Nowi gracze - seria pytań

BJ GodNa

ma dobrego tego swojego Bladera, także spokojnie można się na nim wzorować. 1660 SP to nie są proste rzeczy do wbicia :D

Ten link to właśnie od niego więc pewnie będę się tego trzymał skoro tak mówisz :) Dzięki!

Gram valkyrią jaki najlepiej set i broń kupić dla niej ? Słyszałem że grunil jeśli chodzi o pancerz

To i może ja się popytam.

Gram Warrior mam 44lv 117AP-70DP Grunil+5 i pri liverto (nie używany ;p) (valuepack7dni)

1. Jaka broń? Bić liverto czy sprzedać i zmienić na duo yuria ultimate?(koszt 60kk/liverto 100kk) Wtedy mogę dokupić tarcze Krea albo Vangertz.

2. Jaki set najlepiej na warriora? Grunil, czy może Tarita2x + coś jeszcze?

3. Może mi ktoś wytłumaczyć co to failstack i jak się je robi?

4. Jak linkować item na czacie? ;p

5. Kiedy world bossy mogę robić tak bym jakieś dmg robił? Macie jaką mapkę z lokalizacja ich?

</p><p>
	Może jeszcze mi coś przyjdzie do głowy. To napisze.
</p>

Gram Warrior mam 44lv 117AP-70DP Grunil+5 i pri liverto (nie używany ;p) (valuepack7dni)

1. Jaka broń? Bić liverto czy sprzedać i zmienić na duo yuria ultimate?(koszt 60kk/liverto 100kk) Wtedy mogę dokupić tarcze Krea albo Vangertz.

5. Kiedy world bossy mogę robić tak bym jakieś dmg robił? Macie jaką mapkę z lokalizacja ich?

Zostaw liverto - ma ukryte statystyki i bije więcej o reszty.. No oprócz boss seta.

Warrior na taritas lepiej

Kupujesz biżuterie i ulepszasz by Ci palił (tak robisz do 5 failstakow)to te numerki1,2,3,4.. Gdy ci spali podczas ulepszania.tam trochę zwiększają szansę na ulepszenie.

Ściągnięty by był w eq shift i lpm

Ymm.. Wbij 58 i wtedy myśl o tym :P

Ładne AP jak na taki poziom, naprawdę. Na Twoim miejscu nie martwiłbym się na tym etapie o broń, a zainwestował w miarę możliwości w Grunil na chociaż PRI lub DUO, oczywiście żółtej klasy. Najczęściej poleca się dla Warriora tarczę Vangertz, też mogę polecić. Mając taką broń, skupiłbym się teraz na pancerzu, żeby mieć w miarę przyzwoite DP. Wkrótce czeka Cię grind na mobach, które przez 70DP przebiją się jak przez masło (no chyba, że grind nie jest Twoim celem). Mając nawet te 140DP powinieneś czuć się w miarę bezpiecznie, aż nie zainwestujesz w coś lepszego.

Odnośnie FS - czyli failstacki, które otrzymujesz za niepowodzenie podczas enchantowania broni/pancerza/biżuterii. Każdy +1 od FS zwiększa szansę na to, że następnym razem Ci wejdzie (nieznacznie, ale jednak! gdy zdobędziesz te 20-40 FS, to możesz śmiało podnosić plus na itemie nie narażając się "aż tak" na utratę wytrzymałości). Jak się je robi? Ludzie preferują różne metody. Jak masz mniej srebra niż więcej, możesz kupić dziesiątki taniej biżuterii, wbijać ile się da na PRI, kupić kolejne dziesiątki, nabijać FS przy próbie enchantu normalnego itemu + ten PRI z pierwszych podejść. To taki przykład tańszej i wolniejszej metody, nie jestem w tym specem. Druga droga to wbijanie np. pancerza z użyciem black stone. Kupujesz jakieś szmatki of Fortune (taniocha, a i dużo tego na Marketplace) i wbijasz do momentu, aż praktycznie ciągle nie będzie wychodziło.

Linkować można tylko na niektórych grupach czatowych, np. Channel. Otwierasz ekwipunek > Klikasz Enter i wybierasz rodzaj czatu > Shift + Lewy przycisk myszy na wybranym przedmiocie.

Co do world bossów - z obecnym AP możesz im już "coś" robić, nie przejmuj się. Martwiłbym się raczej o DP, gdyż przy tym 70DP będziesz po prostu padał w moment i tracił kryształy/expa. Popracuj nad DP i będzie dobrze. Myślę, że śmiało od 50 poziomu nawet możesz zajrzeć na Kzarkę lub inne zło, jeżeli zadbasz o DP. Nie wiem jaki jest minimalny wymóg poziomu, ale na 50 znajdzie się tam dla Ciebie miejsce. Proszę, proste wskazówki gdzie kto jest:

http://imgur.com/gallery/oWr5r

Jest tu kilka bossów do ubicia, ale to nie jest pełna lista - za to dokładna :)

a jak z tą Valkyrią jaki set sobie sprawić ?

Jak angielski dla Was nie jest problemem to polecam poczytanie Poradników na tej stroni

http://www.blackdesertfoundry.com/list-of-guides/

Pomogą zrozumieć elementy gry, głównie w podstawach ale bez nich nie da się iść dalej.

Pytanko na szybko, wbiłem broń na Prim i wiem, że jeżeli kamyk nie wejdzie to spada o jeden poziom do tyłu ale i tutaj pytanko jak będę ulepszał z Jedynki do dwójki i nie wejdzie to spadnie mi do +15 czy zatrzyma się na jedynce :D ? I jakoś procentowo jaka jest szansa żeby włożyć na tą dwójkę? Bo wiem, że już trójka i tak dalej to ciężka sprawa

@edit a i jeszcze czy z +15 do prim wchodzi odrazu bo za 1 razem mi weszło i nie wiem

Pytanko na szybko, wbiłem broń na Prim i wiem, że jeżeli kamyk nie wejdzie to spada o jeden poziom do tyłu ale i tutaj pytanko jak będę ulepszał z Jedynki do dwójki i nie wejdzie to spadnie mi do +15 czy zatrzyma się na jedynce  ? I jakoś procentowo jaka jest szansa żeby włożyć na tą dwójkę? Bo wiem, że już trójka i tak dalej to ciężka sprawa

@edit a i jeszcze czy z +15 do prim wchodzi odrazu bo za 1 razem mi weszło i nie wiem 

nie spada z PRI i DUO, jak bedziesz chciał przejść z TRI na TET to wtedy może ci spaść nawet do PRI ale niżej już nie

A ktoś ma pomysł jak działa tu bidding system itemów z pearl store ? Co coś biduje i próbuje odebrać przedmiot to jest napisane że item został sprzedany

nie spada z PRI i DUO, jak bedziesz chciał przejść z TRI na TET to wtedy może ci spaść nawet do PRI ale niżej już nie

Nie spada tylko jak wbijasz do DUO. W momencie kiedy masz DUO i chcesz TRI to przy Failu masz już PRI. I tak już do PEN, Co Fail spada o Jeden w dół.

Z 15 - PRi - bezpiecznie

PRI-DUo - bezpiecznie

DUO - TRI - Fail, spada do PRI

TRI - TET - Fail, spada do DUO

TEt - PEN - Fail, Spada do TRI

procentowo jaka jest szansa żeby włożyć na tą dwójkę? 

Szansa na enchant (broń/pancerz):

I na II = 7,5% (+0,75%/failstack)

II na III = 5% (+0,5%/failstack)

III na IV = 2% (+0,25%/failstack)

IV na V = 1,5% (+0,25/failstack)

A ktoś ma pomysł jak działa tu bidding system itemów z pearl store ? Co coś biduje i próbuje odebrać przedmiot to jest napisane że item został sprzedany

Wyobraź sobie, że w tej krótkiej chwili na Bid kliknęło 10 osób (pewnie więcej zwykle jest). Przycisk Bid zamienia się w sprawdzanie, podczas czego system losuje jednego gracza z tych 10. Wciskając sprawdzenie rezultatu dowiesz się, czy to Ty zostałeś wylosowany. Wylosowanej osobie ciągnie z kieszeni silvera i daje kupiony item. Ważna sprawa: może być tak, że nikogo nie wylosuje. Wtedy po naciśnięciu sprawdzenia rezultatu pojawia się przycisk "Buy" i działa to na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy".

@Emronn skąd takie %? Zdecydowanie nie jest tak na PRI, DUO i TRI ;) Nie znam dokładnych %, ale z +13 do +15 najdluzej sie czlowiek męczy ;) jak ktoś wbije +15 to na PRI i DUO bardzo latwo wbic :)

@Emronn skąd takie %? Zdecydowanie nie jest tak na PRI, DUO i TRI  Nie znam dokładnych %, ale z +13 do +15 najdluzej sie czlowiek męczy  jak ktoś wbije +15 to na PRI i DUO bardzo latwo wbic  

Bo drogi Blaku jest to drugi system enchantowania a nie przeciąganie % od starego systemu. Pierwszy etap to męczenie się na wbicie 15. Potem kolejnym etapem jest męczenie się na TRI i wyżej.

bdo_fail_stacks.png.d2280d49a9556270326f

Koreańczycy mają ułatwienie w postaci Valkyria Cry - itemy, który dostaje się za zakup pereł i w innych paczkach. Mniejsza... jest to item który daje ci dodatkowo max 10 FSów. Mówi się że są to zboostowane FSy i nie dają tyle samo co normalne FSy ale sporo więcej, ile w tym prawdy tego nie wiem, jednak mieć czasami te 2.5% więcej szansy też jest jakimś atutem .

Wprowadza je do nas? Moim zdaniem gra za 40zl to i tak f2p ; ). Mnie IS nie przeszkadza, bo wydaje na niego w sumie tyle co na abonament w innych grach. IS jest dla ludzi z mala iloscia czasu, wiec gra umozliwia mi korzystanie z end game, nie musze grindowac po 5h dziennie. Od kiedy tylko zaczalem grac w BDO, widze same plusy tego, a minusy widza tylko Ci, co nie chca wydawac hajsu i placza, ze ktos moze zdobyc cos szybciej od nich za pomoca realnej gotowki ;). Wilk syty i owca cala, ktos chce hardcorowo grindowac, nie ma sprawy, ktos chce lowic rybki i nie byc w plecy, kupuje perelki. Uzylem ich do wagi, inv slots i artisan mem. Straszne p2w, widze tu tylko zaoszczedzony czas, a nie przewage ;).

Wprowadza je do nas? Moim zdaniem gra za 40zl to i tak f2p ; ). Mnie IS nie przeszkadza, bo wydaje na niego w sumie tyle co na abonament w innych grach. IS jest dla ludzi z mala iloscia czasu, wiec gra umozliwia mi korzystanie z end game, nie musze grindowac po 5h dziennie. Od kiedy tylko zaczalem grac w BDO, widze same plusy tego, a minusy widza tylko Ci, co nie chca wydawac hajsu i placza, ze ktos moze zdobyc cos szybciej od nich za pomoca realnej gotowki ;). Wilk syty i owca cala, ktos chce hardcorowo grindowac, nie ma sprawy, ktos chce lowic rybki i nie byc w plecy, kupuje perelki. Uzylem ich do wagi, inv slots i artisan mem. Straszne p2w, widze tu tylko zaoszczedzony czas, a nie przewage ;).

Jeśli tak to dopiero wtedy kiedy zdecydują się na faktyczne f2p w naszej wersji....

Z ciekawości co takiego kupujesz z IS, że masz sprzęt end game i nie musisz farmić po 5h dziennie, bo chętnie to kupię:>

Ja tam nie mam problemu z wywaleniem 500 zl miesiecznie w IS, tylko jak narazie nie widze potrzeby tego robic w BDO, bo mozna miec to ciezka praca. Przy okazji poznaje mechaniki gry.

Pewnie jak juz ogarne BDO w stopniu pozwalajacym mi swobodna gre bez pytania graczy gildijnych o szczegóły , tez sporo zainwesuje w BDO.

Super gra, duzo oferuje, i ekonomia przednia.