Nowinki ze świata DDO

Witam i pozdrawiam.

Czytając wiele wątków tutaj zamieszczonych postanowiłem się zarejestrować i napisać coś aby nikt nie miał problemów z dezinformacją. Jakby co to piszczcie pytania - postaram się odpowiedzieć.

1. Gra w wersji US jest na początku darmowa. Co mamy za darmo (m.in):

- 4 dostępne rasy (Człowiek, Elf, Krasnolud, Halfling) z 6 (dodatkowo Drow i Warforged). Jako bonus za 400 puntów favor (o czym później) odblokowuje się rasę Drow.

- 9 dostępne klasy (Barbarzyńca, Wojownik, Paladyn, Łowca, Łotrzyk, Bard, Kleryk, Czarodziej i Czarownik) z 11 (dodatkowo Mnich i Favored Soul). Jako bonus za 2500 punktów favor odblokowuje się Favored Soul.

- 2 sloty postaci na serwerze (Premium ma ich 4)

- 1 miejsce na Targowisku na wystawianie swoich rzeczy (Premium: nieograniczona ilość)

- duża ilość questów do poziomu 10-12. Później bezpłatnych jest zdecydowanie mniej (ale jest na to sposób punktów favor - co opisuje dalej)

- Informacje o rodzajach kont: http://compendium.ddo.com/wiki/Account_Types

REASUMUJĄC: Gra jest w większości darmowa. Klasa Mnich czy rasa Warforged to zupełnie inne bajki (inne taktyki i zupełnie inne role w drużynie), tak więc każdy fan DnD ma wszystko to co gra oferuje w tym systemie za darmo. Problemem są natomiast questy dla wysokich poziomów, ale o tym później.

2. Wykonując zadania w grze (questy) dostaje się odpowiednią ilość punktów favor.

3. Dodatkowe elementy do gry (questy, klasy, rasy, 32 build, większy bank, dodatkowy slot i inne wszelkie dodatki( http://compendium.ddo.com/wiki/DDO_Store_Guide ) kupujemy za tzw. Turbine Points. Turbine Poitns można zdobyć na 3 sposoby:

- pierwszy darmowy: za zdobywanie punktów favor (stosunkowo powolny, ale kiedy dojdzie się do 12 levelu, ma się wystarczająco za zakup jakichś płatnych przygód)

- kupując jednorazową ilość punktów (dodatkowo chociaż jedna taka transakcja zwiększa poziom naszego konta na Premium)

- wykupując miesięczny abonament - dostajemy wtedy do miesiąc 500 punktów (tzw. konto VIP - w czasie płacenia ma się dostęp do praktycznie wszystkiego co płatne)

REASUMUJĄC: Bezstresowo grając można zdobyć na tyle punktów aby spokojnie wykupić sobie jakieś dodatkowe questy za punkty favor. Grając więc w 100% za darmo można spokojnie grać od początku aż do końca nic nie płacąc. Jeżeli ktoś zamierzą w tą grę grać dłużej (tak powiedzmy z rok) to spokojnie zdobędzie sporo Turbine Points.

4. O samej grze:

- Exp dostaje się za wykonywanie questów

- PvP istnieje ale tylko dla zabawy.

- Jest ogromna ilość możliwości podczas tworzenia postaci. Wprawdzie tak jak w papierowym DnD jest nastawienie na walkę w zwarciu, czarowanie lub leczenie to jednak jest masa różnych buildów które pozwolą spokojnie grać i stworzyć swoją własną unikatową postać.

- Sprzęt nie gra tak istotnej roli jak doświadczenie graczy i zgranie w grupie. Oczywiście naprawdę dobry ekwipunek upraszcza walki, ale bez umiejętności grania nawet najlepszy sprzęcior nie uratuje skóry.

- Jest spory nacisk na granie w drużynie. Niektórych questów nie można zakończyć w pojedynkę (gdyż np. w tym samym czasie muszą być wykonywane czynności w dwóch różnych miejscach na mapie).

- Gra jest ciekawa na każdym poziomie od 1 levelu aż do ostatniego - 20.

- Gracz który płaci za grę nie jest lepszy od gracza który gra free.

Ogromna ilość informacji znajdziemy na WikiDDO: http://ddowiki.com/

Strona do stworzenia konta z moim referalem: http://my.ddo.com/referral/Requiro

Oryginalna strona http://www.ddo.com/

Polska strona poświęcona DDO to: http://www.ddopl.com

Z mojego doświadczenia polecam zacząć grać na serwerze Cannith, gdyż jest tam sporo Polaków (oraz duża polska Gildia DDOpl). Do zobaczenia w grze.

Dobrze , że to napisałeś.

Teraz szukam MMO i prawdopodobne , że będę grał w DDO . Więc dziękuję Ci za przedstawienie pokróce gry :)

Dodam jeszcze że jest to rpg z prawdziwego zdarzenia tzn. zostajemy wciągnięci do fabuły i wykonujemy po kolei zadania dążąc do jakiegoś tam celu... czyli nie ma tak że idziesz sobie "poexpić" na mobkach xd Wchodzisz do danego dungeona i dop. po zakończeniu questu w nim zawartego dostajesz exp :)

Trzeba przyznać że gra pójdzie nawet na słabym kompie mimo ładnej grafiki.

O party nie trzeba się martwić jest ich cała masa a system ułatwia nam odnalezienie właściwego (mamy okno z wszystkiemi party'ami i każde ma podpisane jaki quest idzie wykonać - wybieramy które nas interesuje i idziemy robić misje a taka gra gdzie każdy coś robi jest na prawdę przyjemna i satysfakcjonująca ;] )

Jako że jestem w miarę nowy w tej grze mam do cb. pytanie : Jaka jest różnica pomiędzy vipem a premium - ile one kosztują, oraz czy można je kupić przez przelew pocztowy z Polski?

Heja

Cieszę się, że mogłem pomóc w zdecydowaniu się na tego MMO - sam gram i jestem zadowolony :) Głównie dlatego, że tak bardzo różni się od innych.

W odpowiedzi na różnicę między VIPem a Premium to wszystko po angielsku jest opisane na liku który podałem: http://compendium.ddo.com/wiki/Account_Types

Tak w skrócie to:

VIP:

- To konto które ma abonament miesięczny (14,99$ - chyba nie mogę tego teraz znaleźć... )

- Za to masz dostęp do wszystkich dostępnych w grze questów i lokacji

- masz dostęp do wszystkich klas i ras

- masz priorytet w połączeniu z serwerem

- masz całodobową obsługę klienta

- częściej jesteś zapraszany do beta testów nowych elementów w grze

- masz 10 slotów postaci na serwer

- dostajesz 500 punktów Turbine Points co miesiąc do wydania w sklepie DDO

Premium:

- Uzyskuje się go w efekcie jednorazowego kupna jakiejkolwiek ilości Turbine Poitns - w ten sposób zmieniasz swoje konto Free na Premium dożywotnio.

- Ewentualnie osoby które przestają płacić na VIP stają się automatycznie Premium

- Konto premium zyskuje:

- 4 sloty postaci na serwer (Free ma tylko 2)

- nieograniczona ilość złota w grze (Free nie wiem ile ma, bo nigdy jak grałem Free nie udało mi się dobić to tej wartości :D)

- nieograniczone ilość miejsc w Auction House (Targowisku) - Free ma tylko 1

- średni priorytet w dostępie do serwera (Free ma najniższy)

- i pewnie jakieś inne drobiazgi (nadal jednak musisz kupić płatne questy, klasę i rasę)

Ogólnie to zazwyczaj po 2-3 miesiącach grania kiedy gierka Cię wciągnie, to zaczynasz myśleć o tym jednorazowym kupnie punktów Turbine Poitns aby zmienić sobie konto na Premium. Jednorazowa zapłata a o wiele bardziej wygodna gra. Najtańsze jest kupno za 6,5 dolców, co przy dobrym kursie daje około 20 zł.

Przelewem przez Pocztę to nie dasz rady nic tam kupić. Zresztą dla mnie o wiele bardziej prostym sposobem jest założenie konta PayPal (ja tak zrobiłem). Nawet z domu nie trzeba wychodzić. Zajmuje to około 3-4 dni ( bo przelewy tyle idą ) a wszystko co musisz zrobić to wypełnić parę formularzy i mieć konto w Polsce z przelewami internetowymi (ja mam w mBanku). Aby założyć konto w PayPal link: http://www.paypal.pl/pl

Drugim sposobem jest podpięcie swojej katy kredytowej (a wpierw jej wyrobienie - co wiąże się z wizytą w banku - a ja nóg na loterii nie wygrałem :D) bezpośrednio do swojego konta w DDO. Słyszałem, że jest to najszybszy sposób.

Jakby ktoś chciał się rejestrować to właśnie zostało uruchomiony nowy system referencyjny - jak założysz konto klikając na link podany poniżej i kiedyś kupisz jakieś punkty za realną kasę (lub zostaniesz VIPem) to podobno coś z tego dostane :D Co? Nie wiem, ale brzmi zachęcająco:) Jakby ktoś chciał to podaje link referencyjny : http://my.ddo.com/referral/Requiro

jest to prawdą ,że ci co graja za free mogą expić tylko do 5 lvl ??

jest to prawdą ,że ci co graja za free mogą expić tylko do 5 lvl ??

nie.

Dodam iż od niedawna można płacić poprzez SMS i to się na prawdę sprawdza.

A gra ktoś jeszcze z forum w to DDO? Bo wiem, że kiedyś Ty grałeś Crracked.

Gram nadal. Obecnie jestem u kuzyna, lecz jego komputer jest zbyt kiepski na DDO i popylam tylko na PS3. Jutro wracam. Gram na serwerze Cannith.

Ja moze bym sobie zagrał, może mi ktoś powiedzieć czym różni się konto free od płatnego?

No pisze Ci trochę wyżej, że te konto posiada więcej klas, masz więcej questów, lokalizacji itp. :)

Możliwe, że w to zagram, więc jak coś to się jeszcze odezwę. :)

Ja mam prawie 13 lvl Sorc i jeszcze nie kupiłem niczego z Item Shopu. Myślę ,że gdy wbije 15 będę potrzebował z dwa adventure packi.

Czy w DDO jest jakieś pvp?

Areny, battlegroundy itd?

Czy w DDO jest jakieś pvp?Areny, battlegroundy itd?

Tak w DDO jest PvP, ale tylko dla zabawy. Dzisiaj mam zamiar zacząć ściągać, więc jak coś to możemy zagrać wnet ;].

Grałem kiedyś w DDO dziwna troche gra nabiłem 3 lvl lub mniejszy i może dlatego, zastanawiam sie nad tym zeby powrócic do tej gry jak myślicie?;D

@up

Nie wiem to ty pomyśl

Wg. mnie bardziej w tej grze ekscytujące jest wykonywanie questów niż PVP.

@upNie wiem to ty pomyślWg. mnie bardziej w tej grze ekscytujące jest wykonywanie questów niż PVP.

taak, genialnie sie siedzi i gada z Amerykanami : D

oj Salek widać ,że dawno nie grałeś. Teraz przybyło wiele polskich gildii. W polskiej DDO zrobiono czystki i teraz online jest średnio 20-30 osób. Ja jesyem obecnie w JIHADpl gdzie są sami weterani. Mimo wszystko gra z obco krajowcami mi i innym nie przeszkadza.

oj Salek widać ,że dawno nie grałeś. Teraz przybyło wiele polskich gildii. W polskiej DDO zrobiono czystki i teraz online jest średnio 20-30 osób. Ja jesyem obecnie w JIHADpl gdzie są sami weterani. Mimo wszystko gra z obco krajowcami mi i innym nie przeszkadza.

ano nie gralem, 10 lvl rogala < 3 : D

E tam, po 10 lvl zaczynają się akcje :) Teraz dodali kilka nowych lokacji i questów. Na prawdę nie które są niezłe.