@UP Widziales jakies duze zmiany po zmienieniu myszki? Ulatwilo to jakos precyzje czy cos w porownaniu do starej.@topic ide sie zaglebic troche w tematy sensorow itp. zobaczymy jakie wyciagne z tego wnioski
W sierpniu 2013 przesiadłem się ze starej poczciwej kulki na Avago 9500. Do csa wróciłem późno, bo dopiero pod koniec zeszłego roku, ale grając na taniej kulkowej myszce (nieprecyzyjnej) nie odczuwałem jakiegoś dyskomfortu i nie denerwowałem się, że gram z ludźmi, którzy mają myszki za 200zł.
Faktycznie sama mysz jest bardzo dokładna i podoba mnie się możliwość zmiany DPI w locie. W gryzoniu kulkowej niestety nie było takiej możliwości
, taki ficzer przydał mnie się szczególnie w BF3 (helikopter).
Kiedyś robiłem test tamtej starej myszy i niedawno wykonałem ten sam test mojej M6980X i rzeczywiście różnica precyzji jest kolosalna. Gdybym w tamtym czasie miał oby dwie myszki na biurku i obydwie by działały to prawdopodobnie dalej bawiłbym się kulkowym gryzoniem z włączonym przyśpieszeniem sprzętowym w windows. Nie dlatego, że uważam, że nie ma różnicy, ale dlatego, że miałem to opanowane, nie czułem dyskomfortu i byłem w grach tak samo skuteczny jak na nowej super precyzyjnej myszce laserowej.
------------------------------------------
Krótko:
Tak więc jeśli musisz zmienić swoją starą myszkę to ja osobiście polecam skorzystać z podpowiedzi zawartych w necie i polować na sprzęt zawierający te polecane sensory. Nie musisz kupować myszki za 200-400zł, ważne żeby ta tańsza była oparta o ten sam sensor co te drogie. Te droższe różnią się wykonaniem, wygodą, wyważeniem, logiem itp ale na tych tańszych też możesz być precyzyjny i dobrze się bawić. Jak ja kupowałem myszkę to korzystałem z tej strony http://www.test-gear.pl/sensor/%C2'> od ostatniej mojej wizyty trochę się zmieniła. Tam znalazłem info dot. sensorów. Dokładny model wybrałem według swoich preferencji i portfela pamiętając o tej liście sensorów, którą tam znalazłem. Dziś ta myszka którą kupiłem 130zł i gdyby wcześniej nie kosztowała ok. 50zł mniej to pewnie wybrałbym inną, bo w cenie 130zł jest większy wybór, dlatego też swojej Tobie nie polecam.