Nowy komp sie zawiesza

Witam.

Wymienilem dzisiaj czesci do kompa a mianowicie cpu amd fx6300 gpu gigabyte 740 zasilacz antec vp500pc plyte glowna gigabyte 970a-ds3p oraz dokupilem 4gb ramu ddr3. Problem jest taki ze gdy posiedzd na necie pare mimut czasami nawet kilkadxiesiat sekund to komputer dostaje zwieche :( bylem w serwisie kazali mi zrobic memtesta ale on nic nie wykazal. W czym moze byc problem ? :( pozdrawiam :)

Dodam ze grajac komputer smiga normalnie :|

Sprawdz jakie masz skoki napięć na płycie głownej(Vcore), ta płyta ma wbudowane takie narzędzie ET6( Easy tune 6), podnieś delikatnie, żeby trzymało wartość 1,3 v

Nie dotykaj napięć. Mają być na "default" zwłaszcza jeśli nie masz o tym pojęcia.

Sprawdź czy masz poprawnie ustawione timingi i napięcia pamięci RAM. Na kościach powina być naklejka. Sprawdź czy masz poprawnie ustawiony mnożnik i nie przekraczasz wartości MHz swoich RAM. (jeśli masz ram np. 800MHz, to ma być 800). Sprawdź też mnożnik procesora, ma być taki jak podaje producent.

Sprawdź temperatury. Użyj do tego programu OCCT, włącz test cpu na godzinę i wklej tutaj wszystkie (chyba 16) screenów, które się utworzą po zakończeniu testu.

Dodatkowo zób screen z zakładki SMART dysku ( o ile masz HDD) i wklej tu.

Ok zrobilem zobacze co sie bedzie dzialo dodam jeszcze ze tak nagle znikad odlaczylo mi sluchawki i mikrofon...

Komp sie wylaczyl po podniesieniu :v

Fiery mam tą samą płytę główną, i miałem ten sam problem, zabieg który opisałem u mnie naprawił problem.

Fiery juz sie biore za to

http://www61.zippyshare.com/v/IX9a5hRe/file.html

screeny,pokazalo mi "CPU IS OVER MAX VALUE"

Dlaczego test trwał tylko 3 minuty ? Zawiesił się komp, czy sam wyłączyłeś po 3 minutach ?

Przegrzewa Ci się procesor. 93st C po 3 minutach pod obciążeniem.

2820401900_1423918924_thumb.jpg

Jeśli masz pastę termoprzewodzącą to zrób to co zaraz powiem, jeśli nie masz to zakup jakąś dobrą (nie każda jest dobra - poczytaj w google jaką się teraz poleca) i dopiero wtedy zrób to co mówię. koszt ok. 20zł

Ściągnij radiator sprawdź czy pasta była poprawnie nałożona. Wyczyść delikatnie starą pastę i nałóż nową. Na środek zaaplikuj dawkę wielkości ziarna ryżu i nie rozmazuj tego, tylko założ radiator, który swoim dociskiem rozprowadzi ją jak należy. Lepiej dać ciut więcej pasty niż mniej, tylko żeby się nie wylewała :)

Jak już założysz radiator, to sprawdź czy jest on dobrze zamocowany i dociśnięty jak należy.

Sprawdź też czy wentylator na procesorze działa jak trzeba.

Po wszystkim znów zrób test OCCT i wstaw wyniki.

Witam.

Wymienilem dzisiaj czesci do kompa a mianowicie cpu amd fx6300 gpu gigabyte 740 zasilacz antec vp500pc plyte glowna gigabyte 970a-ds3p oraz dokupilem 4gb ramu ddr3. Problem jest taki ze gdy posiedzd na necie pare mimut czasami nawet kilkadxiesiat sekund to komputer dostaje zwieche :( bylem w serwisie kazali mi zrobic memtesta ale on nic nie wykazal. W czym moze byc problem ? :( pozdrawiam :)