Nowy komputer nie wykrywa monitora

Dzisiaj doszedł komputer http://www.morele.net/inventory/info/PBcLwO/

Wykupiłem na morele usługę montażu...wszystko spoko.

Poszedłem do sklepu informatycznego i facet wkręcił mi stację dysków.
Przychodzę do domu, podłączam kompa, włączam i na monitorze widnieje tylko napis NO SIGNAL.
Przy laptopie i drugim kompie on działa, więc to nie wina monitora.
Co może być nie tak? Męczę się już dobrą godzinę...

Próbowałem nawet z włożoną płytą Windowsa, bo myślałem, że to coś da...
Wyprzedzę niektóre odpowiedzi. KABEL OD MONITORA NA PEWNO JEST DOBRZE PODŁĄCZONY.
Gdy jest odłączony, jest napis CABLE NOT CONNECTED, a gdy podłączone pod kompa NO SIGNAL.

nie jest kabel dobrze podlaczony :P, podlacz pod plyte glowna i zobacz czy bedzie obraz, podejrzewam, ze integre lapie, a nie radeona. (zakladajac, ze wszystko sprawne)

Jak może nie być dobrze podłączony, skoro przy drugim kompie działa?

Pod płytę główną? Jak?

Podobno, gdy odepnie się kostkę RAM od płyty głównej, ta po włączeniu zacznie pikać...Moja tak nie robi.
Czyli to oznaka, że płyta główna jest źle podłączona?

Chodzi mu o to, że twój procesor ma zintegrowaną kartę graficzną i może ona jest ustawiona jako domyślna w biosie, dlatego odłącz kabel od karty graficznej i podłącz do wyjścia na płycie głównej, dokładnie do tego białego jeżeli masz dvi, lub niebieskiego jeżeli masz vga:

five_pictures5_2901_20140407170519.png

wejdz do biosu (f11) > mainboard settings>advanced>integrated graphics configuration >zmien na dedykowana i zapisz (f10)

Jak ma wejść do biosu jak mu monitor obrazu nie wyświetla?

Jak podłączy tak jak mu podałeś to pewnie wejdzie.

on widac wie lepiej, ze mu powinien dzialac bo dobrze niby podlaczyl, ale przelaczyc zeby sprawdzic to nie laska, niech zpie.... do jakiegos serwisu albo wola speca i niech buli proste.

Nie bede zgadywal co jest tego przyczyna bez wyelininowania przynajmniej zlego portu, jesli na wszystkich jest to samo, to trzeba kopac glebiej, ale skoro sam nie potrafi zamontowac stacji dyskow to nie ma co mu innych porad dawac. Poza tym szkoda czas tracic na pomoc skoro sam jest glupi i uparty (bo nie potrafi przelaczyc kabla i zobaczyc i przynajmniej wyeliminowac 1 problem, a zajeloby mu to mniej niz odpisanie na moj post). Widze, ze szkoda czasu na taki beton, niech sie sam martwi skoro nie potrafi zastosowac sie do wskazowek, a ja nie jestem wrozka, ktora telepatycznie po takim lakonicznym opisie wymysli co jest nie tak (a przyczyn moze byc troche)

Gdy odłączam kabel od karty graficznej, wszystko działa okej.

Wszedłem w BIOSA i mam Settings->Zaawansowane->Konfiguracja ze zintegrowaną grafiką i tu mam 'inicjuj kartę graficzną', do wyboru mam IGD i PEG.
Podłączyłem kabel do karty graficznej z obiema tymi opcjami i nadal jest to samo...Monitor nie łapie.

TOKACZ
Nie musisz tak ostro...Chodziło mi o podłączenie między monitorem a kompem, a nie bebechów komputera.
Jestem w tym całkiem zielony i pierwszy raz zaglądam wgłąb PC'ta, więc rozumiem brak twojej cierpliwości

Spróbuj może zresetować BIOS. Może pomoże :P.

Cholera jasna...Bateryjka jest pod kartą graficzną, której za Chiny nie mogę wyciągnąć...nigdzie nie widzę tej pieprzonej śrubki.

w biosie powinno byc ustawione peg, PEG = PCI Express, IGD = zintegrowana, teoretycznie bios sam powinien wylaczyc zintegrowana karte. Nie wyciagaj baterii, poszukaj zworki do resetu biosu i nia zresetuj, ale wczesniej odlacz kabel zasilajacy od zasilacza. Ewentualnie mozna wyciagnac karte graficzna, odpalic na zintegrowanej i wlozyc z powrotem i sprawdzic czy sie przelaczy,, przydaloby sie zrobic tez upgrade biosu, o ile jakis nowy jest.

Przede wszystkim z tego co rozumiem masz 2 karty graficzne. Jedna zintegrowana i ma 2 wyjścia D-sub i DVI. Oba wejścia są do tej samej integrowanej karty. Musisz zmienić w biosie wyjscie Video na PCI express i kabel podłączyć do karty graficznej podłączonej do PCI express.

Edit. Tak sie zastanawiam czy podlaczyli dodatkowy kabel zasilający do Radeon na 6 pin z zasilacza... Może dlatego nie startuje ta grafa? :P

I tak BTW 350 W zasilacz będzie zwyczajnie za słaby. Wcale bym się nie zdziwił ,że to on nie jest w stanie wzbudzić tej karty. W końcu sam ten Radek wciąga do 150W mocy zasilacza.

Mare mialem to samo z R9 270X . Karta działała wszędzie tylko nie u mnie czarny obraz . Problemem była stara werjsa biosu wystarczyło upgradnać o 1 nr wyzej i juz wszytsko było w porzadku ( wiekszosc R wymaga aktualnego najnowszego biosu ). Takze sprobuj . I nie patrz na to ze masz "nowego" kompa bo bios na plycie moze byc o 2-3 wersje nizszy niz obecnie.

Zresetowałem biosa, było to samo...
Teraz ustawiłem na PEG i wszystko chodzi okej, ale po włączeniu dxdiag nie wyszukuje mi tej karty graficznej...

musisz zainstalować sterowniki. Pobrać AMD Catalyst pod swoja wersję windowsa. I powinno być ok

Zobacz czy dobrze podłączyłeś zasilanie do grafiki oraz czy doszła do "końca" na szynie

Zresetowałem biosa, było to samo...Teraz ustawiłem na PEG i wszystko chodzi okej, ale po włączeniu dxdiag nie wyszukuje mi tej karty graficznej...

Reset a upgrade biosa to roznica ale jezeli ci chodzi :)

Dzisiaj doszedł komputer http://www.morele.net/inventory/info/PBcLwO/

Wykupiłem na morele usługę montażu...wszystko spoko.

Poszedłem do sklepu informatycznego i facet wkręcił mi stację dysków.
Przychodzę do domu, podłączam kompa, włączam i na monitorze widnieje tylko napis NO SIGNAL.
Przy laptopie i drugim kompie on działa, więc to nie wina monitora.
Co może być nie tak? Męczę się już dobrą godzinę...

Próbowałem nawet z włożoną płytą Windowsa, bo myślałem, że to coś da...
Wyprzedzę niektóre odpowiedzi. KABEL OD MONITORA NA PEWNO JEST DOBRZE PODŁĄCZONY.
Gdy jest odłączony, jest napis CABLE NOT CONNECTED, a gdy podłączone pod kompa NO SIGNAL.