Gdyby gra była f2p to kakao by sobie odbiło na premium i mniejszych cenach item shopu, co jeszcze bardziej popsuło by rozgrywkę niż aktualny b2p i item shop który jest jaki jest. Płacz w grach o to jaki ma model płatności jest zawsze od strony dzieci, mnie zawsze nie było szkoda wydać 100 czy 50zł na grę gdyż sam sobie na to zarobiłem, ale nie jestem aż taki by inwestować wszystko w IS. Jedyne co kupiłem to grę i seta z bronią z item shopu dla lepszego wyglądu postaci bo mi się podobał, a to że daje bonusy to mnie mało obchodzi.
Powiem to, o czym mówiłem już x czasu temu.
Mówicie iż gdyby gra była f2p.... problem w tym, że gra jest f2p i przez ponad rok kompletnie NIKT nie miał pretensji do istniejącego tam sklepiku w którym nie pojawiło się kompletnie nic nowego... kontynuowane jest tylko dalej to samo co było.
Sklepik rewolucje przeszedł dopiero w naszej wersji, przez wybór b2p otrzymaliśmy też ograniczenia na wiele rzeczy, wywalenie wielu itemów. Do tego brak szerokiego handlu, balans ekonomiczny IS vs AH i mamy ceny jakie mamy. Jednocześnie beznadziejne dochody...powiedzcie mi ile można pompować kasy w coś gdzie po prostu nie ma co kupować. Po wydaniu iluś tam € kończą się potrzeby a przecież nic nie znika wszystko mamy już na stałe. Prze to EU i NA nie generuje zysków na odpowiednim poziomie.
Jeśli BDO przejdzie na f2p w naszej wersji możemy się spodziewać jedynie takie samego sklepiku jaki istnieje w wersji koreańskie oraz wprowadzenie itemów, których obecnie nie ma a co najważniejsze o które niektórzy ludzie płaczą na forum i proszą o ich dodanie ;] ... och ironio.... .
Najciekawsze jest to, że EU i NA to dojne krowy, ttaaaa .. wiecie dlaczego... ponieważ pierdyliony ludzi woli wywalać tysiące $ i € na gry f2p... gdy gra jest b2p czy p2p jest zazwyczaj pase, dlaczego... ponieważ portfel nie daje przewagi...ile wydawcy gier zarabiają kiedy wprowadzają random boxy... ludzie tysiące € wpychają w grę by tylko coś dostać :D.
Przeanalizujcie rynek koreański względem BDO, zobaczcie jak wygląda tam gra, pooglądajcie streamy a zobaczycie iż oni tam całkowicie inaczej podchodzą do samej gry a jednocześnie do jakiegokolwiek sklepiku ... to ma być FUN... jeśli przychodzisz do gry po to by się pobawić, to dlaczego płaczesz że na tą rozrywkę musisz wydać kasę - aczkolwiek w BDO nic nie musisz - ... w kinie też płaczesz, bo za bilet trzeba zapłacić
.
Kiedy oglądam Stream koreański z postacią 60 lub 61 i patrze na ich gear jednocześnie analizując ile to u nas kosztuje - zrobienie go - to mi ręce opadają... żadna realna gotówka nie wchodzi w grę. Do tego często widać jak ludzie mało tego sklepiku używają... nie wiadomo czy stroje mają z AH czy z IS, niektórzy mają po jednym stroju a czasami "całą szafę" :].
Nie będę zachwycony gdy BDO przejdzie na f2p, głównie dlatego że napłynie trochę "dziwnych" ludzi oraz, że pojawią się itemy, których nie lubię, jednak na tym etapie mojego rozwoju to mi to wszystko jedno... obecnie co bym nie robił potrzebuję setek milionów na pojedyncze enchanty.
Ja się tą grą bawię.. po to robię to co lubię by boostować swoją postać a co najważniejsze, że ten boost jest odczuwalny realnie... czuje to w pve czy pvp. Nie muszę czekać na kolejne patche by mieć w grze wyzwanie... wystarczy iż powiem sobie - zrób item na pen - a wyzwanie mnie może przytłoczyć.. to nie są rzeczy do zrobienia w dzień, tydzień czy miesiąc.. na niektóre rzeczy trzeba pracować o wiele dłużej - oczywiście zależy od czasu w grze, nie mam zamiaru ścigać się z osobami co siedzą po 10h dziennie na spocie i zarabiają 100kk dziennie ;].