się trochę boję. A że koledzy z tematu powiedzieli że zasilacz wadliwy i może popsuć mi podzespoły, mam zamiar wymienić na silniejszy i sprawniejszy  Dlatego teraz chodzi mi o zasilacz. @up Pod pełnym obciążeniem u mnie więcej niż 60 nie zobaczysz 

nie ma potrzeby wymieniac zasilacz no chyba ze zmieniasz komputer boo na tych bebszkach coo masz powinien starczyc

Po co ci mocniejszy ... ja juz wogole nie rozumiem toku myslenia tutaj ... twoj komp nie zje wiecej niz 300 -350 wat pod pelnym obciazeniem a ten coo masz tracer powinien chociaz dac rade 400 wat , no chyba ze too juz kompletna chinszczyzna .. ale w opisie pisze ze ma linie 12V powinien dzialac dobrze.

Jak juz chcesz too kup ale nie jakis 1000 watowy ale porzadna 500 ze sprawnoscia powinna starczyc sporym zapasem ... antec, silentrium,biequiet, coolmaster ,chieftec

Antec lub silentrium z 80+ sprawnoscia ponizej 200 zl i napewno powinien ci starczyc;p

Jest sukces ;) W idle takie oto temperatury otrzymałem :) Wymieniłem pasty oraz miałem wyłączony svchost i trustedinstaller. Czyli jednak prawdopodobnie zużyta pasta termoprzewodząca (bądź co bądź nie wymieniana w ciągu 4 lat xD) miała bardzo duże znaczenie :) A zasilacz możliwe kupię w przyszłości, no chyba że w przeciągu paru dni znowu komputer pod wpływem natężenia się wyłączy, wtedy wrócę znowu z pytaniem jaki zasilacz wybrać :P

do mmorpg.png

Ech. Na mój odzew nie trzeba było długo czekać... komputer po godzinnym graniu w overwatcha po prostu powiedział znowu "Nie warto było" i znów się wyłączył. Czyli nowy zasilacz trzeba zakupić i sprawdzić czy pomoże. Czy jest ktoś kto może mi polecić dobry zasilacz do 250 zł? Ważne by mógł utrzymać kartę 7970 hd + procesor x4 630 od AMD. :)

Znalazlem 2 zasilacze w bardzo korzystnych cenach, które mają bardzo dobrą opinię

http://m.morele.net/product/details/549805/1

Oraz

http://m.morele.net/product/details/605001/1

I teraz pytanie który lepszy? :D

http://allegro.pl/zasilacz-komputerowy-atx-550w-corsair-vs-120mm-pfc-i6009586844.html

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-550w-atx-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020050-eu-527951/

Zobacz czy się złącza zgadzają, każdy z tych jest dobry. Kieruj się ceną.

Po 1 - temperatura 65 stopni to nic dla tej karty.....moj 7700 ma w spoczynku ponad 50 tak , ze nie widze niz dziwnego , ze masz 65 podczas gry.....

Po 2- czego oczekujesz po tak slabym procku , ze bedzie 10% uzycia czy jak??

Ludzie poczytajcie troche internet a nie walcie odrazu tak denne posty.

Poprostu slaby procke i nie daje rady z bf4 (norma) czy overwatchem....nie wiem czemu oczekujesz ah oh eh od tego sprzetu.

Oczywiscie 10 specy sie znalazlo i chce zrobic czary mary i w jakis magiczny sposob doradzic koledze co ma zrobic zeby miec 2x lepszego procka zeby nie mial 100% uzycia w overwatchu i bf 4. :)

Po 1. Bawią mnie ludzie tacy jak ty :D Czytaja poczatek i koniec, ale olewaja srodek. W polowie tematu napisalem ze problem CPU zostal rozwiazany, i overwatch zżera mi maksymalnie 60% procka :) Z nagrywaniem 70 :) To samo battlefield :). Temperatury też się ogarnęły jak pisałem gdzieś w środku. No ale może pierwszy raz ci się coś takiego zdarzyło, więc sie nie czepiam :) Ponadto zgodze sie z toba, że procesor jest słaby ale jak widać jeszcze styka :) Mam jeszcze tylko jeden problem, albowiem komputer wyłącza sie kiedy gram z 10 minut w csa, ale jest to prawdopodobnie sprawka zasilacza, który po prostu jest za słaby na to wszystko. 12 volt moze miec maksymalnie obciazenie 29 A, kiedy karta musi miec przy maksymalnych obrotach 30 A minimum xd. Kupuję 700 w z maksymalnym obciazeniem 55A, więc powinno być ok :) W czwartek zasilacz przyjdzie więc jak coś, to napiszę znowu :) Życzę wszystkim miłego dnia i za całą pomoc :)

Po 1 - temperatura 65 stopni to nic dla tej karty.....moj 7700 ma w spoczynku ponad 50 tak , ze nie widze niz dziwnego  , ze masz 65 podczas gry.....

Po 2- czego oczekujesz po tak slabym procku , ze bedzie 10% uzycia czy jak??

Ludzie poczytajcie troche internet a nie walcie odrazu  tak denne posty.

Poprostu slaby procke i nie daje rady z bf4 (norma) czy overwatchem....nie wiem czemu oczekujesz ah oh eh od tego sprzetu.

Oczywiscie 10 specy sie znalazlo i chce zrobic czary mary i w jakis magiczny sposob doradzic koledze co ma zrobic zeby miec 2x lepszego procka zeby nie mial 100% uzycia w overwatchu  i bf 4. 

Kolejny spec, który czytać nie potrafi. Założyciel tematu napisał, że to procesor osiąga 65 stopni, a ty mówisz o karcie graficznej. Twój post jest najbardziej dennym postem jaki dziś widziałem w sieci.

Po 1. Bawią mnie ludzie tacy jak ty  Czytaja poczatek i koniec, ale olewaja srodek. W polowie tematu napisalem ze problem CPU zostal rozwiazany, i overwatch zżera mi maksymalnie 60% procka  Z nagrywaniem 70  To samo battlefield :). Temperatury też się ogarnęły jak pisałem gdzieś w środku. No ale może pierwszy raz ci się coś takiego zdarzyło, więc sie nie czepiam  Ponadto zgodze sie z toba, że procesor jest słaby ale jak widać jeszcze styka  Mam jeszcze tylko jeden problem, albowiem komputer wyłącza sie kiedy gram z 10  minut w csa, ale jest to prawdopodobnie sprawka zasilacza, który po prostu jest za słaby na to wszystko. 12 volt moze miec maksymalnie obciazenie 29 A, kiedy karta musi miec przy maksymalnych obrotach 30 A minimum xd. Kupuję 700 w z maksymalnym obciazeniem 55A, więc powinno być ok  W czwartek zasilacz przyjdzie więc jak coś, to napiszę znowu  Życzę wszystkim miłego dnia i za całą pomoc 

Tylko zauwaz , ze procesor jest dosc slaby jak na ta karte. I bedzie ja bardzo spowalnial. CO do 700w - rachunki za prad "troche" ci wzsrosnal

@Masuj dzika nie wazne to czy to przeczytalem jako gpu moj blad , to nie ma znaczenia wazne ze chodzi o sedno.

Tylko zauwaz , ze procesor jest dosc slaby jak na ta karte. I bedzie ja bardzo spowalnial. CO do 700w - rachunki za prad "troche" ci wzsrosnal

To, że ma 700w, nie wpływa na zużycie, bo prądu używa dokładnie tyle ile potrzebuje, czyli prawdopodobnie dokładnie tyle samo co wcześniej, a nawet mniej, bo zasilacz z certyfikatem nie będzie wypluwał prądu w powietrze

Takie pytanie teoretyczne. Jeśli wymienię zasilacz (dzisiaj po 14), a dalej bede mial problem z wylaczaniem komputera, to co może być problemem?

Mialem kilka lat temu podobny problem do Twojego. Komputer pod dużym obciążeniem wyłączał się. Powodem tego były "napuchnięte/wypchnięte" kondensatory w sekcji zasilania procesora. Sprawdź kondensatory, może to w nich tkwi problem. Szczególnie jeśli płyta jest już kilkuletnia.

A wygląda to mniej więcej tak: wymiana-kondensatorow-rzad.jpg

Założyłem właśnie nowy zasilacz i zobaczymy jak tam będzie. Włączam csa i zobaczymy czy się wyłączy :P

Witam wszystkich forumowiczów :)
Nie będę bawił się w bajkopisarza i od razu przejdę do sprawy. Po podłączeniu zakupionej karty (7970 HD od Gigabyte) mój procesor chyba się trochę obraził i zaczął dziwnie chodzić. Tzn. W co bym nie zagrał nowszego to mam 100% użycia CPU. Battlefield 4 - 100%cpu, Overwatch - 100%cpu, CS:GO - I tutaj niespodzianka - zdarzyło mi się 100% cpu ( :o). To wszystko było jeszcze przedwczoraj, lecz wczoraj mój procesor powiedział "Nie warto było" (Słowa sławnego polityka) i komputer po prostu się wyłączył. Myślałem że po prostu się przegrzewa i trzeba wymienić pastę (Po 4 latach użytkowania chyba już trzeba C:). Zadowolony po wymianie pasty wchodzę na komputer odpalam pierwszą, lepszą grę (Cs:go) a tam 100% użycia cpu. Myślałem że po prostu legnę. Battlefield 4 to samo. Czy możliwe jest że karta graficzna jest za mocna i procesor najzwyczajniej w świecie po prostu nie wyrabia. Na mojej starej karcie graficznej AMD 5670 nie miałem takich problemów :/
Nie wiem czy to was zaciekawi lecz w stanie spoczynku CPU ma temperaturę 56-60 stopni, a po 30 minutach grania 65 stopni, więc różnica niewielka.
Karta graficzna - 7970 HD
Procesor - AMD Athlon (tm) II X4 630
Dziękuję za wszelkie chęci pomocy :)