Nowi gracze - seria pytań

Przy minimapie masz ikonke lupy ktora ci wskazuje dostep do danego npca.

Sprzedaz dobr to trading.

Kontrybucja to chyba tylko z zadan wlasnie ale tego nie jestem pewien

Tu się z tobą nie zgadzam 

End game pvp armor dla witch to 2 x rocaba ( dla evasion) buty muskana( ponowne evasion)i zbroja bosowa. Celujesz w 150 ap i 400+ dp.Full buffer, healer że stunami ( frezy, wywracanie ogólnie cc).Wszystkie dostęp gemy na evasion i damage reduction.Ale u nas jeszcze nie ma za specjalnie siege witch/ wizard.

nie będę tego komentował... najgorszy możliwy build dla Witch Wizz jaki kiedykolwiek ktoś wymyślił, ze 150AP i brakiem ACC nie zrobisz NIC a jedyne co z tych postaci osiągniesz to leczenie i bufy .. jak piszesz... Wiz i Witch to glass cannony, oni przy odpowiedniej ilości AP wpadają na super armorze i jednym skillem wycinają 10+ osób...

Nikt z Witchy i Wiza nie zrobi buffera, były to eksperymentalne buildy, które szybko padły na korei, ponieważ postać ta nie był w stanie nic zrobić a i tak zgineła... brak ACC i DMG jest bradzo widoczny. Bez ACC żadne stuny czy inne CC Ci w przeciwnika nie wejdzie.

I tak Wiz na full AP też przeżyje atak ludzi.. trza tylko MYŚLEĆ i grać zespołowo :D.

Witch i Wizz ma najmniejszy przelicznik DP, nawet 400+ nie jest w stanie zapewnić mu takiej przeżywalności co np. 300DP na Berkiu czy Wojowniku.

Nasze wersje gry są jeszcze w czasie budowy, znaczy się nie większość ma zrobiony gear etc, więc czasami nawet lekka zbroja robi różnicę. W KR gdzie ludzie rolują sobie buildamy i testują, był gościu co zrobił sobie 400DP i nie był w stanie na Battlegroundzie przeżyć a co najważniejsze kogokolwiek zabić - brak ACC i DMG. Żył dłużej od przeciętnego wiza ale nie o to tu chodzi.

To, że dany build może się sprawdzać obecnie nie oznacza że będzie on wystarczający później. Chodzi o to co pisałem wcześniej, teraz np. przy 150ap wymieciesz ludzi ale za miesiąc czy dwa to oni będą wymiatać Ciebie :P .

Bardzo dużo osób obecnie ma ponad 200AP i bardzo dużo ACC.

Proponuje poczytać i pooglądać filmiki z EU/NA a nie z KR, gdzie ludzie mają po 380DP i padają na 2-3 hity :P

Mam nadzieję gryghul1 że to co mówisz o mówisz z własnego doświadczenia, Masz witchę/wiza 60/61 i odpowiedni set na nich.

ej to jak z witchem? czy kupienie itemów które są podane tutaj (http://www.blackdesertfoundry.com/2015/10/21/witch-class-guide/) będą aktualnie ok ? Oczywiście nie mówię tutaj o bossowych bo nie mam lvl żeby takie coś robić ale czy narazie starczy ten Grunil set? chodzi mi tylko o uzbrojenie a nie o skille bo tym się będę później bawił a mam już 39 i dalej biegam w jakiejś koszuli :D.

i druga sprawa czy knowdlege też przechodzi na inną postać w razie wymiany? bo nie powiem lubię takie rzeczy robić ale gdybym jednak zmienił zdanie co do postaci która chce grać to jednak trochę czasu bym stracił żeby od nowa to zrobić. O i czy opłaca się robić w knowdlege potwory na S bo są te ocenki ale nie wiem czy to opłacalne :D

nie będę tego komentował... najgorszy możliwy build dla Witch Wizz jaki kiedykolwiek ktoś wymyślił, ze 150AP i brakiem ACC nie zrobisz NIC a jedyne co z tych postaci osiągniesz to leczenie i bufy .. jak piszesz... Wiz i Witch to glass cannony, oni przy odpowiedniej ilości AP wpadają na super armorze i jednym skillem wycinają 10+ osób...

Nikt z Witchy i Wiza nie zrobi buffera, były to eksperymentalne buildy, które szybko padły na korei, ponieważ postać ta nie był w stanie nic zrobić a i tak zgineła... brak ACC i DMG jest bradzo widoczny. Bez ACC żadne stuny czy inne CC Ci w przeciwnika nie wejdzie.

I tak Wiz na full AP też przeżyje atak ludzi.. trza tylko MYŚLEĆ i grać zespołowo :D.

Witch i Wizz ma najmniejszy przelicznik DP, nawet 400+ nie jest w stanie zapewnić mu takiej przeżywalności co np. 300DP na Berkiu czy Wojowniku.

Nasze wersje gry są jeszcze w czasie budowy, znaczy się nie większość ma zrobiony gear etc, więc czasami nawet lekka zbroja robi różnicę. W KR gdzie ludzie rolują sobie buildamy i testują, był gościu co zrobił sobie  400DP i nie był w stanie na Battlegroundzie przeżyć a co najważniejsze kogokolwiek zabić - brak ACC i DMG. Żył dłużej od przeciętnego wiza ale nie o to tu chodzi.

To, że dany build może się sprawdzać obecnie nie oznacza że będzie on wystarczający później. Chodzi o to co pisałem wcześniej, teraz np. przy 150ap wymieciesz ludzi ale za miesiąc czy dwa to oni będą wymiatać Ciebie   .

Bardzo dużo osób obecnie ma ponad 200AP i bardzo dużo ACC.

Proponuje poczytać i pooglądać filmiki z EU/NA a nie z KR, gdzie ludzie mają po 380DP i padają na 2-3 hity 

Mam nadzieję gryghul1 że to co mówisz o mówisz z własnego doświadczenia, Masz witchę/wiza 60/61 i odpowiedni set na nich.

Hej ja właśnie mam ten build że steama nusthak ( czy jakoś tak) witch w gildi która ma Valencia na Korea.Caly czas tym gra i ogólnie,nie chodzi o to że to on zabija tylko on jest na tym buildzie nie do zabicia na siege.,gra rolę healer/ buffer.

Hej ja właśnie mam ten build że steama nusthak ( czy jakoś tak) witch w gildi która ma Valencia na Korea.Caly czas tym gra i ogólnie,nie chodzi o to że to on zabija tylko on jest na tym buildzie nie do zabicia na siege.,gra rolę healer/ buffer.

To teraz się sam zastanów i przeanalizuj ekonomie, wersje gry i ogólny rynek.

Koreańczyk może mieć wiele postaci i każdą będzie miał do czego innego, tym sobie pofarmi, tym pogankuje, tym pójdzie na nody jako supp a innym jako killer czy tank. Ich prawie 3 letnie granie daje im taką możliwość. 80% serwera nie jest ubrana nawet w przysłowiowe minimum, bronie na TRI (Boss armor, kazarka, dandelion, offhand) i odpowiednia do klasy biżuteria. Jeśli tutaj nowy człowiek będzie się kierował w ten sposób, to on nie będzie zarabiał ;].. bo niby jak.. 150AP na Valencji możesz sobie w buty wsadzić a na Kamasilvie to w PT będziesz kulą u nogi :D.

Pchajmy ludzi w realne ustawienia buildów czy rozwoju a nie for fun :P.

ej to jak z witchem? czy kupienie itemów które są podane tutaj (http://www.blackdesertfoundry.com/2015/10/21/witch-class-guide/) będą aktualnie ok ? Oczywiście nie mówię tutaj o bossowych bo nie mam lvl żeby takie coś robić ale czy narazie starczy ten Grunil set? chodzi mi tylko o uzbrojenie a nie o skille bo tym się będę później bawił a mam już 39 i dalej biegam w jakiejś koszuli :D.

i druga sprawa czy knowdlege też przechodzi na inną postać w razie wymiany? bo nie powiem lubię takie rzeczy robić ale gdybym jednak zmienił zdanie co do postaci która chce grać to jednak trochę czasu bym stracił żeby od nowa to zrobić. O i czy opłaca się robić w knowdlege potwory na S bo są te ocenki ale nie wiem czy to opłacalne 

Tak, na tej stronie masz podane informacje, które zastosujesz we wczesnym stadium jak i w końcowym. Zawarte tam informacje pomogą Ci w rozwoju postaci tak byś mógł na niej normalnie farmić i się dalej rozwijać - strona nie podaje informacji odnośnie Awakeningowego drzewa, jednak to dalsza zabawa a zasada jest prosta -pakujesz w awakening masz SP jakie możesz :D.

Co do knowledge to tak, wiedza jest na family a nie na charakter, okrywasz mapę, npce i inne tereny to inne postacie już to znają - wyjątkami jest wiedza o krafcie, którą każda postać musi zrobić od nowa.

S wpływa na drop rate i posiada właściwości pomniejszych rang, nie ma sensu wbijać mobów na S jeśli nie masz zamiar spędzić tam najbliższego miesiąca :P.

-----

Po powrocie z urlopu świątecznego powrócę do regularnych - mam nadzieję codziennych streamów - sam filmik/gra może być nudne, ale zapewne wynika to z tego, że nikt nie ma "pomysłów" czy życzeń, a w samej grze ciężko powiedzieć czy o danej godzinie uda się pokazać to czy owo, a ja osobiście nienawidzi gadać do siebie :P. Jak zawsze pisałem zachęcam ludzi do pytań w czasie streamu, w tym czasie będę mógł odpowiedzieć a nawet pokazać jeśli będzie taka możliwość.

W styczniu planujemy zrobić questy w dungeonie - Akhman Temple - upolować trochę nocnych specjalnych mobów na pustyni.

---Polskiej strony o BDO nie ma, informacje na temat klas znajdziecie tylko na stronie głównej albo innych zagranicznych.

PS: nie nabijam sobie oglądalności - nie zarabiam na streamie, nie ma u mnie dotacji :).

Cześć, znajoma kiedyś poprosiła o zwrot pieniędzy za kupione konto. Czy będzie mogła kupić grę drugi raz czy jak pisało kakao po zwrocie jest konsekwencja braku możliwości ponownego kupna gry?

zależy czy robiła to zgodnie z ich polityką zwrotów czy na siłę z niby "okłamania wydawcy względem gracza", czyli 14dni od daty zakupu masz prawo zwrotu :D.

Nie wiem jak bardzo Kakao blokowało ludzi, niech znajoma sprawdzi.

Dobra, możliwość zablokowana na tym koncie, ale na nowym jest już okej.

1. Co daje Casting Speed i Stamina ?

Breath na 19lvl i Casting Speed na 3 i nie mam pojęcia co mi to daje. Casting Speed podniesiony jest przez ekwipunek, po zdjęciu nie widzę żadnej różnicy czy to w walce czy w poruszaniu się.

2. Mam 42lvl i coraz więcej gotówki jest coś szczególnie wartego w Marketplace czy lepiej dropić z zadań i upgradować ?

Jak na razie broń wystarcza, ale z tego czytam na tym forum to od 50 lvlu zaczynają się schodki.

i z góry dzięki za odpowiedzi :)

1. Czy możliwe jest osiągnięcie tego co gracze z dłuższym stażem (mam na myśli gear i build) ?

2. Jak wygląda pvp w porównaniu do innych płatnych tytułów (mam na myśli punkt wyżej i samą przyjemność z gry pvp)

3. Którą z edycji najbardziej polecilibyście kupić (starter's, traveler's czy explorer's package ?)

1. Czy możliwe jest osiągnięcie tego co gracze z dłuższym stażem (mam na myśli gear i build) ?

2. Jak wygląda pvp w porównaniu do innych płatnych tytułów (mam na myśli punkt wyżej i samą przyjemność z gry pvp)

3. Którą z edycji najbardziej polecilibyście kupić (starter's, traveler's czy explorer's package ?)

1. Tak

2 To już ty musisz ocenić czy ci się podoba styl rozgrywki

3 Moim zdaniem nie ma znaczenia

1. Co daje Casting Speed i Stamina ? 

Breath na 19lvl i Casting Speed na 3 i nie mam pojęcia co mi to daje. Casting Speed podniesiony jest przez ekwipunek, po zdjęciu nie widzę żadnej różnicy czy to w walce czy w poruszaniu się.

2. Mam 42lvl i coraz więcej gotówki jest coś szczególnie wartego w Marketplace czy lepiej dropić z zadań i  upgradować ? 

Jak na razie broń wystarcza, ale z tego czytam na tym forum to od 50 lvlu zaczynają się schodki.

i z góry dzięki za odpowiedzi  

1. Casting speed przyspiesza prędkość rzucania skilli "castujących" sorceress, witch, valkyrie używają tej statystyki (pewnie inne klasy w mniejszym lub większym stopniu też)

- Stamina używana jest przez sprint (SHIFT), niektóre skille (głównie te do uników) jak i samych uników czy też kopniaków (klawisz F), szczególnie przydatne na klasie Musa i jego dash/sprint

2. im bliżej lvl 55+ tym szybciej się przekonasz że cała gotówka jaką masz to tak naprawdę nie wiele. A przekona cię o tym sprzęt jaki będziesz musiał kupić/ulepszyć na przynajmniej TRI - boss armor oraz broń liverto/kzarka (nie wspominająć o biżuterii na min DUO)

1. Tak, w zależności od tego ile czasu poświęcisz na grę, na chwilę obecną najlepszy sprzęt ma poziom PEN, osiągniesz taki możesz się mierzyć z najlepszymi. Różnica w poziomie nie odgrywa większej roli tak większość graczy jest na poziomach 56-59, więc te +/- 1-2 poziomy nikogo nie zbawią.

- Build nie ma tu żadnego znaczenia, używaśz w zależności od klasy 1-2 skille z pre-awakening, reszte skill pointów pakujesz we wszystko z awakening.

2. Zależy co chcesz robić na pvp, możesz korzystać z red battlefield coś w stylu battlegroundy, mozesz brać udział w wojnach o nody gildyjnych, jeśli znajdziesz taką gildię, lub możesz PK-ować losowych graczy, ale wtedy tracisz karmę, na negatywnej karmie nie wejdziesz do żadnego miasta(po za jednym na pustyni) bo cię strażnicy będą atakować

3. Zależy ile chcesz poświęcić na to kasy, i tak wszystkie bonusy mozesz sobie dokupić z item shopa, nie wszystko ci się przyda z tych paków, a w item shopie możesz siebie wyselekcjonować zakupy na swoje potrzeby

mam pytanie dla kunoichi w sub-broni lepiej dla mnie będzie wybrać Kunaj Quitar czy Estique ?

Quitar daje 17AP 3DP oraz 7 Accuracy zaś Estique daje mi 34AP

Jestem nowym graczem więc gram na biżuteri Jarette obecnie mam 124 AP(AP z grunili oraz z Jarette to dodatkowe 22AP czyli 146AP) i 200DP

Gram od 3 tygodni i nie stać mnie na nic innego :/

Mam 57lvl

Co do zakupu - to tylko Starter pack - lepiej gotówkę przeznaczyć na Perły i samemu kupić sobie to co chcemy.

Jak to jest z PvE? Tylko grind, czy znajdzie się coś jeszcze?

Możesz hodować konie, trenować krzyżować i sprzedawać, możesz łowić ryby znaleźć swoje łowiska lub z innymi graczami polować na potwory morskie, możesz również zajmować się rolnictwem, sadzić różne owoce, warzywa, kwiaty, zioła itp z których otrzymujesz składniki do tworzenia alchemicznych rzadkich mikstur, lub możesz sam zająć się poszukiwaniem cennych składników i minerałów odkrywając tym samym nowe miejsca w świecie. Możesz przetwarzać różne zdobyte składniki specjalizując się w określonych umiejętnościach, zdobywając mistrzostwo w przerabianiu metalów, drewna, minerałów. Możesz wynająć pracowników którzy będą za ciebie produkować różnorakie rzeczy jak zbroje, miecze, łodzie, ubrania, wozy i cześci potrzebne do nich i wiele innych rzeczy które nie sposób wymienić. Stać się możesz wraz ze swoimi towarzyszami łowcą, gdzie będziecie polować na rzadkie potwory, z których możesz mieć cenne trofea, które potem możesz powiesić w swoim domku nad kominkiem, który możesz kupić w każdym miejscu na świecie i jeśli cie tylko stać możesz go udekorować najdroższym wyposażeniem.

Myślę, że poza PVE ta gra ma tyle do zaoferowania, że nawet nie wymieniłem połowy rzeczy które można robić.

Możesz hodować konie, trenować krzyżować i sprzedawać, możesz łowić ryby znaleźć swoje łowiska lub z innymi graczami polować na potwory morskie, możesz również zajmować się rolnictwem, sadzić różne owoce, warzywa, kwiaty, zioła itp z których otrzymujesz składniki do tworzenia alchemicznych rzadkich mikstur, lub możesz sam zająć się poszukiwaniem cennych składników i minerałów odkrywając tym samym nowe miejsca w świecie. Możesz przetwarzać różne zdobyte składniki specjalizując się w określonych umiejętnościach, zdobywając mistrzostwo w przerabianiu metalów, drewna, minerałów. Możesz wynająć pracowników którzy będą za ciebie produkować różnorakie rzeczy jak zbroje, miecze, łodzie, ubrania, wozy i cześci potrzebne do nich i wiele innych rzeczy które nie sposób wymienić. Stać się możesz wraz ze swoimi towarzyszami łowcą, gdzie będziecie polować na rzadkie potwory, z których możesz mieć cenne trofea, które potem możesz powiesić w swoim domku nad kominkiem, który możesz kupić w każdym miejscu na świecie i jeśli cie tylko stać możesz go udekorować najdroższym wyposażeniem.

Myślę, że poza PVE  ta gra ma tyle do zaoferowania, że nawet nie wymieniłem połowy rzeczy które można robić. 

dodałbym jeszcze handel, kupujesz tanio towary transportujesz je i sprzedajesz drożej. Zamiast łowca użyłbym wyrażenia "MYŚLIWY", jako że łowca może się niektórym kojarzyć z klasą postaci w danym mmo.

Ponadto Gotowanie, alchemia, dojenie krów :P innymi słowy prawdziwy sandbox. Wbrew opinii wielu osób jest tu dużo więcej do robienia niż tylko GRIND.

Nie chce tworzyć nowego tematu więc zapytam tutaj: jak porozmawiać z Lord of Heidel jetem już na 47 lvl i robie wszystkie main questy i dalej z nim pogadać nie mogę -.-

Nie sprecyzowałem, miałem na myśli raczej bicie moobów. Jakieś dungeony, world bossy? Czy są trudne/wymagające? Polowanie na trofea wydaje się interesujące, szczerze mówiąc

world bossy to jest odpowiednik tego co masz w rajdzie czy instancji tylko takiego world bossa trzeba znaleźć po to jest profesja łowcy potworów.