Nowy gracz Aiona

Cześć, planuje rozpocząć swoją przygodę z Aionem, a w związku z tym mam parę pytań do osób doświadczonych w grze:
- gdzie warto zacząć grę (chodzi o serwer)
- nigdy nie grałem healerem i chciałbym spróbować czegoś nowego, czy healowanie jest jakieś mega skomplikowane? No i czy heal daje radę solo (czyli nie jest kaleką w lvlowaniu ^^)
- warto od początku kupić ten gold pack czy lepiej rozeznać się najpierw w grze?
- czy gra opiera się tylko na biciu lvla, a potem zbieraniu eq czy sa inne rzeczy do roboty? (jakieś achievmenty, rzeczy do kolekcjonowania)
- jakaś garść porad czym zająć się, żeby sprawnie zbierać pieniążki :D?

Z góry dzięki za czas poświęcony na odpowiedź :P

Cześć, planuje rozpocząć swoją przygodę z Aionem, a w związku z tym mam parę pytań do osób doświadczonych w grze:
- gdzie warto zacząć grę (chodzi o serwer)
- nigdy nie grałem healerem i chciałbym spróbować czegoś nowego, czy healowanie jest jakieś mega skomplikowane? No i czy heal daje radę solo (czyli nie jest kaleką w lvlowaniu ^^)
- warto od początku kupić ten gold pack czy lepiej rozeznać się najpierw w grze?
- czy gra opiera się tylko na biciu lvla, a potem zbieraniu eq czy sa inne rzeczy do roboty? (jakieś achievmenty, rzeczy do kolekcjonowania)
- jakaś garść porad czym zająć się, żeby sprawnie zbierać pieniążki :D?
Z góry dzięki za czas poświęcony na odpowiedź 

1. Barus - Polski serwer myślę że tam Ci będzie najlepiej, polecam stronę asmodian.
2. Healer posiada build pod heal i dps jest dobra klasą lecz trzeba ogarniać jak to w większości mmo, lvlowanie nie jest trudne ponieważ do party zawsze Cię chcą, solo też spoko.
3. kupić gp warto od 65 lvla wcześniej nie ma sensu a i tak szybko się wbija ten lvl.
4. bicie lvla, chodzenie na instancje, pvp, eventy, crafting, sporo tego nie będziesz się nudził
5. od 65 lvla dopiero zaczyna się gierka, fajnie farmować kasę można dropiąc kamyki many w vengar albo questy i instancje. do 65 lvla wbijasz lvl na questach i jakieś pojedyncze instancje opłaca się na 55 lvlu robić BT w dwójkę(Świątynia Beshmundira)

1. Barus - Polski serwer myślę że tam Ci będzie najlepiej, polecam stronę asmodian.
2. Healer posiada build pod heal i dps jest dobra klasą lecz trzeba ogarniać jak to w większości mmo, lvlowanie nie jest trudne ponieważ do party zawsze Cię chcą, solo też spoko.
3. kupić gp warto od 65 lvla wcześniej nie ma sensu a i tak szybko się wbija ten lvl.
4. bicie lvla, chodzenie na instancje, pvp, eventy, crafting, sporo tego nie będziesz się nudził
5. od 65 lvla dopiero zaczyna się gierka, fajnie farmować kasę można dropiąc kamyki many w vengar albo questy i instancje. do 65 lvla wbijasz lvl na questach i jakieś pojedyncze instancje opłaca się na 55 lvlu robić BT w dwójkę(Świątynia Beshmundira)

Nic dodać nic ująć :)

Wielkie dzięki za odpowiedzi ^^

obecnie gra zaczyna sie na 75 tak , ze miej swiadomosc , ze wbicie 75 jako nowemu graczowi zajmie ci okolo roku aktywnej gry. Jak nie dluzej.

a na ned game zostanie ci do robienia Instancje poki nie dropnies zgearu czyli dosc szybko a pozniej siege w kolko i insty:)

obecnie gra zaczyna sie na 75 tak , ze miej swiadomosc , ze wbicie 75 jako nowemu graczowi zajmie ci okolo roku aktywnej gry. Jak nie dluzej.

a na ned game zostanie ci do robienia Instancje poki nie dropnies zgearu czyli dosc szybko a pozniej siege w kolko i insty:)

A co masz do roboty na tym 75? Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd? Wszystkie "najwazniejsze" instancje są od 65 lvl nie ma instancji od 75 lvl. Także nie wypowiadaj się jeżeli nie masz wiedzy i nie wprowadzaj potencjalnych nowych graczy w błąd.

A co masz do roboty na tym 75? Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd? Wszystkie "najwazniejsze" instancje są od 65 lvl nie ma instancji od 75 lvl. Także nie wypowiadaj się jeżeli nie masz wiedzy i nie wprowadzaj potencjalnych nowych graczy w błąd.

kolego instancje na 65 sa na 65 a nowe instancje sa na 70+ + itemy na 70+ :) Uwierz ze gralem w Aiona bardzo dlugo i przestalem po 5.0 bo praca zabiera mi zycie ^^

Nie, nie są bo ja gram i mam dopiero 68 lvl i chodzę na wszystkie nowe instancję. Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Nowe itemy sa od 69 lvl + ale możesz je założyć wcześniej tylko nie wykorzystasz ich pełnych statystyk. Masz dla potwierdzenia:

http://aionpowerbook.com/powerbook/Arkhal%27s_Hidden_Space

http://aionpowerbook.com/powerbook/Library_of_Knowledge

http://aionpowerbook.com/powerbook/Adma_Ruins

http://aionpowerbook.com/powerbook/Elemental_Lord%27s_Laboratory

Ktoś w to jeszcze gra??? Aion skończył się na 3.5, teraz to tylko przepaść między nowymi graczami a starymi, jeśli w ogóle jeszcze grają w to coś. A teraz hejtujcie ile wlezie, Aion teraz to gniot jak każdy inny tylko że z GP, płaćcie i grajcie ;)

Aion teraz to gniot jak każdy inny tylko że z GP, płaćcie i grajcie 

Czyli, że GP to jakiś atut? Bo w takim kontekście to napisałeś.Wiesz tylu ilu ludzi, tyle zdań o gustach się nie dyskutuję :)

Gra zaczyna sie na 66lvlu. Praktycznie wszystko co zostało wprowadzone w 5.0, a takze nowy content w 5.1/5.3 celowany jest w 66+, rzeczy na max lvlu mozna policzyć na palcach.

kolego instancje na 65  sa na 65 a nowe instancje sa na 70+   + itemy na 70+  Uwierz ze gralem w Aiona bardzo dlugo i przestalem po 5.0 bo praca zabiera mi zycie ^^

Insty wprowadzone w 5.0 są od 66lvla, tak samo inne. Itemy są od 66+, a i tak itemy z wyzszym lvlem od naszego mozna ubrać. Skoro przestałeś grać w 5.0, to czemu podajesz nieprawidłowe informacje o tym patchu?

Aion skończył się na 3.5, teraz to tylko przepaść między nowymi graczami a starymi, jeśli w ogóle jeszcze grają w to coś.

Nowy lvl cap, nowe sety pve, niedługo nowe sety pvp - wszyscy, nawet starzy wyjadacze, prędzej czy później zamienią swoje stare sety. Aktualnie jedyną przepaścią starych graczy jest wiedza... no i trochę kasy na postaci.

Set pve jest bardzo latwy do zdobycia, ogólnodostępny i wysarcza na cały content 5.0, pewnie tez i na przyszłe patche. W 5.1 i 5.3 dodają PVP sety - arenkowy i abyssowy. Jeśli chodzi o abyssowy - każdy go moze mieć. Nie ma ograniczeń co do rangi, a materiały potrzebne na set, tak jak i sam set, są tradowalne. Gdzie więc ta ogromna przepaść?

Wiadomo, że w MMO trzeba poświęcić czas żeby coś osiągnąć :P Innego wyjścia nie ma :D
A pytanie: te "odłamki mocy" to jest coś jak soulshoty czy tam spiritshoty w L2 :P?

Mi w Aiona grało się przyjemnie do czasu. Po wbiciu 65 lvla przerosło mnie zdobywanie gearu, bo bez niego jest cienko. Jak dla mnie to długi i nieprzyjemny proces, a nie tego oczekuję od gry; nie żałuję jednak czasu spędzonego na niej i muszę też przyznać, że ważniejsi od gearu są też ludzie, z którymi się gra, ale mi osobiście to nie pasuje.

Wróciłbym do gry, gdyby dali opcję, którą wprowadzili niedawno w WoWie - wyrównane statystyki na pvp.

Wiadomo, że w MMO trzeba poświęcić czas żeby coś osiągnąć  Innego wyjścia nie ma 
A pytanie: te "odłamki mocy" to jest coś jak soulshoty czy tam spiritshoty w L2 :P?

Dokładnie działa to w ten sam sposób.

Mi w Aiona grało się przyjemnie do czasu. Po wbiciu 65 lvla przerosło mnie zdobywanie gearu, bo bez niego jest cienko. Jak dla mnie to długi i nieprzyjemny proces, a nie tego oczekuję od gry; nie żałuję jednak czasu spędzonego na niej i muszę też przyznać, że ważniejsi od gearu są też ludzie, z którymi się gra, ale mi osobiście to nie pasuje.

Wróciłbym do gry, gdyby dali opcję, którą wprowadzili niedawno w WoWie - wyrównane statystyki na pvp.

Na szczęście to nie gra dla casuali :)

Dokładnie działa to w ten sam sposób.

Na szczęście to nie gra dla casuali 

Dlatego też jest idealna dla kogoś, kto ma czas i chęci na spędzanie po 8 godzin dziennie przed komputerem. W sumie, nie chcąc nikomu ubliżać, współczuję takim osobom. :)

....nowy gracz NOWY nie grajacy nigdy w Aiona aktualnie jest 2 lata gry za starymi graczami....rok wbijanie lvla + rok gearowania. i sens grania mija sie. celem obecnie . zreszta online minimalnie podskoczyl i wraca do przed 5.0 takzevweocili jedynie starY gracze i troche nowych. pomijajax ze za chwile online poleci jak ludzie znudza sie monotonia wbijania lvla.

....nowy gracz NOWY nie grajacy nigdy w Aiona aktualnie jest 2 lata gry za starymi graczami....rok wbijanie lvla + rok gearowania. i sens grania mija sie. celem obecnie . zreszta online minimalnie podskoczyl i wraca do przed 5.0 takzevweocili jedynie starY gracze i troche nowych. pomijajax ze za chwile online poleci jak ludzie znudza sie monotonia wbijania lvla.

Ale pieprzysz za przeproszeniem głupoty. Typie jak nie masz pojęcia o czym piszesz to zamilcz na wieki. Po co się udzielasz w tym temacie? Rok wbijania lvl'a hahaha dobre. Żeby cieszyć się grą wystarczy wbić 66 co przeciętnemu graczowi który chce to zrobić zajmuję 1 tydzień - max 2 tygodnie. Jeżeli wie co robić a jeżeli nie wie od tego są Legiony i ludzie których można o to spytać to gra mmo. Ten 75 lvl narazie nikomu nie jest potrzebny. To tylko taki zabieg który ma zająć nas czymś do czasu kiedy wyjdzie Patch 5.3. Rok Gear'owania setu PvP czy PvE? Bo zebranie podstawowego setu do pve to kwestia dajmy na to tygodnia żebyś mógł zacząć w nim chodzić na kate itd. Co do podstawowego setu pvp mówię tu o secie apekowym rank 1 to trochę dłużej dajmy na to około 3 miesiące liczę na "oko w pamięci" bo nie pamiętam teraz ile ap kosztuję jedna część tego setu. Jak zaloguję do gry to mogę Ci rozpisać ile dokładnie czasu Ci to zajmie i uwierz mi grając tylko kilka godziń dziennie (piszę to na swoim przykładzie). Poza tym jeżeli tak dobrze się orientujesz to powinieneś wiedzieć że wprowadzone ostatnio zmiany tj. w patchu 4.9 i tych nadchodzących (mówię tu między innymi o nowych setach bm'owych itd.) zostały lub zostaną wprowadzone po to żeby nowi gracze mieli również szansę na konkurowanie w PvP "ze starymi wyjadaczami" Każdy robiąc Daily Questy w Reshancie może sobie złożyć Nowy Set za Nowe BM połączyć broń z Nową bronią Mityczną AC'ekową. Twoje argumenty są o d*pę potłuc. Dodam tylko, że podajże już w 5.1 pojawią się zupełnie nowe sety do PvP (nie pamiętam jak je się będzie zdobywało musiałbym zerknąć) także jak sam widzisz wszystko jest na wysiągnięcie ręki tylko trzeba chcieć. Więc proszę Cię nie zniechęcaj ludzi do tego świetnego mmo. Nie bez powodu gra z 2008 jest w top 5 mmo w azji.

Gra jest w tej chwili chyba jedna z najlepszych dostępnych na rynku, jeszcze jak ktoś lubi grać po polsku to będzie zadowolony. Możecie powiedzieć że jest przepaść nad starymi graczami ale się mylicie bo sytuacja wygląda jak w wowie lub innym mmo że jak wychodzi nowy większy update z nowym setem to starzy jak i nowi muszą go zdobyć przez co są równe szansę, wystarczy mieć 66 lvl żeby już czuć nowy content a żeby wszędzie chodzić to wystarczy już nawet 69 i oczywiście eq. Co do Pay2Win w tej gierce to nie powiedziałbym że ono występuje za walutę w grze można wszystko kupić z sklepiku a GP gdy się kupi pierwszego to potem szybko się zwraca i już nie musisz nigdy więcej wydawać real kasy, mało tego sam tak się wzbogacisz że możesz zarabiać na tej grze wystawiając GP na allegro lub kinahy. Jako nowy gracz będzie Ci ciężko healerem ale jeśli masz doświadczenie w innych mmo powinieneś dać radę poza tym healera każdy chcę i wszędzie znajdzie miejsce. Polecam grę, a to co mówi Bladek to chyba jakaś prowokacja bo nie sądzę że jest to możliwe być tak ograniczonym

Możecie powiedzieć że jest przepaść nad starymi graczami ale się mylicie bo sytuacja wygląda jak w wowie lub innym mmo że jak wychodzi nowy większy update z nowym setem to starzy jak i nowi muszą go zdobyć przez co są równe szansę.

Dokładnie, ale nie wszyscy to rozumieją.

Hmm, powiem szczerze, że początkujący gracz może się wybitnie zniechęcić do gry (albo ja jestem zbyt wybredny :v), no ale po kolei:
- bardzo chaotyczny questing - moim zdaniem początkowe questy powinny być pospinane w jakiś elegancki chain, coby gracz mógł się wdrożyć w świat i klimat, ale tutaj spotkałem się z sytuacją "walnijmy milion questów z serii zabij i przynieś porozrzucane po całej lokacji, ale w sumie to jak zrobisz taki inny, to możesz olać resztę i wyślemy cie do miasta w którym jest milion innych questów" - generalnie nie wiem czy iść za głównym wątkiem czy robić te side questy... cały czas mam wrażenie, że coś pomijam, generalnie niekomfortowa sprawa :P
- questy z serii "nauczymy cię korzystać z item shopu" ... serio?
- coś co nazywam chwytem poniżej pasa w MMO - nasramy dużo itemów z mobków, które trzeba non stop sprzedawać, ale na dodatek dosramy ci milion scrolli, potek i cholera wie jeszcze czego, przez co twoja gra zamieni się w małe piekło... ale nie martw się, przecież jest IS, w którym możesz poszerzyć ekwipunek... (ja rozumiem, że trzeba zarabiać, ale tak od początku walić tym gracza po pysku :/?)
- może to już moje bardzo subiektywne zdanie, ale interfejs jest bardzo nieczytelny, a początkowe "tipsy" wprowadzające dość mętnie po nim oprowadzają
Szczerze spodziewałem się więcej po MMO z tak dobrymi opiniami, ale naprawdę, chyba żaden mnie tak od samego początku nie zniechęcił przez samo to, w jaki sposób wprowadza do gry. Może czegoś nie zauważam :P