Nowa postać do gry

Otóż od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą maina. Dotychczas grałem warkiem( już prawie 3 lata) no i gra tą postacią zaczęła mnie nudzić. Ew. jakaś fajna specjalizacja może ją dla mnie uratować ale ANet wali w ciula i daje jakieś bzdurne info zamiast dokończyć motyw specjalizacji, więc póki co nie wiem co warrior dostanie. Sam nie jestem w stanie wybrać bo podobają mi się 2 klasy. Engi i necro, ale niestety są to klasy gdzie w pt ludzie kręcą nosem i przy jakimkolwiek błędzie dostaje się kicka. Necro nie wiem czy w dodatku dostanie jakiegoś boosta który wniesie coś do mety, a o engi wiadomo tylko że dostanie hammer i drony. A więc powiedzcie mi jakie postacie dominują w jakich kategoriach tzn. 1. Która ma najwyższy dps 2. Najlepsze survi 3. Która jest potrzebna na dungach

Prosiłbym żeby zostało to zrobione w taki sposób. Np. engi>necro> mes>...

Trzy lata grasz Warriorem? wow Ja gram ponad pół roku i już robię Guardiana, niedługo 80 - moja piąta postać. W każdym MMO grałem z reguły 1, bo lubiłem mieć takiego maina, ale tutaj wszystko się dzieli na konto, więc grzechem jest grać jedną postacią.

Nie masz żadnych tomów z PvP, żeby wbić sobie inne klasy? Każda jest dobra, nawet necro z odpowiednim buildem obecnie wspomaga drużynę. Z resztą w gildii u nas nikt na build nie patrzy, więc też ciężko powiedzieć, a z pugami latać to można nerwicy się nabawić.

W każdym razie: Engineer jest ciężki, wymaga ogarnięcia, a Thief strasznie papierowy i te postacie bym Ci odradzał. Reszta to tylko kwestia Twojego gustu :>

Engineer ciezki? To w ostatnim tygodniu cos pozmieniali? Bo ciezki to byl jak juz ele :P. Po prostu ma najwiecej skilli i zawsze mozna nacisnac jakis przycisk... ale zawsze moze to byc zly przycisk i padniesz :D. Po za tym ma tylko light armor a engi sredni :D. Generalnie powiem tak - zadna profesja nie jest trudna/latwa. Kazda trzeba umiec grac by grac dobrze :P.

A co do druzyn... zawsze sa zboczenia jakies - a to tylko zerki, a to tylko guardki itd. Ale sa tez normalne druzyny gdzie nikt nie daje kicka za cos tam tylko sie gra dalej :P. Co do postaci - jedyne co to trzeba miec pomysl na dana postac ;). Kolega np zrobil nekro pod feara. I rzucal nim co chwila i zadawal tony dmg a moby/gracze uciekali w kolko i nic robic nie mogli xD. A inzyniera mozna z powodzeniem zrobic pod wybuchy - wszystko co wybucha - granaty, bomby itd :D. I masz genialne wsparcie obszarowe ^^. Albo zrobic np pod miotacz ognia takiego molocha - wolny ale potezny i prawie niesmiertelny :D. Albo zrobic pod walke pozycyjna - dzialka :D. Kto co lubi xd

Nigdy ele nie grałem, ale moim zdaniem jest ciężki, bo raz, że łatwo go zabić, a dwa, żeby nie dać się zabić trzeba ciągle przełączać żywioły, a to wymaga ogarnięcia. Czy engi jest trudny? Moim zdaniem tak. Łatwiej mi go było ogarnąć niż ele - którego ogarnianie porzuciłem - ale nie wystarczy uderzać głową o klawiaturę tak jak przy warriorze. Najbardziej podobało mi się to, że inżynier potrafi sam robić combo. Tak, inne klasy też to mogą, ale on wydaje się najbardziej "samowystarczalny". No i tutaj pojawia się też problem, bo żeby w pełni świecić (mówię o grze solo), trzeba te combo wykorzystywać i właśnie tutaj pojawia się trudność. Trzeba w odpowiednim momencie wrzucić odpowiedniego skilla i przełączyć do odpowiedniego kita, żeby zdążyć zrobić combo. Coś jak u ele, tylko że ele nie ma bomb, a te robią blasty i fieldy, tylko niestety mają opóźniony wybuch (w końcu to bomby), więc trzeba zgrać to w odpowiednim czasie.

Mimo to, inżynier dostarczył mi największej frajdy. Nie przepadam za zbrojami z klasy medium, bo wszystko to płaszcze, ale ta klasa była po prostu świetna. Nigdy przy żadnej klasie w grach MMO tak się nie bawiłem. Może dlatego, że lubię rozbłyski.

Jeśli chodzi o metę, to nigdy nie byłem jej fanem, nawet w GW1, i zawsze biegałem z tym czym chciałem, ale zazwyczaj było to bliskie buildom z mety. Chodzi się z tym: http://metabattle.com/wiki/Build:Engineer_-_Power_Grenadier, ale widzę, że coraz więcej osób wybiera to: http://metabattle.com/wiki/Build:Engineer_-_Condition_Grenadier bo robi większe obrażenia.

Dlaczego engi nie jest chętne brany do party tak jak ele, czy warrior? Nie bez powodu nazywa się go "Jack of all trades, master of none". Jak już pisałem, grałem przed zmiany dużymi zmianami w profesjach, ale z tego co widzę, meta inżyniera dalej się nie zmieniła, a jego wciąż nikt nie chce.

Jeśli interesuje cię sc i bieganie z PUG-iem, to nie zastanawiaj się ani nad nekromantą, ani nad inżynierem. Jeśli biegasz z gildią, to ona zazwyczaj bierze każdego. Tak więc to raczej zależy od tego, co sprawi ci większą frajdę, niż co zrobi więcej dmg. Tak, są klasy, które wiodą prym w dungeonach z PUG-iem i niezmiennie jest to warrior, guardian i elementalista, ale w GW2 nie ma klas, które ssą i nawet ich się nie powinno ruszać.

Co do nekromanty, to teraz wróciłem do gry i postanowiłem, że będę grał nim PvP aż do Revenanta. Nie narzekam, gram tym: http://metabattle.com/wiki/Build:Necromancer_-_Standard_Power_Necro i jest fajnie. Myślałem, że będzie trudno wrócić do gry i to jeszcze nową klasą, ale build banalny.

Wracając do Forge'a, bo ponoć tak ma się nazywać ta specjalizacja, to wszystko będzie zależało od tego, jak te drony będą się zachowywać. Jeśli będą brać udział w walce i/lub robi za miniony necro, z takim samym AI, to nawet nie ma co się nimi przejmować. Jedynie broń może być ciekawa. Jeśli jednak drony będą tylko dla wyglądu, a same będą pełniły np. funkcję sygnetów, to wtedy może być ciekawie.

-----

@Loor

Feara? Ale gdzie? Na dungeonach? Może kogoś to bawi, ale ja bym z takiej drużyny od razu wyszedł.

Miotach ognia.... działka? Może to fajnie brzmi, ale niestety tylko na papierze. Miotacz ognia używałem kiedyś, kiedy zerker był potężniejszy. W połączeniu ze static discharge robił naprawdę niezły burst (używało się do tego z traitem juggernaut). Teraz miotach ma się tylko dla #2, żeby dawał blasta na combo. Tylko do tego się go używa. Działko w sensie Mortar? Grałem zanim Mortar był mobilny, ale z tego co wiem, teraz się go nie stawia, tylko trzyma jak broń. Mimo to, i tak używa się go tylko do stackowania Mighta, tak jak miotacz płomieni. Wieżyczek do niczego ciekawego się nie używa, chyba że do rozwalania.

-----

Wiem, że post nie odpowiedział ci na pytanie "która klasa lepsza na dungi", ale jeśli szukasz klasy, która zadowoli PUG-i, to zrób guardiana, ele, albo trzymaj się dalej warka.

Na HoT-a z wyborem nie czekaj, bo 4 miesiące to trochę długo.

Ja mam wszystkie postacie na 80lv i to nawet po kilka z danej klasy. Od niedawna gram necro i engi i te dwie klasy są wyborne, mają pierdyliard ciekawych rzeczy np. kity u engi i DS u necro. Plus elitarna specjalizacja necro robi ogromne wrażenie aczkolwiek wydaje się jedynie przydatna na PvP/WvW. Zdaję sobie sprawę że nie ma klas dobrych i złych w GW. Są tylko te które są chętniej brane na dunga i te których ludzie nie biorą. Póki nie pokarzą specjalizacji dla engi to będę grał necro, a później sobie wybiorę którąś z nich lub będę grał obiema. Dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi :)

Na engineera kręcą nosem? Pffffffffffffffffffffff
Zatrzymałeś się na mecie chyba w 2012 gdzie był 4WarrMes :>

Otóż od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą maina. Dotychczas grałem warkiem( już prawie 3 lata) no i gra tą postacią zaczęła mnie nudzić. Ew. jakaś fajna specjalizacja może ją dla mnie uratować ale ANet wali w ciula i daje jakieś bzdurne info zamiast dokończyć motyw specjalizacji, więc póki co nie wiem co warrior dostanie. Sam nie jestem w stanie wybrać bo podobają mi się 2 klasy. Engi i necro, ale niestety są to klasy gdzie w pt ludzie kręcą nosem i przy jakimkolwiek błędzie dostaje się kicka. Necro nie wiem czy w dodatku dostanie jakiegoś boosta który wniesie coś do mety, a o engi wiadomo tylko że dostanie hammer i drony. A więc powiedzcie mi jakie postacie dominują w jakich kategoriach tzn. 1. Która ma najwyższy dps 2. Najlepsze survi 3. Która jest potrzebna na dungach

Prosiłbym żeby zostało to zrobione w taki sposób. Np. engi>necro> mes>...