Nowy gracz Aiona

Ja też ostatnio zacząłem grać w Aiona i nigdy wcześniej nie grałem. Muszę powiedzieć że mi się spodobał zarówno pod względem fabuły jak i gameplayu. Co do questów to nie miałem żadnych problemów. Są ładnie połączone fabularnie zarówno fabularne jak i zwykłe. Sinic miałeś problem z tymi questami pewnie dlatego że nie doczytałeś że istnieją 4 typy questów.

Żółte - fabularne

Ciemno niebieskie - to są normalne questy z fabułą i łączą się często w chainy a nawet jeśli się nie łączą to i tak fabuła ładnie jest prowadzona na przód ale trzeba czytać wszystko co jest napisane w questach a nie tylko gdzie iść i co zrobić :) (Ja czytam wszystko dlatego wolno mi idzie exp. 1 tydzień 24lv)

Jasno niebieskie - to questy typu idź zabij, przynieś pozamiataj. Rzadko mają jakąś głębie fabularną.

Różowe - dostępne są na przedziały co 5 leveli jeśli dobrze czytałem. W większości to są misje na instancje ale na początkowych levelach dają scrolle i różne nagrody za pogadanie tylko. Trzeba jednak uważać bo jeśli wbije się za wysoki lv to możesz już tych z niskiego lv nie dostać więc rób je jak tylko je zobaczysz.

Szpieg/zwiad - to są misje które robi się na terenie przeciwnej frakcji.

Podkreślam że nie jestem żadnym weteranem. Gram od przeszło dwóch tygodni, wiem coś o tej grze tylko i wyłącznie z poradników. Zawsze lubię najpierw poczytać o grze zanim zacznę w nią grać żeby nie noobić za bardzo :).

Co do slotów w inwentory to ja nie mam żadnych problemów. Zbieram cały loot z mobów i nic nie zostawiam. Nic w IS nie kupowałem i przed 66lv nie zamierzam kupować. Po prostu sprzedaje wszystko i wykupuje sloty za kinah bo nie mam na co wydawać. Obecnie mam 500k na 32lv i z 4x wykupiłem sloty. Nie ma żadnych problemów mieć wszystkie odblokowane nie zaglądając do is. I skasuje postać i przejdę na asmo bo teraz jestem elyosem. Grałem gunnerem ale nie wiem czy nie zmienię postaci. Nie mam z kim grać narazie i legionu też jeszcze nie szukałem. Grałem solo i fajnie mi się grało. Fajni ludzie na Barusie, polecam :)

Sinic, miałem takie same odczucie jak ty - że coś pomijam wykonując questy. Postanowiłem, więc zrobić sobie postać idealną (coś w stylu bycia pedantem w świecie mmorpg) i zacząłem wykonywać wszystkie questy poboczne na wszystkich dostępnych mapach. Zajęło mi to dużo czasu, wykonałem 1500 questów, ale wynik końcowy jest bajeczny dla mojej osobowości. Cieszy mnie widok, gdy na każdej mapie nie ma żadnego niebieskiego znaczka z questem ;) Taki już jestem i Aiona szczerze polecam.

Chciałbym mieć tyle czasu :D No ale, z tego co przeczytałem i widzę to jednak gra nie dla mnie :P (Nie)stety życie wymusza casualowy tryb gry, nie mniej dzięki wszystkim za zaangażowanie w temat i mam nadzieję, że będzie cennym źródłem wiedzy dla innych nowych ^^

Cześć, planuje rozpocząć swoją przygodę z Aionem, a w związku z tym mam parę pytań do osób doświadczonych w grze:
- gdzie warto zacząć grę (chodzi o serwer)
- nigdy nie grałem healerem i chciałbym spróbować czegoś nowego, czy healowanie jest jakieś mega skomplikowane? No i czy heal daje radę solo (czyli nie jest kaleką w lvlowaniu ^^)
- warto od początku kupić ten gold pack czy lepiej rozeznać się najpierw w grze?
- czy gra opiera się tylko na biciu lvla, a potem zbieraniu eq czy sa inne rzeczy do roboty? (jakieś achievmenty, rzeczy do kolekcjonowania)
- jakaś garść porad czym zająć się, żeby sprawnie zbierać pieniążki :D?

Z góry dzięki za czas poświęcony na odpowiedź :P