Nowy gracz WoW, kilka pytań

Witam, to moje drugie podejście do WoW'a. Kiedyś miałem bardzo krótki epizod z tą grą na jakimś privie ale jakoś mi to nie bardzo odpowiadało. Dzisiaj myślę nad grą na globcu ( o ile tak się to nazywa ). Chciałbym zapytać Was, doświadczonych graczy o kilka rzeczy. Wypunktuję to może żeby temat był w miarę przejrzysty i jeżeli komuś nie będzie się chciało czytać początku to odpowie mi tylko na pytania.

1.) Jestem graczem stricte PvE, uwielbiam exploring i tu pojawia się moje pytanie. Czy za odkrywanie lokacji otrzymuje się XP?

2.) Ubieranie postaci, jak to wygląda? Robienie dungów i kupno setu za tokeny czy drop z bossa? A może craft ?

3.) Mounty. IS, craft czy może z jakichś mobków ?

4.) Jaki serwer? Jako kompletny newbie będę pewnie miał wiele pytań więc wolałbym żeby było na nim sporo Polaków.

5.) Lubię grać postaciami DPS. Zazwyczaj gram klasami warrior lub ranger. Czy i w WoWie te klasy są dobrymi dps'ami?

6.) O co chodzi z hordą i alliance? Zapewne inne lokacje i inne skille, czy coś jeszcze ?

7.) Jestem osobą która uwielbia jak jej postać dobrze wygląda. Czy wow oferuje zmianę skinów zbroi i broni ?

To by było na tyle. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Dobrze jakby jakiś weteran co nadal gra się wypowiedział, ale na część mogę na pewno odpowiedzieć:

1.) Jestem graczem stricte PvE, uwielbiam exploring i tu pojawia się moje pytanie. Czy za odkrywanie lokacji otrzymuje się XP?

XP za odkrywanie lokacji jest, ale symboliczne, expi się głównie robiąc questy, dungi, grając pvp

2.) Ubieranie postaci, jak to wygląda? Robienie dungów i kupno setu za tokeny czy drop z bossa? A może craft ?

Wszystko po trochu, najpierw questy i profki ->dungi -> raidy. Trafiają się też trudniejsze lub łatwiejsze dungi, poza tym można dropnąć na raidzie przepis do craftu. Zdobywa się też chyba Justice Points, taka waluta do PvE, można za nią kupić jakieś itemy.

Poza tym na PvP farmisz punkty i za nie też masz itemy, tylko takie przeznaczone do PvP właśnie.

Są z craftu, z dungeonów, raidów, achievementów, z ISu też jakieś można wyhaczyć, no i za PvP też się coś kupi. Generalnie są z wszystkiego.

4.) Jaki serwer? Jako kompletny newbie będę pewnie miał wiele pytań więc wolałbym żeby było na nim sporo Polaków.

Burning Legion ma najwięcej Polaków

5.) Lubię grać postaciami DPS. Zazwyczaj gram klasami warrior lub ranger. Czy i w WoWie te klasy są dobrymi dps'ami?

Różnie bywa z tymi patchami ale zarówno warrior jak i hunter zawsze były porządnymi klasami.

6.) O co chodzi z hordą i alliance? Zapewne inne lokacje i inne skille, czy coś jeszcze ?

Są to 2 przeciwne frakcje, różnią się rasami, lokacjami. Poza tym klepią się na PvP.

7.) Jestem osobą która uwielbia jak jej postać dobrze wygląda. Czy wow oferuje zmianę skinów zbroi i broni ?

Nie wiem ile kosztuje ale weszła taka opcja jakiś czas temu.

1.) Tak, ale znikomy.

2.) Wszystko po trochu, najpierw itemki z dungeonów(normal i heroic) później raidy (lfr, normal, heroic i mystic) a co do craftu to na każdym etapie można coś stworzyć lub kupić dla siebie. Nie wiem jak sprawa wygląda z tokenami bo ostatnio zapowiadali przywrócenie ów waluty.

3.) IS, osiągnięcia i drop. Paladyn i warlock z questa również mają.

4.) Dużo Polaków to Burning Legion, ale od groma trolli na czacie.

5.) Tak. Każdą klasą można kręcić dobry dps, balans jest i raczej każda klasa znajdzie zajęcie dla siebie z wybranym drzewkiem talentów.

6.) Inne lokacje, inne questy, inna historia. Nie ma tej złej strony, są tylko własne poglądy. Skile są te same dla dwóch frakcji, jedynie formy druida się różnią troszkę. Nie ma takiej różnicy w skilach jak np. w SWTOR.

7.) Tak, transmogrification.

Bardzo małą ilość.

Wszystko po trochu, ale dokładnie jak robić to lecisz tanan jugnle tam farmisz rare które rzucaja tokeny na iteam 650ilvl które maja szanszę na proc na przedział 675-695ilvl, możesz tez ulepszyć je specjalnym tokenem do 695ivl i przy okazji farmisz valory za 500 możesz podbić o 10ilvl iteam , możesz porobić sobie lfr lub mythic dungi(choć znaleźć na nie aktualnie team który wymaga ponizej 700ilvla to cud) i jak dobijesz ten 700ilvl możesz szukać gildii raidujacej.

Z wszystkiego niektóre klasy mają swojego klasowego, lock, pala, dk. Za reputacje u frakcji, za achivmenty, drop z bosów, drop z rarów, za crafta i za pvp.

Burning Legion

Ogólnie te dwie klasy są bardzo często brane na raidy i są w prawie zawsze w miarę ok, tylko hunterów jest mega dużo i zawszę odwalają czarną robotę na raidach.

Niektore questy i lokację się różnią, i skille rasowe.

Tak w legionie będzie jeszcze bardziej udoskonalone na wzór systemu z DC universe raz zdobędziesz iteam i zapisze ci się na zawsze i na każdej postaci w każdej chwili będziesz mógł ustawić sobie jego wygląd.

Jak masz jeszcze jakieś pytania pisz tu, albo pw

O ile dobrze pamiętam to do WoW'a można wgrać mody. Czy są jakieś które warto mieć od samego początku? Czy na razie nie zawracać sobie głowy ?

Dokładnie to chodzi o addony, do 100lvla raczej nic nie będziesz potrzebował, a później wystarczą tylko dwa dbm i master planer i gildia może jakiegoś wymagać do loota . Chyba, że będziesz chciał cale ui zmienić to możesz się bawić tym od początku.

Tak, tak addony. Ze zwykłymi RPG'ami mi się pomyliło :) A i mam jeszcze ostatnie pytanie na dzisiaj. Czy do gatheringu skór, skał i innych są potrzebne narzędzia czy jest to wbudowane jakoś w skille ?

potrzebujesz narzędzi, jedno narzędzie kupujesz na całą grę. Tak jak kilof do górnictwa, nożyk do skór itd.

Pytanie odnośnie gry ale od strony technicznej. Właśnie zasysam grę i wyswietlilo mi że mam do pobrania 30gb i tu pojawia się moje pytanie. Czy jeżeli nie mam aktywowanego battlechesta to pobiera mi sama podstawkę? Czy zasysa też dodatki?

Wszystko, też dodatki.

A powiedzcie mi jeszcze jedno. Na burning legion gra więcej Polaków po stronie Hordy czy Aliantów ? Pytam ze względu na to ze będę szukał jakiejś gildii i wolałbym wiedzieć po której stronie jest nas więcej.

Hordy jest więcej ogólnie, alle w ally też sa prawie same polskie gildie. Burning legion ma prawie same polskie gildie po obydwóch stronach.

Też jestem początkującym graczem, właśnie instaluje Wowa, ale zauważyłem że na koncie mam wszystkie dodatki do Mist of Pandaria. I teraz pytanie czy mogę sobie kupić battlechest czy już muszę przedłużać abonament ?

Witam, to moje drugie podejście do WoW'a. Kiedyś miałem bardzo krótki epizod z tą grą na jakimś privie ale jakoś mi to nie bardzo odpowiadało. Dzisiaj myślę nad grą na globcu ( o ile tak się to nazywa ). Chciałbym zapytać Was, doświadczonych graczy o kilka rzeczy. Wypunktuję to może żeby temat był w miarę przejrzysty i jeżeli komuś nie będzie się chciało czytać początku to odpowie mi tylko na pytania.

To by było na tyle. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.