Nowi gracze - seria pytań

problem w tym iż te gry:

The Secret World, Archeage, Warhammer Online, DAoC, Eve Online, Elite Dangerous

zrzeszają mniej ludzi niż topowe prowadzące za rączkę gry,... poza tym np. Warhammera zamknęli.... Do EvE siadają ludzie nastawienia na konkretną grę, przeciętny kowalski wychowany na zwykłych mmo odpuszcza sobie grę.

bardziej moja teza liczy się obecnie najbardziej popularnych gier, które nie tyle co wyłączają myślenie, bo debil -sorki- nie poradzi sobie z tym co gry oferują, ale wszystko gry dają na tacy... chodzi np. o robienie daily, zrób ich 100 a dostaniesz X, chodzenie do dungów, robisz dung i masz gwarant drop itd... o takie elementy mi gry chodzi.

W Archage też kombinowałem, ile realnej kasy muszę jeszcze doładować by to zadziałało -- sorki taki sarkazm.. mnie ogarnął :P

Rozumiem, że to jest temat, gdzie pomaga się ludziom, którzy mają pytania i rozwiewa ich wszelakie wątpliwości, ale... Każdy ma swoje sposoby na zarabianie i tego się po prostu nie podaje. Zwykle różne sposoby sprawdzają się tak długo, aż nie zrobi się o nich głośno (np. aż nie wyjdą na YT). Ciężko jest na początku samemu coś wymyślić, prawda, ale nie ma co skakać po człowieku, który zasłonił WH. Szanujmy się wzajemnie i pomagajmy - wątpię, żeby ktoś zaczął pisać w temacie licząc na przepychanki z innymi. @Hermand ładnie napisał o altach, dał kilka bardzo prostych rad, które mogą się przydać tym, co dopiero zaczynają. Poleciał ode mnie plusik! Sam mam swoje sposoby i nie wyobrażam sobie na chwilę obecną z kimkolwiek się nimi dzielić. Faktem jest, że można z gry wyciągać dziesiątki milionów bez grindu, ale to wymaga jednak mocno przysiąść przy komputerze, co jest zależne od wolnego czasu.

Hej jestem po miesiącu gry i fajnie że był event bo miałem gdzie kaskę zarobić ale teraz mam problem  bo poza gindem nie wiem jak zarobić kasę :/ mam 58lvl i chciał bym zarobić na lepszy ekwipunek bo ciężko się bije moby :/ obecnie mam  132AP 127AP oraz 203DP zbieram na chakram na tri co doda mi 20DP ale mniejsza z tym może mi ktoś doradzić na czym zarabiać ?

Na dobry początek radzę odpocząć od grindu i zainteresować się innymi możliwościami :) Jeżeli nie masz ochoty czytać, to może lepiej coś obejrzeć - na przykład warto sprawdzić kanał na YT "Incendar Gaming". Jest tam wiele sposobów, często już przeoranych przez graczy, ale w ten sposób też można postawić krok w stronę pieniędzy. Przeliczając zarobek na bandany i inne bajery z grindu możesz pomyśleć, że zarobek jest podobny, ale z czasem zrozumiesz, że może być inaczej. Prędzej czy później znajdziesz sposób, tylko pierw trzeba poznać możliwości.

Osobiscie, ja dolecialem do Awekinkga, i teraz dopiero zamierzam poznawac mechanike gry.

Odkryc mozliwe wszystkie obszary dostepne dla mojego ap/dp zrobic knowlage , CP/ene ... zreszta co ja bede pisal... naucze sie gry i w tedy jak wy wyzej zaczne kombinowac na swoj sposob.

Czy jak wyleweluje peta to będzie zbierał szybciej loot?

Czy jak wyleweluje peta to będzie zbierał szybciej loot?

Tak, jak najbardziej, a pet może mieć maksymalnie 10 poziom.

Tak, jak najbardziej, a pet może mieć maksymalnie 10 poziom.

oraz 4 tier :) co daje 2sek na podniesienie przedmiotu :)

aby zdobyć tier 2 trzeba wbić 10lvl na takich samych petach (psach,kotach,pttakach itd.) tier1 10lvl+ tier1 10lvl = tier2 lvl1 żeby wbić tier 3 trzeba 2tier 10lvl + 2tier 10lvl = 3tier 1lvl aby mieć tier 4 trzeba 3tier 10lvl+ 3 tier 10lvl = 4tier 1lvl peta :D

a więc 16 petów jest potrzebne aby wbić tier 4 :)

PS: mając szczęście można wbić na wyższy tier :) przeskakując poprzedni :)

oraz 4 tier  co daje 2sek na podniesienie przedmiotu 

aby zdobyć tier 2 trzeba  wbić 10lvl na takich samych petach (psach,kotach,pttakach itd.)   tier1 10lvl+ tier1 10lvl = tier2 lvl1    żeby wbić tier 3  trzeba   2tier 10lvl + 2tier 10lvl = 3tier 1lvl aby mieć tier 4 trzeba 3tier 10lvl+ 3 tier 10lvl =  4tier 1lvl peta  

a więc 16 petów jest potrzebne aby wbić tier 4 

PS: mając szczęście można wbić na wyższy tier  przeskakując poprzedni 

Nie trzeba robić NIC.

Trzeba mieć 2 pety, których różnica tierowa nie będzie większa niż 1, czyli np. tier 1 i tier 2 max. Połączenie 2 petów tieru 1 na 1 lvlu ma taką samą szanse na ulepszenie jak 2x tier1 10lvl.

Osobiście nie zużyłem więcej niż 10 petów, zazwyczaj zamykałem się od 4 do 8 petów na T4.

Z 2x tier 1 często wychodzi t3, potem robisz znów 2xt1 i wychodzi cokolwiek zazwyczaj t3, mało kiedy pojawia mi się t2.

Nie trzeba lvlować i nie trzeba takiej ilości petów co mówisz. Mam 13 różnych petów, z eventów, kupionych w tym 9 na t4, także trochę się tego nawbijałem ... resetowanie skilli i zrobienie takich jak się chce kosztuje majątek ale nie skille są najważniejsze. Mam nadzieję, że nie długo pozwolą na uruchomienie 5go peta :D w KR już to funkcjonuje.

a to przepraszam :) teraz będę już wiedział a powiedz mi jeśli np wbijam tier3 z tier 3 to mam 100% pewności że wejdzie tier4 ?

nie, nie ma 100% pewności że wejdzie, bankowo Ci nie spadnie niżej niż t3.

Zna się ktoś na valkyri i może mi wytłumaczyć jakie są combosy na awakening ? Bo jak narazie bije z miecza zamiast z lancy , bo albo nie wiem jak tym grać albo lanca jest słabsza.

Porównywałeś statystyki lanca - miecz ? No i czy rozwijałeś skile na awekingu ?

No tak awakening ma nowe skille :D...

A co zrobić z silver keyami , prócz sprzedania ?

Czy ta gra ma dobrą optymalizacje, czy to ja zaznaczyłem jakaś opcje fps killer?

Mam w miarę dobry komputer a ta gra podczas biegania jest około 50 fps, ale jak walczę to spada strasznie. Gram oczywiście na najwyższych, bo wymagania spełniam na czilku.

PC:

GTX 770 2GB

I5 4590

8GB

Wybrałem Rangera, ma ktoś jakiś dobry poradnik do tej postaci?

Pytań kilka mam

Jak się sprawuje tamer w pvp i pve?

Jak zwiększyć pojemność energy i contribution points?

Jakaś klasa ma przewagę nad innymi?

Damn, przestancie szukac pro klasy. Mam pare postaci po 50 lvlu i wciaz nie wiem ktora bedzie moim mainem. Po prostu grajcie, tworzcie alty, bo i tak beda wam potrzebne. Zrobic 55 lvl to tydzien na chillu, nic nie tracicie, za to gdy ubierzecie kazda taka postac w pri badz duo, macie wesola gromadke do klepania bossow. Kazda postac cechuje sie czyms innym. Myslalem ze bede mainowal Rangera. Op klasa, nie powiem, shotgun zabojczy, nie jeden zgasil sie na spocie gdy chcial mnie pknac. Dla mnie to nudna postac, wiec teraz sluzy mi jako rybak, jest bez gearu, bo NAWET klepanie bossow mnie nudzilo ta postacia, juz wole warriorem poskakac. Aktualnie robie Witch no i zakochalem sie w tej postaci. Ale kto wie, czy po awku nie strzeli mi do glowy ninja, ktory po ogarnieciu nie ma sobie rownych, lecz to nie jest postac dla osob "szybko tu i teraz". Pewnie gdy juz wbije po 57 na kazdej postaci, to zdecyduje ktora podoba mi sie najbardziej i wtedy lece full focus na nia. Jesli tez macie problem czym grac, enchantujcie set grunilla. Sporo minie czasu nim dorwiecie bhega, wiec ciagle latacie w secie. Nadaje sie on na kazda postac, wiec gdy po prostu chcecie pograc czyms innym, to przezucacie sprzet i heja. Kwestia tylko kamieni ; ). W BDO jest tak ze kazda postac do czegos sie nadaje bardziej, do czegos troche mniej. Jesli lubisz grindowac, wybierz Rangera czy tam Wizarda. Jesli lubisz wbic na spota, skosic paru lepkow i zaczac grind, Zerk, warrior, albo znowu Ranger. Jesli lubisz, to Ranger, a jesli lubisz... to tez Ranger. To taki bog wsrod poczatkujacych, bedziesz mial pro klase, az sie nie znudzisz i zrobisz cos innego :D

Jak rozwiązujecie problem podróżowania, znaczy dla mnie to zaczął być problem. Mam spory kawałek mapy odkryty i latanie wszędzie pieszo to farsa ;/ nawet mount nie załatwia sprawy. Ostatnio kolega chciał pomocy z jakimś scrollem to ponad 5 min na autopilocie poszło.

Czy ta gra ma dobrą optymalizacje, czy to ja zaznaczyłem jakaś opcje fps killer?

Mam w miarę dobry komputer a ta gra podczas biegania jest około 50 fps, ale jak walczę to spada strasznie. Gram oczywiście na najwyższych, bo wymagania spełniam na czilku.

PC:

GTX 770 2GB

I5 4590

8GB

Wybrałem Rangera, ma ktoś jakiś dobry poradnik do tej postaci?

http://www.blackdesertfoundry.com/

Pisałem o tej stronie wiele razy już na tym forum, polecam wejść zapisać i w wolnych chwilach czytać.

Co do optymalizacji, ciężko mi powiedzieć, super ultra nie pociągniesz ale jak to się mówi, znośnie powinno chodzić.

Pytań kilka mam

Jak się sprawuje tamer w pvp i pve?

Jak zwiększyć pojemność energy i contribution points?

Jakaś klasa ma przewagę nad innymi?

Tutaj jak kolega pisał, nie szukajcie postaci uber power, bo takich nie ma. Jest mniej więcej zasada łańcucha, ten zabija to, ten tamto.. ale nie jest powiedziane, że jak Wiz ma słabo z Warem to go nigdy nie zabije. W grze gear ma znaczenie, a różnice między ludźmi są ogromne. Gra się tym co się lubi. Na http://www.blackdesertfoundry.com/ o każdej klasie coś jest napisane, zarówno pvp jak i pve, trudności i walki o zamki to sporo pomaga.. bo potem ludzie biorą klasę, bo fajnie wygląda i płaczą, bo kiepsko im idzie... tam znajdziesz też info odnośnie bazowego gearu czasami też końcowego, poradniki związane ze skillami są aktualne do 55, po 56 wchodzi awakening.

Pytasz się jak się klasa sprawuje, sprawuje się tak samo jak inne w zależności od gearu. Oczywiście jedne klasy są bardziej na masowe wybijanie mobów i pvp a inne bardziej skupiają się na walkach 1v1 czy małych grupach.

Energie zwiększasz poprzez naukę, zdobywanie wiedzy - rozmowa z każdym NPC w mieście, na spotach zdobycie wiedzy o wszystkim,... nawet nocniku jak stoi obok mobów :P
Contrybution exp zdobywasz w 99% z questów, ten 1% zarezerowany jest dla itemów z Cookingu i Alchemii - to takie odpadki, które przy okazji się robią i dają po 5expa za 5szt śmiecia.

Jak rozwiązujecie problem podróżowania, znaczy dla mnie to zaczął być problem. Mam spory kawałek mapy odkryty i latanie wszędzie pieszo to farsa ;/ nawet mount nie załatwia sprawy. Ostatnio kolega chciał pomocy z jakimś scrollem to ponad 5 min na autopilocie poszło.  

Mount to jedyny środek transportu... oczywiście rozwiązuje on sprawę bez problemu. Problem w tym, że to nie normalna gra :P samo zdobycie mounta to nie wszystko, tierów mountów jest 8 i z każdym tierem rośnie speed takich zabawek.. do tego na automacie jedziesz NAJWOLNIEJ ze wszystkich możliwych opcji... do tego dochodzą skille konia tak jak sprint, drift, instant acceleration, oraz canceling animacji przez co przez całą mapę przejeżdżam w 5 min ;]

Nie szukam OP klasy zazwyczaj wybieram te którymi się najmniej gra ale dzięki za odpowiedzi ;)

Mount to jedyny środek transportu... oczywiście rozwiązuje on sprawę bez problemu. Problem w tym, że to nie normalna gra  samo zdobycie mounta to nie wszystko, tierów mountów jest 8 i z każdym tierem rośnie speed takich zabawek.. do tego na automacie jedziesz NAJWOLNIEJ ze wszystkich możliwych opcji... do tego dochodzą skille konia tak jak sprint, drift, instant acceleration, oraz canceling animacji przez co przez całą mapę przejeżdżam w 5 min ;]

Przyznaje że z mountem bawię się od niedana jest on raczej próbą znalezienia szybkiego transportu. Do tej pory wszędzie pieszo, ale ma to swój plus stamina poszła w górę :) w takim razie jeszcze jedno co zrobić z mounetm w nocy ? Wiem pytanie trochę z tyłka ale właśnie w nocy nie ma tego stable keepera, postawić gdziekolwiek i iść przed siebie ? Trochę się obawiam że jak zostawię go gdzieś na mapie na przykład idąc na grind to zatłuką mi go jakieś potworki albo PK.

Nie znam mechaniki a nie chce stracić czasu poświęconego na rozwój i zakup ekwipunku.

Stable Keeper jest normalnie w nocy... nie wiem skąd ten pomysł. Ja osobiście mounta mam zawsze przy sobie, na spotach szukam dobrego miejsca by go "schować" bo do niego noszę nadwyżkę lootu.