Nowy gracz - łuk i magia

Witajcie

Zamierzam rozpocząć swoją mam nadzieję długą przygodą z gw2.
Na starcie niestety pojawił się problem z wyborem postaci.
W grach typy mmo mam “słabość” do łuku i magi, nie zawsze da się to połączyć, ale słyszałem że w gw2 można to fajnie ze sobą zgrać.
I tutaj pojawia się pytanie czy to prawda, jaką postacią mogę spokojnie używać łuku i magi(raczej ofensywnej).
Zamierzam raczej grać sam. A w przyszłości być postacią użyteczną w pve, pvp, wvw.
Głównie pytam dlatego ponieważ ostatnio usłyszałem że “w tym momencie w gw2 postać z łukiem jest bezużyteczna”(inne słowa użył autor, ale dokładnie to miał na myśli).
Wybaczcie z góry za “nieprofesjonalne nazewnictwo”, ale jak wspominałem to będzie mój pierwszy raz z gw2. Mam tylko nadzieję że zrozumiale wytłumaczyłem o co mi chodzi.
Wiem że są podobne tematy, ale patrząc po datach wiele mogło się w tym temacie zmienić.

Pozdrawiam

A nie pomyliło Ci się z ESO? W GW2 jedyna tak klasa która przychodzi mi na myśl to Revenant, który w masterce z PoF może ubrać łuk i ma w pewnym sensie czary.

Ranger Condition na swapie Shortbow, Warrior Condi Longbow, Revenant condi może z Shortbowem biegać, podaje jako condi bo przyjmuję, że to taka jakby magia( a tak dokładnie to nakładanie dot, podpalenia itp.) Ale e Gw2 nie wyróżniałbym magia, siła. Tutaj Elementalista biega full Power, A Warrior Condition :D.
W Hardcore engamie łuku tylko Ranger(shortbow) i Warrior(longow) używa na condition, ale i tak się zmienia bron co kilka sekund. A tak ogólnie na OpenWorld można biegać ze wszystkim.

Źle słyszałeś, albo jak wspomniał Rasun, powaliły Ci się gry. W GW2 faktycznie można robić śmieszne połączenia klasa-broń typu mag ze sztyletami, ale żadna klasa magiczna nie używa łuku, przynajmniej z tego co wiem. Jeżeli chodzi o “użyteczność” jako taką, to niestety w GW2 obowiązuje meta, bez której nie będziesz użyteczny nieważne co byś robił. Na szczęście meta ogranicza się tylko do tego “poważniejszego” contentu i zarówno cały leveling jak i exploring można oprzeć o własne widzimisię i używać tego, co nam się podoba i czym wygodnie nam się gra. Stąd też niektórzy mówią, że “x klasa + x broń jest bezużyteczna”, bo meta buildy radzą sobie o wiele lepiej.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nie,nie pomyliłem gier, ale może za bardzo zrozumiałem pojęcie że można eksperymentować do woli i wyobraźnie zrobiła swoje :smiley:
A co myślicie o specjalizacji warrior z łukiem, użyteczna? Drugą broń na razie pomińmy.

Longbow jest po Condition na warriorze, a eq na condi da się tylko wycrafcić( mówie o Exoticach Viper staty), o Ascended nie wspominam bo to za daleka droga jeszcze na początek. Można ewentualnie budget Condi staty z marketu kupić Rabid Stats. Tutaj masz build na open world na warriora z łukiem, na dole jest też wersja budget.
https://metabattle.com/wiki/Build:Berserker_-_Burning_Burst
Tylko to wymaga już 80lvl-a i elite specy Berserker… Czyli dodatku pierwszego(Hot).
A 1-80 się biega full power i tyle. DO 80lvl-a to w ogóle nie ma co myśleć o czymś innym niż Full Power, więc jedynie Rangera łuk się na coś przyda.
@chyba, że z boostujesz postać do 80lvl-a( za kupno dodatku dostajesz boost) i pójdziesz na mapki z hota i znajdziesz kogoś kto te punkty pomoże Tobie zdobyć. To chyba najszybsza opcja, by zacząć warrkiem nosić łuk. No ale jeszcze będziesz potrzebował golda na kupno itemków z Rabid Statami… Ale to jest słaby pomysł jak na początek. Chociaż sam z boostowałem moją pierwszą postać do 80lvl-a. Ale już wiedziałem co i jak chociaż trochę, bo grałem kilkoma postaciami do 30lvla i oglądałem sporo filmików.

Najlepiej pooglądaj filmiki, bo jeżeli chcesz biegać przez dłuższy czas z łukiem to tylko Ranger.
Ale nie napalaj się na ten luk tak bardzo, w gw2 i tak się zmienia bronie co chwilę.

a Dragonhunter ? dla mnie Guardian to taka forma maga też…

Nikt u DH nie używa Longbowa oprócz na WvW :<