Nowa Maszyna Zagłady :D

Witam piszę do was w pewnej sprawie a mianowicie takiej że mam 13k na nowy PC tylko nie mam pojęcia co złożyć może wy zarzucicie mi kilka propozycji ;D

Komputer ogólnie ma być do gier i do grafiki komputerowej :)

Czekam na jakieś ciekawe zestawy ;D

Grafiki w jaki sposób? Czym się zajmujesz (jakie programy)? W tej cenie to LGA2011 :D

Zaraz coś fajnego złoże (ale pewnie i tak połowa budżetu wykorzystana nie będzie).

OC czy CF/SLI wchodzi w grę?

Photoshop i programy do grafiki 3D

CF/SLI

X79A-GD65 (8D) - 1000zł lub ASUS P9X79 - 800zł

i7-3930K - 2100zł

G.Skill TridentX 2x 8GB 2400 MHz - 600zł

Be Quiet L8 730W - 400zł

Seagate Barracuda ST2000DM001 2TB - 370zł

Samsung 830 128GB - 480zł

HR-02 - Macho Rev. 2 - 170zł

Corsair Carbide 500R - 400zł

ASUS Radeon HD 7970 DirectCU II - 1700zł (w przyszłości może CF)

lub jeśli chcesz wykorzystać cały budżet to:

GeForce GTX Titan - 3700zł

Nagrywarka jakaś LG za 70zł.

EDIT:

Można też w sumie od razu zakupić 4x8GB tego ramu (przy grafice 3D może się przydać).

@Up dobry zestaw ale nie bierz Titan'a to marnowanie kaski! Bierz Hd 7970 (Ja bym zmienił na szafira no ale to tylko takie moje powiedzmy ,,fanboys'two'' xd) a reszte kasy zostaw na przebudowanie go po wyjściu nowych konsol itd itp.

Ok dzięki za pomoc skonsultuje to jeszcze z kilkoma osobami i pewnie na dniach zakupie i mam na sprzedaż stary sprzęt jak coś ;p

To może podasz specke starego sprzętu i jego wycene? :)

@kapec09

Podałem, że Titan tylko jak chce wykorzystać budżet maksymalnie (nawet z nim wychodzi 9 tys. a z HD7970 2 tys mniej). Myślę, że zamiast HD7970 można zakupić coś słabszego (HD7870) i poczekać na premierę HD8xxx która będzie końcem tego roku (i wtedy albo kupić topową kartę HD8xxx lub zrobić CF).

@jurrgenaut

Podaj stary sprzęt. BTW jak już się zdecydujesz to napisz na co.

2*GTX690 i jazda, a nie jakieś Titany ;)

@UP

Nieeee... lepiej 3x Titan!

A czy przypadkiem w obróbce grafiki topowe FX nie zjadają Intela ? :)

Be Quiet L8 730W

Małą elektrownie zbudujmy by w nocy świeciło Jeejeee

Toż to kompy za 7500 tysiąca mają 650W w zestawach :o

@Up Ale na FX'ach sobie za bardzo nie pograsz a Intel to Intel sprawdza się do każdego I7 jest do takiego czegoś przystosowane tak samo jak do gier.

Dlatego maja 650w, bo sa gotowe :>

@Anginsan

1. W grach czasem FX-8350 przegrywa nawet z G2120 (http://pclab.pl/art50000-18.html) a zwykle wypada na poziomie i5 2400.

2. W zastosowaniach profesjonalnych (i to nie wszystkich, tylko takich które wykorzystują 8 wątków i potrzebują głównie jednostek do obliczeń stałoprzecinkowych) wypada zwykle na poziomie 4 rdzeniowych/8 wątkowych procesorów i7. Nawet w niektórych zastosowaniach profesjonalnych FX dostaje baty.

3. Sprawdzałeś jaki sprzęt podałem? FX nawet jeśli trafi na program, który świetnie wykorzystuje jego budowę to i tak wypada na poziomie 4 rdzeniowych/8 wątkowych i7 a ja podałem procesor 6 rdzeniowy/12 wątkowy typowo do zastosowań profesjonalnych gdzie potrzebna jest najwyższa wydajność. Lepszy jest tylko i7 3960X (ma trochę więcej cache ale jest droższy o 1500zł).

4. Do tego sprzętu (zwłaszcza jeśli autor tematu ma zamiar robić OC i/lub CF) przyda się. Lepiej mieć za dużo niż za mało mocy.

5. Cena nie ma wpływu na zasilacz. Można zrobić kompa za 12 tysięcy a wystarczy mu zasilacz 450-500W.

Witam piszę do was w pewnej sprawie a mianowicie takiej że mam 13k na nowy PC tylko nie mam pojęcia co złożyć może wy zarzucicie mi kilka propozycji ;D

Komputer ogólnie ma być do gier i do grafiki komputerowej :)

Czekam na jakieś ciekawe zestawy ;D