Moje bieżące pomysły:
1. Dopięcie kwestii regulaminu. Osobiście zrekonstruowałbym go w taki sposób, aby nie dawał możliwości nadinterpretacji. Dziś już pisałem o regulaminie dla naszego Disco i nie chciałbym się powtarzać, ale przyświeca mi ta sama idea - przede wszystkim absolutny zakaz używania wulgaryzmów, chyba, że ocenzurowanych, jak np. "o ku**a", co nikogo nie razi, a nie jest wszak trudne do napisania. Dalej można będzie podkreślić wagę emocjonalną wypowiedzi, ale bez krępujących wulgaryzmów więcej osób i chętniej będzie dołączało do takich dyskusji. Proponuję też wyraźne objaśnienie tematu wyzwisk i obelg po adresem innych użytkowników, tak aby ludzie nie pozwalali sobie na rozmaite wariacje, typu "ale z Ciebie karwa". Jeżeli wypowiedź jest wyraźnie wymierzona przeciwko innemu użytkownikowi - to jest niedopuszczalne, ale jeżeli jest to tylko forma ekspresji wypowiedzi, mająca na celu podkreślenie jej "wagi" i została napisana z finezją - to jest dopuszczalne. Należy wyraźnie rozgraniczyć te dwa pojęcia i w jasny i zrozumiały sposób zamieścić to w regulaminie. W każdym razie nieocenzurowane wulgaryzmy nie powinny mieć racji bytu na forum, na które mogą wchodzić osoby niepełnoletnie, zwłaszcza, że jest to forum o grach komputerowych, a więc przyciąga głównie młodych ludzi.
2. Koniec z rasizmem. Jest to uwaga dla nowego administratora bezpośrednio nawiązująca do mojego pomysłu w punkcie pierwszym. Mnie osobiście rażą wypowiedzi typu: "wszyscy Polacy to złodzieje" itp., bo sam jestem Polakiem z dziada pradziada, a niezależnie od prowadzonej w naszym kraju polityki, z którą mogę się nie zgadzać jest to moja ojczyzna, więc siłą rzeczy takie zwroty wywołują we mnie agresję. Wiem, że nie tylko we mnie. Mimo, iż istnieje punkt regulaminu poruszający te zagadnienie to nie widziałem jeszcze, żeby ktoś został ukarany za to, albo żeby komuś została zwrócona uwaga, wręcz przeciwnie - takie wypowiedzi nieraz wychodziły spod palców niektórych spośród byłych moderatorów.
Dla porównania zachęcam do odwiedzenia Steamowego forum. Każdy post z wypowiedzią "każdy polak...", "każdy ruski..." itp. jest usuwany, a tematy zamykane z powodu wyraźnego rasizmu. Wielu zapomniało, że rasizm nie polega na prześladowaniu jedynie murzynów, ale każdej rasy czy narodu, w tym nas.
3. Kwestia tematów typu "Róbta co chceta" (karczma) i "Pisze, bo mogę" (Hydepark). Te tematy są przyczyną wielu nieszczęść. Przede wszystkim ze względu na to, że mimo iż w tych tematach nie obowiązują żadne zasady, ani nie podlegają one moderacji użytkownikom nabijana jest liczba postów oraz reputacji za aktywność.
Prosty przykład - jest osoba, która napisze dwa poradniki na forum, co zajmie jej kupę czasu i będzie wymagało skupienia i energii. Ma na liczniku dwa posty i delikatną reputację za polubienia. Inna osoba w ciągu 5 min może napisać kilkadziesiąt postów, stawiając w ich treści przykładową kropeczkę - jej licznik będzie potężny, a wystarczy, że będzie miała jednego poplecznika, który polubi nawet i pięć takich postów i mamy wynik - osoba pisząca poradniki jest dla forum w obecnej chwili mniej wartościowa, niż osoba pisząca kropeczki w Hydeparku.
Moim zdaniem to bardzo palący problem tego forum, który słusznie doprowadza wielu użytkowników do konkluzji, że ten system jest mocno niesprawiedliwy. Ja widzę dwa rozwiązania:
1) Usunięcie tych tematów, wraz z wszystkimi postami, oraz wynikającą z nich reputacją i liczbą postów udzielających się tam użytkowników.
2) Pozostawienie tych tematów jak są, ale usunięcie całej reputacji i wyników liczby publikowanych tam postów oraz dezaktywacja naliczania liczby postów w tych tematach oraz możliwości przyznawania tam reputacji.
Osobiście jestem za pierwszą opcją, bo podejrzewam, że brak takich tematów zmusiłby najaktywniejsze tam osoby do udzielania się w wartościowych i konstruktywnych tematach. Wystarczy odwiedzić jeden z tych tematów, by zauważyć, że "lajki" padają głownie na najbardziej żenujące, prowokacyjne czy obraźliwe wypowiedzi.
4. Kary. Zmodernizowałbym system kar i usunął z regulaminu zapis, mówiący o konkretnych karach za konkretne przewinienia. Osobiście jestem za tym, aby każdą sprawę rozpatrywać indywidualnie, a kary ustalać na podstawie wagi przewinienia. Dla przykładu za wymsknięcie się jakiegoś bluzga kara byłaby delikatna (nawet upomnienie), natomiast przy wyraźnych atakach na daną osobę czy spamie z reflinkami dałbym od razu przynajmniej tydzień na ochłonięcie i przemyślenie (co do reflinków byłbym nawet bardziej surowy).
5. Multikonta - myślę, że warto by poruszyć kwestię multikont, amnestii i systemu kar za to. Osobiście miałem tutaj kilka kont, chyba żadne nawet nie zostało zbanowane, a przyczyną zakładania kolejnych nie było to, że chciałem złamać regulamin, a to, że nie korzystałem już ze starego adresu e-mail, z którego rejestrowałem się na forum, więc nie miałem osobiście nawet jak odzyskać passów, gdy je zapomniałem. Inna jest sprawa dotycząca administratorów gier, którzy mimo posiadania prywatnych kont chcieliby posiadać konto oficjalne, powiedzmy, że dla osoby od marketingu. Jeszcze jest kwestia osób mieszkających razem - rodzin, które korzystając z jednej maszyny, mają jedno ip. Znam takie osoby, które zostały w ten sposób zbanowane, jak chociażby twórca beefighters, któremu zbanowano obydwa konta.
Moim osobistym zdaniem to istna paranoja i osobiście odradzam swojej żonie założenia konta, przynajmniej do czasu uporządkowania spraw forum i trefnego regulaminu, zwłaszcza, że byli administratorzy zwracali mi uwagę na tę kwestię, jakbym był z tego powodu wielkim szkodnikiem czy kryminalistą. Masa ludzi w ten sposób straciła konta i zaufanie do tego forum, właśnie przez ten zapis i to, że konsekwencje były wyciągane wybiórczo - niektórzy byli banowani natychmiast, a inni (jak ja) wcale.
Moja propozycja jest taka - dodać zapis mówiący o tym, że konta nieaktywne dłużej, niż ustalony okres czasu, powiedzmy, że rok, są usuwane, co nie dotyczyłoby kont zbanowanych. Dzięki temu ktoś kto nie ma szans na odzyskanie starych pasów, nie musiałby ryzykować banem, a trolle wyrzuceni z naprawdę poważnych powodów nie mieli by dalej szans na powrót. Albo z drugiej strony zastanowiłbym się całkiem nad karnością dla multikont, chociażby ze względu na rodziny. Jeżeli powiedzmy ja i moja żona założylibyśmy sobie konta to dlaczego obydwa mają być zamknięte, zbanowane, a my wygonieni z forum? Czy ten punkt wgl jest potrzebny? W czym on pomaga? Jeżeli chodzi o sytuację w której ktoś zbanowany, zakłada sobie drugie konto to tez wydaje mi się, że wystarczy zapis mówiący o zakazie zakładania multikont dla osób zbanowanych, co w przypadku złamania kończyłoby się banem na ip.
6. Specjalna ranga dla developerów gier. W zależności od podejścia nowego admina do kwestii multikont jedna z tych opcji:
1) Pozwolenie na multikonta (jedno do celów służbowych, może z niego korzystać przecież marketingowiec, a nie osobiście deweloper, a drugie prywatne dla właściciela/twórcy gry)
2) w przypadku usunięcia wpisu o multikontach nic nie trzeba robić.
7. Amnestia - moim zdaniem to konieczność, żeby ożywić forum. Masa osób zbanowanych za próby uspokojenia byłej ekipy czy próby nawiązania dialogu z nimi, wystarczyło dać się sprowokować i wdać w dyskusję z którymś z moderatorów, aby pożegnać się z kontem. Znam osobiście takie osoby. Jest też masa osób zbanowanych własnie za multikonta, w tym deweloperzy, którzy z chęcią organizowaliby konkursy dla forumowiczów, gdyby tylko nie zostali stąd wygonieni. Są też rodziny, współlokatorzy i inni, którzy dzielą z kimś komputer, a konta stracili.
Póki co pomysłów mam tyle. Jak coś nowego przyjdzie mi do głowy to edytuję swój wpis i dodam kolejne pomysły jako postscriptum. Zachęcam wszystkich do udziału w temacie i zamieszczania swoich pomysłów, sugestii i propozycji.