Nowy gracz prywatne serwery

Chcę zacząć grać na vanili. To będzie mój pierwszy kontakt z wowem jak i z tematyką mmo. Słyszalem, że dwa duże serwery startują w tę sobotę. Elysium i Nostalrius, który powinienem wybrać? Czy będą to nowe serwery, czy backup zachowany po ostatnim zamknięciu? Chciałbym też na ten moment ogarnąć parę rzeczy czy znacie jakiś obecnie działający serwer na, którym mógłbym się przynajmniej w najmniejszym stopniu przygotować na start w sobotę? Czy prywatne serwery to "strata czasu" jak niektórzy piszą?

@edit

pomóżcie mi też wybrać klasę, preferuję ranged dps

//edit2

jakie addony wybrać?

Żadne bo zostaną zamknięte znowu przez Blizzarda.

ktoś poza typem z nickiem grubazadyma się wypowie?

Ogólnie jest taka ja serwerów prywatnych nie popieram ale co do samego WoW'a ludzie lubią na nich grac z tego powodu ze za czasów vanili raidy były dużo trudniejsze i o tą trudność się rozchodzi...dla ciebie jako nowego gracza ciężko powiedzieć czy ci się to spodoba bo z upływem lat sposób grania przez graczy dużo się zmienił i teraz oczekuje się coś innego od gier...według mnie aktualny WoW tez jest ok jedyny problem to taki właśnie ze poziom raidow spadł co osobom którzy pamiętają vanili się nie podoba...nie wierz w to ze jakby ci ludzie pisali ze vanili pod innym względem oprócz trudności raidow jest dużo lepsza niż to co teraz mamy na globalu...mowie ci to jako osoba która grała w grę od premiery i ma duży sentyment do tego rozdziału.

Co to tego czy jest to strata czasu ciężko powiedzieć ogólnie blizzard jako jedna z nielicznych firm stara się zamykać privy...ludzie będą ci mówić przecież to serwery stoją u ruski ich nich tego nie zamkną itp. ogólnie sprawa tak nie wygląda, ale nie będę się rozpisywał...zabawa jest taka możesz grac na priv ale może się okazać ze jednego pięknego dnia wstaniesz i zobaczysz ze twój priv już nie działa bez żadnego wcześniejszego uprzedzenia...

Co do wyboru klasy range to masz huntera, mage, priest, necro wybierasz po prostu styl gry który ci bardziej odpowiada

co do addonow to ciezko powiedziec niewiem ktore beda dzialac na privach

Ogólnie jest taka ja serwerów prywatnych nie popieram ale co do samego WoW'a ludzie lubią na nich grac z tego powodu ze za czasów vanili raidy były dużo trudniejsze i o tą trudność się rozchodzi...dla ciebie jako nowego gracza ciężko powiedzieć czy ci się to spodoba bo z upływem lat sposób grania przez graczy dużo się zmienił i teraz oczekuje się coś innego od gier...według mnie aktualny WoW tez jest ok jedyny problem to taki właśnie ze poziom raidow spadł co osobom którzy pamiętają vanili się nie podoba...nie wierz w to ze jakby ci ludzie pisali ze vanili pod innym względem oprócz trudności raidow jest dużo lepsza niż to co teraz mamy na globalu...mowie ci to jako osoba która grała w grę od premiery i ma duży sentyment do tego rozdziału.

Co to tego czy jest to strata czasu ciężko powiedzieć ogólnie blizzard jako jedna z nielicznych firm stara się zamykać privy...ludzie będą ci mówić przecież to serwery stoją u ruski ich nich tego nie zamkną itp. ogólnie sprawa tak nie wygląda, ale nie będę się rozpisywał...zabawa jest taka możesz grac na priv ale może się okazać ze jednego pięknego dnia wstaniesz i zobaczysz ze twój priv już nie działa bez żadnego wcześniejszego uprzedzenia...

Co do wyboru klasy range to masz huntera, mage, priest, necro wybierasz po prostu styl gry który ci bardziej odpowiada

co do addonow to ciezko powiedziec niewiem ktore beda dzialac na privach

rajdy były dużo trudniejsze ? serio ? dalej już nawet nie czytałem, jedyna trudność Vanilli to levelowanie i nic poza tym. Rajdy na Vanilli to poziom normal/heroic obecnych rajdów, nie wspominając już o mythikach. Swoją opinie nt. raidów na globalu opierasz chyba na Raid finderze. Trzeba też pamiętać że na globalu pomagają bardzo addony bo bez nich byłbyś w czarnej d*p...

ci co piszą że na Vanilli rajdy były trudniejsze to mają niewzłą papkę w głowie

co z pvp?

Sprawdź server Warmane, dawniej nazywał się on Molten - to chyba najbardziej znany prywatny server WoW. Z klas jakie mogę doradzić, to Hunter -> Beast Mastery . Bardzo łatwa do prowadzenia i zadająca kosmiczne obrażenia (taki łucznik który jest uzależniony od peta) . Hunter w PvP również sobie daje radę, choć prawdę powiedziawszy kimkolwiek byś nie grał będziesz miał problem, bo nie znasz słabych i mocnych stron przeciwnej klasy, ludzie którzy grają w WoW od miesięcy/lat mają znaczną przewagę.

Tutaj masz listę privów do WoWa(nie wszystkie ale większość tych popularnych na większość dodatków).

http://www.dkpminus.com/wow-private-servers/

Elysium i Nostalrius to ta sama ekipa otwiera. Po prostu otworzą 3 serwery:

1 Nostalrius PvP

2 Nostalrius PvE

3 Elysium PvP

Na Nostalrius PvE i PvP jest możliwość transferu własnych postaci ze starego Nostalriusa, który Blizz zamknął jakiś rok temu, dlatego teraz serwer zostaje reaktywowany tam gdzie żadne prawo nie sięga i żadnych serwerów się nie zamyka.

Jutro startuje Nost PvP i PvE chyba.

Elysium startuje w styczniu chyba. I tam nie będzie transferów, czyli fresh start dla wszystkich.

Klasy dystansowe w vanilli to mage, warlock, priest, druid, hunter, shaman.

- Mage dobry do PvP jak i do PvE chętnie brany na raidy/dungi. Łatwy do ogarnięcia

- Warlock słaby w PvP, dobrze prowadzony może być OP, jednak dużo wymaga od gracza. PvE super idealny.

- Priest(shadow) dobry do PvP. PvE solo ok podczas lvlowania. Ale dungi i raidy lipa. Ewentualnie talenty (holy/disc) wtedy chętnie bray do party.

- Druid(balance) do fun-PvP nadaje się(zależy jak jest ubrany). PvE lipa chyba ze jako healer(resto).

- Shaman(elemental) do PvP dobry. Na PvE podobnie jak druid(balance) czy shadow priest wychodzi z many i jest lipa.

- Hunter dobry i do PvP i PvE. Tak jak warlock przyjemny do lvlowania i solo z uwagi na peta.

Dodam jeszcze że klasy hybrydowe tj. shaman, paladyn, druid, w praktyce na raidach kończą jako healerzy. Oczywiście tyczy to vanili bo o to autor tematu pytał.

Addony to nie problem są ich tysiące także można sobie ciekawie grę upiększyć.

Znajdziesz je w google wpisując "wow addon 1.12.1" - pełno addonów, a nawet gotowych paczek po 50mb gdzie jest fun addonów.

Na pewno będziesz potrzebował addona do questów. Na vanilli questy się czytało(dziwne to dzisiaj się wydaje) dlatego powstał szereg addonów ułatwiających questowanie, które po prostu zaznaczają wszystko na mapie.

Jak chcesz potestować klasy na vanilli to wbij na server RetroWoW. Jest to serwer idealny do testowania postaci - od razu masz max lvl, ekwipunek, skille i potrzebne rzeczy. Ubierasz się i lecisz nawalać PvP lub uproszczone PvE.

@Zygmund piękne dzięki

Jeśli nigdy wcześniej nie grałeś na wcześniejszych dodatkach to prawdopodobnie szybko zrezygnujesz. Vanilla nie jest dla casuali i wymaga sporo cierpliwości i doswiadczenia od gracza.

Spokojnie jestem fanem starej tibii gdzie najtem skillujesz 15 godzin żeby wbić jednego skilla i expisz na jednym expowisku od 60 do 100 levela co zajmuje dobry miech/dwa

chyba, że nie o to chodzi

Chcę zacząć grać na vanili. To będzie mój pierwszy kontakt z wowem jak i z tematyką mmo. Słyszalem, że dwa duże serwery startują w tę sobotę. Elysium i Nostalrius, który powinienem wybrać? Czy będą to nowe serwery, czy backup zachowany po ostatnim zamknięciu? Chciałbym też na ten moment ogarnąć parę rzeczy czy znacie jakiś obecnie działający serwer na, którym mógłbym się przynajmniej w najmniejszym stopniu przygotować na start w sobotę? Czy prywatne serwery to "strata czasu" jak niektórzy piszą?

@edit

pomóżcie mi też wybrać klasę, preferuję ranged dps

//edit2

jakie addony wybrać?