Nowy gracz prosi o kilka rad

Witam
Na wstępie zacznę od tego że kilka minut temu zrobiłem sobie postać Breton sorcerer i rozpoczynam swoją przygodę z ESO i potrzebuje kilka rad.

Pytanie 1 Czy ta rasa nadaje się na czystego maga?
Pytanie 2 Czy ta rasa nadaje się na maga z 2x 1h weapon? (czy to działa i jest fajne?)
Pytanie 3 Czy ma ktoś stronkę z buildami dla sorcerera?
Pytanie 4 Co powinienem wiedzieć o tej grze jako że byłem graczem tylko wowa, L2, no i oczywiscie oblivion i skyrim.

I może ktoś jest zainteresowany pomocą w grze ew. zaproszeniem do gildii gdzie zawsze będę miał jakieś wsparcie w postaci informacji co jak i gdzie :slight_smile:

1. nadaje ale alternatywą jest Altmer lub Dunmer. zależy jakim sorcem
  2. nie wiem nie próbowałem, ale jeśli chcesz grać typowo magickowym sorcem kożystaj ze 2x staffa.
  3. w skillach masz coś takiego jak skill advisor i tam masz gotowe buildy zawsze możesz niektóre elementy pozmieniać aczkolwiek w tej grze jest tyle skill pointów, że wykupisz wszystkie skille
  4. pamiętaj o daily dungeonach, dołącz do gildii max 5, jeśli czegoś nie wiesz nie możesz lub potrzebujesz czegoś pytaj o pomoc społeczność w tej grze jest na tyle przyjemna, że powinna ci pomóc, gearem zajmuj się dopiero gdy wbijesz 160cp, expić możesz gdzie chcesz tu wszystko się skaluje do twojego poziomu oprócz pvp :smile:, zbieraj wszystko co popadnie bo potem możesz to sprzedać, jak będziesz kupował mounta to jalepiej tego za 10k one różnią się tylko wyglądem w tej drugiej zakładce masz ulepszenia 1 na 20h więc najlepiej zaczni od początku, kup sobie duż miejsca w eq bo jak pójdziesz na dungeona lub triala z 20 wolnymi miejscami to często musisz wyrzucać lub nie możesz podnieść, delektuj się fabułą, nie rób nic na siłę, czerp radość z gry, graj dla funu, czytaj questy większość jest bardzo ciekawa, bardzo mało jest questów polegających na “zabij 10 pająków”, na pocczątku skup się na poznaniu skilli i expieniu dopero potem jak wbijesz już 160cp na gearze bo gear jest do max 50lvlu 160cp
    Życzę miłej gry

możesz dodać mnie do gry
główna postać Lonidos @maksibaksi

1. Na pewno nadaje się na build pod magicke.

2. Mag z 2x 1h to zwykle build pod staminę, a ta rasa nie ma żadnej pasywki zwiększającej max stamine czy regen staminy, więc nie będzie tak efektywna jak inne rasy. Do casualowego grania dla zabawy nie robi to pewnie większej różnicy, ale jeśli planujesz robić najtrudniejszy content w grze to lepiej dobrać odpowiednią rasę pod dany build.

Z reguły rozróżniamy dwa rodzaje buildów dla danej klasy, pod staminę i pod magickę, patrząc na pve koncentrowanie się na jednej statystyce jest najbardziej efektywne. Jeśli nie umiesz się zdecydować to najlepiej zrobić dwie postaci, na jednej jeden build, na drugiej drugi.

1. https://alcasthq.com powiedzmy, że jedna z najbardziej popularnych stron z buildami, oczywiście nie twierdzę, że są to jedyne słuszne buildy, ale na początek warto zajrzeć, a jeśli w taki sposób zbudujesz postać to na pewno będzie spełniała swoje zadanie.

2. Gra jest na tyle rozbudowana, że ciężko powiedzieć, co powinieneś wiedzieć…
    https://www.youtube.com/watch?v=4zSQaQX_1R0 tu masz kilka bardzo podstawowych wskazówek od jednego z użytkowników forum, warto też sprawdzić inne jego filmy, na początek na pewno mogą się okazać bardzo pomocne, a poza tym…graj, po prostu, nie śpiesz się, jeśli nie uda Ci się dołączyć do żadnej polskiej gildii to w necie znajdziesz masę poradników.

Acha, jeśli grasz na PC, to masz do dyspozycji addony, ogromną ilość, bardzo wiele z nich ułatwia grę, więc na pewno warto się z tym temacie zagłębić. Na youtube znajdziesz dużo filmów prezentujących te najciekawsze, a chyba wszystkie znajdziesz na stronie http://www.esoui.com/addons.php

Dzięki wielkie za pomoc. :slight_smile:

Pojawił się mały problem z lootem podczas gry. Mianowicie… Miałem (nadal mam) włączony auto loot w grze. Pojawił się dziś problem ponieważ wcześniej pokazywało mi na ekranie co zebrałem do plecaka a dziś nie pokazuje.
Loot jest zbierany ale w prawym rogu nie pokazuje nic. Czy może wiecie jak mi z tym pomóc?

ok. Sprawę rozwiązała moja dziewczyna xD w ustawieniach