Nowy komp-Czy pociągnie?

Witam.

Otóż byłem w sklepie komputerowym i polecili mi oto tego składaka:

PROCESOR-Intel Core i5 3550 3.30 Ghz BOX 859.00zł

PŁYTA GŁÓWNA-Gigabyte GA-Z77-DS3H 439.00zł

RAM-Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge) 209.00zł

TWARDY DYSK-Seagate 1 TB Barracuda Green (32MB, SATA/300) 329.00zł

OBUDOWA-Logic A13 czarna - bez zasilacza 94.90zł

NAPĘD-LG SuperMulti DVD+/-RW GH24NS90 bulk black (Serial Ata, bez oprogr.) 79.90zł

KARTA GRAFICZNA-GeForce with CUDA GTX 560Ti Gigabyte 1GB DVI&HDMI (PCI-E) 929.00zł

ZASILACZ-OCZ ModXStream Pro 700W 80+ modular SLI PSU 349.00zł

Cena wyniosła 3288.80zł (Zakres budżetu 3500zł-3700zł)

Moje pytania

1.Czy ten składak pociągnie długo z nowymi grami na full detalach (BF3 Witcher2 GW2 etc.) i co mogę dołożyć żeby go nieco wzmocnić.

2.Czy będzie nie niego potrzebny Windows7 32 czy 64?

3.Jaką myszkę i klawiaturę polecicie tak do gamingu (może być z Razer'a ale na za 500zł :D) (Nie wlicza się w budżet).

@EDIT

Dodałem te i owe informacje.

Komp składany przez Komputronik.

komputer za 3 kafle a nie ma procka i7? lolololol, ale chca cie zrobic w ch...

po co dysk 1 terabajt? dysk 1 terabajtowy ale dosc slaby

zailacz jaki?

ramy też słabe jak na takiego kompa

o tej karcie i płycie za duzo nie wiem, wiec trudno mi powiedziec

btw. napisz ile chca za poszczegolne podzespoły, a nie ogolna cene

Jeżeli chcesz i5, to tylko 3570K. Jest prawie tak dobry jak i7, a tańszy.

Dyskom klasy Green mówimy stanowcze i zdecydowane, raczej nie...

Jeśli chodzi o myszkę i klawiaturę. Razer był dobrą firmą kiedyś, teraz robi sprzęt na ilość i w większości są to zawodne g*wna.

Od siebie mogę Ci polecić Steelseries Xai, mam ją od miesiąca i trzyma się b. dobrze i A4tech X7 G800, dobrze leżą na niej ręce, sporo opcji programowania.

Przepłacasz za procesor, płytę główną, RAM'y i grafikę o około 50-70zł za każdą część oraz zasilacz o koło 20zł. Jakby nie patrzeć to zawsze ponad 2 stówki do przodu ;]

Nie podałeś chłodzenia na procek bo chyba na box'owym nie będziesz ciągnął ;)

Może takie coś ?

http://www.esc.pl/bu...oducts_id=49005

Co do pkt. 2 to x64 dla 4GB i więcej.

Z chłodzeniem nic mi gość nie wyjechał tam ale teraz tak siedzę i chyba to wydaje się najlepsze.

http://www.komputron...Series_H60.html

Procesor bym wziął jak kolega mówi i5 3570 3.4 GHz. (30zł różnicy)

Zastanawia mnie jaki RAM I HDD wziąć skoro mowa że są do bani.

co do Ram'u to bierzesz jak najtańsze ;]

Tam u mnie masz HDD i jest szybsze i najważniejsze nie green ;p a różnica jest tylko 5zł xD

Te Twoje chłodzenie to nie na i5 ;p

" Zastosowanie

• Socket 1366
  • Socket 775
  • Socket AM2
  • Socket AM3"

Ah moja nieuwaga ;p.

Czy między tymi dwoma kartami graficznymi to jakaś wielka różnica jest w wydajności itp.?

I czy można dołożyć jakieś dobre chłodzenie graficznej bo po ostatnim komputerze (miał parę lat) boję się zawsze że się coś może spalić ;p.

Czyli na takiego składaka Windows7 32-bit odpada?

Weź poczytaj na necie najpierw. Masz procesor 64 bitowy a chcesz pchać do niego 32 bitowy system.

Gdzie tu sens, gdzie logika?

Nie chodzi o sam procek ale o ilośc ram -,-

32bit obsłuży tylko do 3,25gb ram, 64bit od 4 w góre ;)

Jeśli masz jeszcze zasób kasy to karte graficzną możesz wymienić na GF660(bardzo fajna od zotaca, AMP! edition) lub Radeona 7950 (podobna wydajność), fakt cenowo karty obie droższe od tego gf560 o jakieś 400zł, ale wydajnościowo są troche lepsze i starczą na dłużej ;)

A no tak. to jakby chciał 2 gb ramu to byś mu polecił 32 bitowy system do 64 bitowego procka. Dobre.

Moim zdaniem przepłaca za płyte głowną. Ta jego ma obsługę ddr3 2000 MHz a on i tak wezmie max goodramy 1600MHz.

Ja i tak nie zrozumiem jak mając wydać 3500 zł na komputer nie chce mu się spędzić kilku dni wpisując w google:

Najlepsze zestawy do 3500 zł.

A potem:

Płyta x, karta x, ram x proc x, benchmark.

Płyta x vs płyta y

http://www.jaki-procesor.pl jakbys miał wątpliwości co do procesora, radze sie przyjrzeć AM3. A własnie ile cali monitor ?

komputronik jest strasznie drogim sklepem, ja tobie polecam sklepy: morele.net, agito.pl, kombo.krakow.pl - z wymienionych sklepów korzystałem, brałem sprzęt na raty jak i odsyłałem na gwarancje i nie miałem najmniejszych problemów

zakładam że komputer jest do gier i nie będziesz go podkręcał

ja proponuje tobie taki oto zestaw, który zmiecie swoją wydajnością ten zaproponowany przez "specjalistów" z komputronika:

498899_1264126.jpgProcesor Intel CORE i5-3470 3,2GHz BOX 6M LGA1155 (BX80637I53470) 737,01

459601_1131020.jpgPłyta główna MSI B75A-G43, B75, DualDDR3-1600, SATA3, 5xSATA2, HDMI, DVI, GBLAN, ATX 272,00

288734_371430.jpgPamięć Kingston 2x4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM (KVR1333D3N9K2/8G) 141,24

464603_1149720.jpgKarta graficzna Power Color AX7970 3GBD5-2DHV3 1597,01

353686_623401.jpgDysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) OEM 255,00

379507_806724.jpgZasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9) 255,00

397103_847122.jpgObudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410) 145,00

398742_851391.jpgDysk SSD OCZ Agility 3 AGT3-25SAT3-60G60 GB 248,00

Suma 3650,26

system operacyjny oczywiście Windows7 w wersji 64 bitowej

o myszkach i klawiaturach nie mam pojęcia, sam posiadam myszkę Microsoft Sidewinder X3 i nie polecam jej nikomu

jeśli chodzi o zasilacz, bo zaraz się odezwą znawcy wciskający zasilacz minimum 650, ten zasilacz pociągnie ten sprzęt bez problemu i pozwoli na małe OC karty graficznej co jest banalnie proste, wystarczy przesunąć 2 suwaki w AMD Vision

Bardzo dobry zestaw. Płyta głowna mogłaby byc inna, ale tych płyt jest dużo i dla laika praktycznie nie ma znaczenia którą wybierze, bo pamieci powyżej 1600 nie kupi, wiecej niż 1 pcie nie potrzebne i pamieci też nie wepcha tam na 4 sloty. A za kilka lat może za 300 zł znowu kupić nową lepszą płytę.

Ten dysk ssd 60 gb troszke ryzykowny bo sam win 7 zajmuje 50. dogra mu się cos do program files i będzie miał zapchany dysk. Lepiej doinwestować już w 128 gb.

u mnie win 7 z programami na partycji c zajmuje 44 gb, a już z rok formatu nie robiłem

ale jednak masz racje co do dysku SSD, można go sobie darować i za te 250 zł zakupić mysz i klawiaturę

Z peryferii:

• Myszy: SpeedLink Kudos, Omega Varr V6000, Prestigio PMSG1, Revoltec Fightmouse Elite, Gigabyte M8000x, Logitech G500, Steelseries Xai, Corsair M60, A4Tech x760 White, Logitech MX518 i Logitech G400, Microsoft Comfort Mouse 3000, Microsoft Sidewinder X8, Logitech G700.
  • Klawiatury: Microsoft Sidewinder X4, albo x6, Corsair Venegance K60, lub K90
  • Podkładki pod mysz: Razer Goliathus Speed, albo Control, Steelseries QCK

​Jeśli planujesz OC to:

A Dysk SSD fajna sprawa pod system i najczęściej używane aplikacje.

Zawsze też można doinwestować do jakiejś karty dźwiękowej np. Asus Xonar DG. Zalecane przy większości słuchawek. Tylko nie kupować żadnych gamingowych, 5.1. 7.1, bo to największy możliwy badziew.

@FlashGordon ja bym zmienił grafikę na GTX670, ale to tylko moja subiektywna opinia ...

karta dźwiękowa to mały problem, integry są dość dobre dla NIE audiofilii i niczego im nie brakuje, także można sobie darować kartę dźwiękową

co do karty graficznej masz racje równie dobrze a nawet lepiej jest zapodać kartę:

489053_1249404.jpgKarta graficzna MSI GeForce GTX 670 OC, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DVI, DP (N670 PE 2GD5/OC) 1585,00

zakładając że założyciel tematu nie będzie robił OC i grał w rozdzielczości 2560x1600 ta karta jest bardzo dobrym wyborem

co do peryferii, nie polecam produktów spod znaku Microsoft, nie wiem czemu zawsze kupowałem myszki i klawy M$ i po roku mi siadały

dysk ssd na pewno usprawni działanie systemu, szybszy start systemu i sprawniejsze działanie aplikacji ale NIE jest konieczny więc zaoszczędzone fundusze możesz wydać na klawiaturę i myszkę

jeśli chodzi o procesor i płytę główną, moim zamiarem było wybranie bardzo wydajnych podzespołów które nie nadają się co prawda do OC ale są a. wydajne i b. starałem się zaoszczędzić na nich troszkę kaski aby wsadzić którąś z najlepszych kart na rynku jak 670 lub 7970

wybór należy do Avitus

ja ni e rozumiem tego napalenia na wciskanie nowych kart graficznych. Macie jakies testy wykazujące znaczacy wzrost wydajności kosztem tych 400 zł? Bo za 400 zł można wiele mieć, np juz wkład na nową karte za 3 lata a nie nową karte gdzie płacimy za nowość a i tak nie wykorzystamy jej w pełni.

Identycznie z procesorami. Nie wykorzystujemy ich wydajności a kupujemy coraz nowsze i droższe.

Np na przykładzie gw2 to czytałem, że wykorzystuje 30 % wszystkich 4 rdzeni symetrycznie max. Wiec jaki sens wydawać kase na coś co nie jest wykorzystywane obecnie a za 2 lata będzie kosztowało grosze.

Argument typu: karta grafiki/cpu dłużej pociągnie jest ok ale czasami cena nie jest tego warta.

ja ni e rozumiem tego napalenia na wciskanie nowych kart graficznych. Macie jakies testy wykazujące znaczacy wzrost wydajności kosztem tych 400 zł? Bo za 400 zł można wiele mieć, np juz wkład na nową karte za 3 lata a nie nową karte gdzie płacimy za nowość a i tak nie wykorzystamy jej w pełni.Identycznie z procesorami. Nie wykorzystujemy ich wydajności a kupujemy coraz nowsze i droższe.Np na przykładzie gw2 to czytałem, że wykorzystuje 30 % wszystkich 4 rdzeni symetrycznie max. Wiec jaki sens wydawać kase na coś co nie jest wykorzystywane obecnie a za 2 lata będzie kosztowało grosze.Argument typu: karta grafiki/cpu dłużej pociągnie jest ok ale czasami cena nie jest tego warta.

zgadzam się z Tobą w pełni...

ale wydaje mi się, zresztą mowie to tez z własnego doświadczenia... ze najczęściej nie wymienia się takiego sprzętu co roku...

nawet jeśliby miało się na tym zaoszczędzić...

ostatnio otwierałem swój poprzedni sprzęt, bo chciałem go wycenić na części...

ale okazało się, że nie jest taki żałosny, bo cena całego jego zestawu po 4 latach spadła ledwo o 300zł...

więc oddałem go rodzicom pod opiekę, a sam siedzę w swoim lapku...

osobom które nie lubią tego tematu, albo po prostu nie chcą się w tym męczyć, nie mają czasu czy coś, po prostu dla wygody dopłacą tych kilkaset złotych, ale przynajmniej mają spokój na ok 2-5lat do przodu...

oczywiście nie jestem zwolennikiem konfiguracji z kosztorysem na około 10 tysięcy naszej kochanej złotówki, ale taki sprzęt mógłby wiernie służyć swemu panu...