avintus i trampek mam nadzieje ze w tym momencie obaj dostaniecie po baniaku za obraze zgodnie z regulaminem wlasnie pokazaliscie wasza "doroslosc"
+ za off top bo nic nie wniesliscie do tematu. a jedynie zwyzywaliscie bezpodstawnie kazdy ma prawo zaproponowac cos i wlasnie to zrobilem. Takich jak wy wlasnie powinno sie izolowac na krotko chwila aby przemysleli po co kogos obrazali
Aby nabic post ? czy pokazac jak dzicine ma sie jeszcze zachowanie .
Nowy administrator forum - propozycje, sugestie, pomysły
Za dużo kombinujecie nad tym regulaminem. Jak zrobicie długi i szczegółowy regulamin to 99% go nie przeczyta, a 1% będzie szukało kruczków, żeby pognębić innych użytkowników lub modów. I nie wiem co wam przeszkadzają tak bardzo te wulgaryzmy. Wulgaryzmu można użyć na kilka sposobów, między innymi jako podkreślenie przekazu. Uważam, że powinny być karane tylko w wypadku, gdy są użyte w celu obrażenia innego użytkownika.
Swego czasu adminstrowałem sporej wielkości forum o podobnej społeczności. Po wielu potyczkach, najlepszym rozwiązaniem okazał się super prosty regulamin, w telegraficznym skrócie:
1. Nie obrażać innych użytkowników forum, a wulgaryzmy stosować z umiarem.
I uwaga, tu ważne. Moderatorzy nie ścigają tego typu zachowań (chyba, że w ekstremalnych przypadkach). Sprawa dopiero rozpoczyna się na wniosek poszkodowanego. Jeśli ktoś cię faktycznie obraził, to w ciągu 7 dni składasz wniosek do moderatora, który decyduje, co należy zrobić.
Na przykład napiszę tutaj "Guru, ty fajfusie!". Dopóki guru nie wniesie oskarżenia przed pierwszą instancję (moderatora), to nic się nie dzieje.
Drugi przykład, napiszę w Hydeparku w dyskusji o pogodzie: "Ech... ale ch*jowa pogoda...". Jest wulgaryzm. Ale pełni on pewną funkcję, bo zwykłe "marna", czy "niefajna" nie oddałaby w pełni moich uczuć z tym związanych, przez co zmniejszając wartość merytoryczną postu. Nie obraża nikogo (za wyjątkiem pogody!) i nikomu nie szkodzi. Nie widzę powodu, aby takie coś miało być karane.
2. Nie spamować reklamami, ref-linkami poza miejscami do tego przeznaczonymi.
3. Nie publikować treści niedozwolonych - 18+ oraz nielegalnych w świetle polskiego prawa.
4. Double posty wyłącznie w uzasadnionych przypadkach. Offtop będzie usuwany tylko na prośbę autora tematu lub w rażących przypadkach.
5. W przypadkach nie uwzględnionych powyżej, moderator podejmuje decyzję.
6. Jeśli "5" ci nie odpowiada, pozostaje sprowadzić na siebie wzrok Wielkiego Króla Admina, ale czy wyjdziesz z tego żywo?
-------------------
Super prosto. I teraz odnośnie modów. Moderatorzy nie powinni latać po forum niczym Straż Miejska szukająca najmniejszego przewinienia, żeby kogoś pognębić i wyrobić normę mandatów. Modzi są od tego, żeby:
a. czyścić forum ze spam botów, reklamodawców i szalonych trolli
b. kombinować jak usprawnić działanie forum - jakie działy/tematy dodać/usunąć/zamknąć itd.
c. rozładować atmosferę. Może wydaje się to banalne, ale czasem drobnym złośliwym komentarzem lub zamienieniem czegoś w żart zdziała się o wiele więcej, niż warnowaniem i usuwaniem na siłę. Często łatwiej jest ujarzmić trolla za pomocą paru słów, niż na siłę banować jego kolejne multikonta.
d. reagować tylko w rażących przypadkach
e. Ważne! Moderatorzy nigdy nie edytują postów użytkowników. Jedynym wyjątkiem jest usunięcie niebezpiecznego linku. Utrudnia to pracę oraz rozeznanie w sytuacji innym modom oraz adminom.
Nadgorliwi modzi są gorsi niż terroryści, zabili już niejedno forum. Moderatorami powinni być tylko twardzi ludzie, z dystansem do siebie oraz mózgiem. A administrator to samo, tylko dwa razy bardziej. Moderator nie powinien myśleć w kategoriach "Czy ten post jest zgodny z regulaminem?", tylko "Czy ten post negatywnie wpływa na forum i utrudnia dyskusję?". Dlatego też potrzeba modów bez ambicji na nadzorcę obozu koncentracyjnego, tylko normalnych użytkowników z głową.
Ta sama głowa obowiązuje użytkowników. Zgodnie z punktem 5. powyższego zapisu tłumaczenie: "ALE TEGO NIE MA W REGULAMINIE" nie niesie za sobą żadnej wagi. Myślą przewodnią jest ciągle "Czy post wpływa negatywnie na forum, czy też nie?".
Nie zapominajcie o tym, że jesteśmy na forum dyskusyjnym. Pierwszym krokiem powinna być właśnie dyskusja, a nie ban czy ostrzeżenie.
@Up
No, dobry pomysł, dajmy krótki regulamin w krótkich punktach, zostawny 1000 luk,i potem masa thrash postów i narzekan, ze ktos nie dostał, a ktos dostał bana. Regulamin powinien być spory, spójny i zamknięty, a nie taki, który pozostawia wiele zasad otwartych.
avintus i trampek mam nadzieje ze w tym momencie obaj dostaniecie po baniaku za obraze zgodnie z regulaminem wlasnie pokazaliscie wasza "doroslosc" + za off top bo nic nie wniesliscie do tematu. a jedynie zwyzywaliscie bezpodstawnie kazdy ma prawo zaproponowac cos i wlasnie to zrobilem. Takich jak wy wlasnie powinno sie izolowac na krotko chwila aby przemysleli po co kogos obrazali Aby nabic post ? czy pokazac jak dzicine ma sie jeszcze zachowanie .
Zrobiłem to w pełni świadomie. Czy obrazilem? Mogłeś poczuć się urażony, ale stwierdzam fakty. A tak właściwie w świetle prawa to nie obraza, nie nazwałem Cię nigdzie źle, a jedynie snulem przypuszczenia. Oczywiście mogę za to dostać warna, ponieważ władza interpretuje prawo. Ale kto ma mi go dac, skoro nie moderator? Mógłbym jakoś logicznie pokazać Ci jak bezsensowne były twoje propozycje (to za duże slowo), ale udowodniles, ze to i tak do Ciebie nie dotrze, więc w sumie po co.
A, no i moja wypowiedź nie była bezpodstawna, bo poparta twoim postem. Nie wbieglem i nie krzyknalem "user xxx to kretyn", chociaż oczywiście mógłbym.
Co do izolacji... Nie wiem czy kilkudniowa przerwa od takiego forum jakoś zadziała, bo w sumie co ma zrobić? Na jakiej zasadzie izolacja ma zadzialac na normalnego usera? Nie wejdzie na forum przez dwa dni i co z tego?Tobie z resztą też nie pomogła.
I serio wyjechales z argumentem o nabijaniu postów? Nie wiem czemu ludzi jaraja takie cyferki. Gdybym chciał, to mógłbym magic je w karczmie. Tylko po co?
No i ciężko obwiniać dziecinne zachowanie. W końcu jak bawisz się z dzieckiem, to też dostosujesz swoje akcje do niego i nie będziesz traktował go jak dorosłego. Tak, to aluzja.
Padł pomysł na Discordzie o założenie kanału czatu przeznaczonego dla role playerów. Myślę, że warto byłoby pomyśleć też nad takim działem dla forum.
...Wielu zapomniało, że rasizm nie polega na prześladowaniu jedynie murzynów, ale każdej rasy czy narodu, w tym nas...
Nie ma jak w punkcie pt. "Koniec z rasizmem" używać takiego sformułowania. Brawo.
ja coś o tym wiem:)
przed napisaniem newsa, kilka razy sprawdziłem, czy aby na pewno "murzyn" nie jest obraźliwym określeniem
nie jest, nie był
Ja tam na forum pewnej popularnej w polsce gazetki growej dostałem 7 dniowego bana za użycie słowa "rusek" w poscie zamiast rosjanin, wiec ten tego, trzeba uważać na te sprawy
To, że słowniki dopuszczają używania tego sformułowania nie zmienia faktu, że korzystanie z niego w naszym języku jest uważane za obraźliwe (co zauważyli użytkownicy pod Twoim newsem @guru). Rozumiem, że kiedyś słowo było traktowane jako neutralne ale na przestrzeni lat znaczenie tego słowa nabrało więcej negatywnych cech niż pozytywnych. Z resztą można poczytać o tym kilka artykułów w necie. Podsumowując - używać można ale dobrym obyczajem jest unikanie tego sformułowania. Koniec tematu, bo ze zwykłego pstryczka wyszła offtopicowa dyskusja.
Witam wszystkich, którzy odwiedzili ten temat.
Zakładam go z myślą o nowym administratorze, który niebawem obejmie najważniejszą funkcję na tym forum. Proszę, aby każdy chętny zamieścił w tym temacie swoje propozycje, sugestie lub pomysły w celu usprawnienia i ulepszenia funkcjonowania forum. Wiem, że podobne tematy już były, ale chciałby wyraźnie oddzielić grubą krechą to co już było od tego co dopiero nadejdzie, a ten temat ma specjalne zadanie - ma pomóc nowemu administratorowi. Wiele osób mimo, iż korzysta z tego forum od lat nie wypowiada się w wielu tematach, a czasem wcale. Przyczyny mogą być różne, ale możliwe, że zmiana administracji i moderacji może niektórych zachęcić do czynnego udziału w życiu forum. Jeżeli sama zmiana osób prowadzących forum nie jest wystarczającą zachętą to może warto się zastanowić nad tym, co jeszcze można by zmienić, aby forum funkcjonowało jak należy.
W następnym poście zamieszczę swoje pomysły, a tymczasem zachęcam wszystkich do publikowania swoich, właśnie w tym temacie.
Ps. Uwaga! Ten temat nie służy do wyrażania opinii odnośnie poszczególnych kandydatów czy promowania "swoich ludzi" na te stanowisko. Tutaj zamieszczamy sugestie i pomysły dotyczące funkcjonalności forum.
Pozdrówka