Nowy komputer do grania

Heyah, przyszedł czas żeby wymienić starego lapka na coś lepszego do grania tzn na PC i tu moja prośba, pomógłby mi ktoś złożyć jakiś sprzet??

- Budżet 4000 zł

- sam pc bez monitora, myszki i klawiatury.

-czy w tej cenie można coś złożyć, żeby stremować??

Z góry b.dziekuje za pomoc

Czy można z tym streamować? Sam kupiłem za 4.3k komputer z monitorem, klawiaturą, myszką i generalnie wszystkim - więc tak, można bez problemu. Ogólnie polecam Gtx 1050 Ti bo jest tania, a bardzo dobra (Możesz celować nawet w lepszą skoro nie potrzebujesz monitora w przeciwieństwie do mnie). I5-6400 2,7 spokojnie starcza, 8GB ramu DDR4 również. Pokombinuj w tych okolicach, ile budżetu Ci będzie zostawało to po prostu podnoś jakieś części o "rangę" wyżej, pobaw się składaniem kompa na morele.

ostatio tez cos skladalem i stoje na tym

https://www.morele.net/inventory/info/g5ZubJ/

pozdrawiam

To co podałeś jest spoko, ale:

- I5-7500 ma już fabryczne chłodzenie, więc nie potrzebujesz tego Spartana

- Obudowę radziłbym zmienić na SPC RG2W, mała różnica w cenie, a dostajesz dodatkowo szybę i 1 wiatraczek więcej

- Twój zasilacz nie jest z czarnej listy, ale jak chcesz dołożyć to możesz wziąć https://www.morele.net/zasilacz-xfx-ts-550w-p1-550s-xxb9-379507/ (nie ma lepszego zasilacza w tej cenie)

I tańszy ram

https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-4-ddr4-8gb-2x4gb-2400mhz-pv48g240c5k-769237/

Zasilacz styknie i nie nawali, ale tak XFX jest dużo lepszy pod względem elektroniki ale też przy tym jest dość głośnym zasilaczem i równie dobrą, ale już cichą alternatywą jest SPC Supremo l2 :)

Według mnie nie ma co brać okna do płyty matx bo kawał blachy obudowy będzie widać, co nie jest jakieś bardzo estetyczne. A jak już chodzi o wiatrak to dokupić Arctic F12 PWM najlepiej z allegro bo taniej niż na morele ok.20zł :) Cichy i dmucha dużo lepiej niż te fabryczne to dać na przód aby były 2 i obieg powietrza w obudowie będzie elegancki

Heyah, przyszedł czas żeby wymienić starego lapka na coś lepszego do grania tzn na PC i tu moja prośba, pomógłby mi ktoś złożyć jakiś sprzet??

- Budżet 4000 zł 

- sam pc bez monitora, myszki i klawiatury. 

-czy w tej cenie można coś złożyć, żeby stremować?? 

Z góry b.dziekuje za pomoc 

http://www.morele.net/inventory/info/2m0ZJH/

Pod streamowanie w fullHD 60 fps bedzie gicior. W przyszlosci dokupisz sobie dysk ssd aby przyspieszyc system. Nie kupuj gtx 1050ti ktorego ci polecaja bo to Hajs w bloto.

BTW. Kto sie patrzy na wyglad pieca kosztem wydajnosci lub kultury pracy? :P Dla mnie to nonsens i osobiscie wole stonowane stanowisko pracy bez zbednych wodotryskow.

Witam . Nie będę nikogo pouczał , jednak sam mam pytanie do Qeshua . Piękny jest ten I7 tylko ( a raczej na pewno ) nasz przyszły posiadacz tego PC zaliczy bottleneck od k.graficznej tylko szum . Procesor ma potencjał do pracy z 1070 . Po za tym do streamowania 16 GB ramu to taka " uczciwa " wartość chyba ? No i przydał by się jakiś porządny cooler na CPU ( zestawieniu brak ) ... Ale z 2 strony ... kto bogatemu zabroni :) . Moim skromnym zdaniem należy jeszcze raz przemyśleć całą koncepcję by uniknąć kłopotów na przyszłość a a już widać że takowe wystąpią .

Pozdrawiam .

Witam . Nie będę nikogo pouczał , jednak sam mam pytanie do Qeshua . Piękny jest ten I7 tylko ( a raczej na pewno ) nasz przyszły posiadacz tego PC zaliczy bottleneck od k.graficznej tylko szum . Procesor ma potencjał do pracy z 1070 . Po za tym do streamowania 16 GB ramu to taka " uczciwa " wartość chyba ? No i przydał by się jakiś porządny cooler na CPU ( zestawieniu brak ) ... Ale z 2 strony ... kto bogatemu zabroni  . Moim skromnym zdaniem należy jeszcze raz przemyśleć całą koncepcję by uniknąć kłopotów na przyszłość a a już widać że takowe wystąpią . 

Pozdrawiam .

Mozna zejsc z i7 na i5, dolozyc kosc 8gb ram, oraz cooler i po krzyku. Po to jestesmy na forum aby sie uzupelniac i w miare mozliwosci poprawic dla lepszego rezultatu koncowego. Hmm bottleneck? Niesadze, skoro oferuja tez zestawy pod stream z i7 i gtx 1050ti i hulaja bez zarzutu. Jesli nawet mialby miejsce bottleneck z 1060 to ile by stracila? 5 fpsow?

@Qeshua Kolega chce mieć do tego Windowsa, więc twój zestaw odpada. :) Sam myślałem, żeby wsadzić tam 1060, ale nie bardzo mieści się to w budżecie.

I jakie patrzenie na wygląd, ta "ładniejsza" ma po prostu 1 wiatrak więcej, a różni się cenowo tylko 2 dychy.

@FreeQ w jego zestawie, który wkleił był windows, dlatego zakładam, że tak

Tak myśląc cicho skoro "strimowanie". Może ryzen? Tak swoja droga... Jakie gry wchodzą w grę? Opcja to i5 z gtx 1060. Bo rozumiem że dolicza sie do ceny windowsa?

Winde można kupić za 17.99 zł OEM na allegro , sam mam 3 takie licencje w wersji 10 PRO i wsio działa bez żadnego dzwonienia do MS .

Pozdrawiam .

Winde można kupić za 17.99 zł OEM na allegro , sam mam 3 takie licencje w wersji 10 PRO i wsio działa bez żadnego dzwonienia  do MS . 

Pozdrawiam .

Kolega ma racje. 450zl za win strasznie obniza osiagni sprzetu.

edit. dodalem screena z innym zestawem. Przekroczylem budzet o 75 groszy :D

fdsfsdfsf.png

https://www.morele.net/inventory/info/NWR4Bk/ ja bym poszedł w ryzena i gtx 1060 :)

https://www.morele.net/inventory/info/NWR4Bk/ ja bym poszedł w ryzena i gtx 1060  

Według mnie RYZENy to obecnie świetny wybór. Zamienić tylko pamięć na inną o większym taktowaniu. Oraz sam osobiście nie polecam GPU od gigabyte, miałem z nimi za dużo problemów.

Główny inżynier intela został zwolniony / sam się zwolnił, nowe procki intela maja gluta.

Intel się stoczył.

Zależy od budżetu. Obecnie sytuacja mniej więcej wygląda tak: i3 < Ryzen 3 < i5-nonK < Ryzen 5 1600(x) < i7-7700K

Ryzeny z 'X' są dla tych, którzy nie chcą podkręcać.

Raczej nie pchałbym się w i5-7600K, bo to tylko 4 wątki, a procek droższy od 6-rdzeniowego Ryzena i do tego potrzebna droższa płyta główna oraz osobny cooler, czyli mniej więcej 3 stówy dopłaty w stosunku do Ryzena 1600. W nielicznych słabo zoptymalizowanych grach może on mieć te 3fps więcej, ale takich gier jnie jest wiele. Jest trochę MMO, ale nawet w tym przypadku różnica nie jest kolosalna i na Ryzenie będą śmigać bardzo dobrze. Sens może mieć zablokowana i7-7700, bo można sparować z tanią płytą główną i całość wychodzi tylko ciutkę drożej od 7600K.

Ryzern jest dużo lepszy w tej chwili i na pewno ma dużo większą przyszłość w grach jak i OC. Dodatkowo trzeba pamiętać o jednym że płyty główne do AMD są jednak droższe i trzeba troszkę zainwestować. Ryzen + dobra płyta główna dodatkowo da boosta dla zestawu. Osobiście leciałbym w zestaw od AMD Ryzen + 480 i będzie git zestawik.

Jeśli chodzi o płyty to też zależy od jednej rzeczy. Jeśli się idzie w ośmiordzeniowy procesor i chce się kręcić, to należy do niego dobrać płytę na X370, czyli to już 600-700zł, bo mają mocniejsze sekcje zasilania.

Do 4 i 6-rdzeni płyty z B350 powinny spokojnie wystarczeć, o ile nie będzie się cisnąć procka zbyt mocno. Do jakiś 3,8-3,9 GHz oraz może 1,3-1,35V. Nie szedłbym do 1,4V na płytach z B350. Można wybrać dowolną B350 od MSI. Unikać tylko najtańszej B350M Gaming Pro, bo ona ma sekcję słabszą od innych.

Witam . Powiem tak , co do przyszłość Ryzen nie będę wróżył czas pokaże . Co do ceny i5 7600k to mój drogi Enegelsstaub nie siej paniki i nie szerz popeliny , bo ja mój nówkę kupiłem za 865 zł z wysyłką od firmy , tyle że na Allegro . Więc temat ceny samego CPU odpuśćmy sobie bo to temat rzeka i w sumie to sprzedawcy zawyżają ceny podobnie jak było w temacie kart graficznych . AMD też mógł by być znacząco tańszy ale po co , lepiej nas doić z kasy . Inną sprawą jest to że platforma jest tańsza w zakupie i pozwala na OC zarówno na płytach z serii X370 I B350 . Natomiast intel musi mieć płytę z serii Z170/270 . Tu właśnie się zaczyna podejmowanie decyzji jaką drogą powinien iść nasz twórca posta . Ja postawiłem na Z270 bo po prostu jestem leniwy i naskładałem się już tych PC klientom , którzy też chyba z lenistwa mimo iż Ryzen dostępny jest już jakiś czas nadal biorą Intela . W końcu to nie zakup na całe życie a na okres 2-3 lat max .

Pozdrawiam .

Cena 7600K to 1000-1100zł w sklepach, natomiast R5 1600 to 900-1000zł.

Oprócz droższej płyty głównej z Z270 jeszcze dochodzi cooler za jakąś stówę do Intela.

Do R5 1600 jest już załączony i jest dość dobry tak powiedzmy do tych 3,7-3,8GHz. Jak sobie użytkownik zechce, to sobie dokupi lepszy w przyszłości.

Nie sieję paniki tylko stwierdzam, że do i5-7600K trzeba dopłacić w stosunku do sześciordzeniowego Ryzena.

Co do kupowania procesora to co kto woli, jedni zmieniają co generację, a drudzy jadą jeszcze na kręconch 2500K zmieniając tylko GPU.

WIęc tak ... i5 7600k w sklepie jest za 970 zł , płyta główna z270 za 435 zł . Czyli tyle samo ile na AMD set . Więc jaka dopłata ? O co ci biega ? Nie chciałeś kupić se Intela , kupiłeś AMD i ok . Ale powtórzę to jeszcze raz nie siej paniki i nie szerz popeliny . Czasem warto mieć kontakt z każdą platformą by mieć o niej jakieś zdanie . Z ważywszy iż pracuję w tej branży od 17 lat to coś tam wiem ... ale ofc pewnie ty wiesz więcej i dobrze bo nawet ja nie gardzę informacjami podawanymi rzetelnie i konstruktywnie . Nadal twierdzę iż różnica w obydwu setach to " wartość finalna " dla klienta , czyli do czego sprzęt ma służyć oraz ile ma się na jego zakup . Nasz twórca posta czyta to co piszemy i na pewno chciał by mieć jasny obraz sytuacji zarówno od strony technicznej jaki i opłacalność . Nie zdaje mi się by obecnie na rynku TECH był jakiś " hura optymizm " na AMD , i jak mówiłem czas pokaże co i jak będzie dalej . Na korzyść AMD nie przemawia zaznaczam " obecnie " wydajność , lecz kompletna porażka i kompromitacja Intela z nową platformą ( wydajność / temperatury ) o cenie zakup nie wspomnę . To co kupi nasz zainteresowany będzie mu służyło ładnych parę lat . Osobiście życzę AMD sukcesów bo miło się składa na tej platformie kiedy mam zamówienie . Puki co jednak wyniki sprzedażowe dla obu producentów są jasne . Tak czy siak jad się zaraz poleje :) , no cóż bywa :) .

Pozdrawiam .