Nowy komputer - pomoc

inna płyta głowna (chipset) inny procek wiec system jest do reinstalla ;) to samo przerabiałem xD jak zmienialem z 775 na 1150

Wystarczy, że przeinstaluje partycje systemową ? Bo mam 2 partycje a na drugiej są gry itp

tak ja tam zawsze wywalam partycję i robię na nowo (chodzi o ten sektor wymiany (coś ala linux) wtedy żadne śmieci się nie ostaną

Dokładnie tak po formacie śmiga. Jak na razie wiesiek 3jka na 720p na wysokich bez tego hair worksa. Karta najwyżej 63 stopnie chyba ujdzie co ? Gorzej z prockiem i jego boxowym chłodzeniem, bo ma około 60 stopni - od kiedy powinienem się martwić ?

Jeszcze w tym moim brutusie m25 jak przełączam między low/high to praktycznie wentylatory kręcą się tak samo nie czuje różnicy w podmuchu. Są do tego jakieś programy, aby to sprawdzić ile obecnie ma rpm ?

Dokładnie tak po formacie śmiga. Jak na razie wiesiek 3jka na 720p na wysokich bez tego hair worksa. Karta najwyżej 63 stopnie chyba ujdzie co ? Gorzej z prockiem i jego boxowym chłodzeniem, bo ma około 60 stopni - od kiedy powinienem się martwić ? Jeszcze w tym moim brutusie m25 jak przełączam między low/high to praktycznie wentylatory kręcą się tak samo nie czuje różnicy w podmuchu. Są do tego jakieś programy, aby to sprawdzić ile obecnie ma rpm ?

jakie too fajne uczucie dopiero bawisz sie nowym kompem a juz boisz sie czy ci sie cos spali ...

To ja ci odpowiadam nie krecisz procesora too se glowy nie zawracaj coo sie tam dzieje poniewaz fabyrczne ustawienia sa na gwarancji conajmiej 3 letniej , i przez tee 3 lata nie powinno nic sie dziac .;p

Po 2 wszystkie nowe plyty glowne maja czujniki , i jezeli cos faktycznie nie dobrego bedzie sie dzialo komputer cie poinformuje , a jak nie bedziesz reagowal to sam sie wylaczy .

jakie too fajne uczucie dopiero bawisz sie nowym kompem a juz boisz sie czy ci sie cos spali ...To ja ci odpowiadam nie krecisz procesora too se glowy nie zawracaj coo sie tam dzieje poniewaz fabyrczne ustawienia sa na gwarancji conajmiej 3 letniej , i przez tee 3 lata nie powinno nic sie dziac .;pPo 2 wszystkie nowe plyty glowne maja czujniki , i jezeli cos faktycznie nie dobrego bedzie sie dzialo komputer cie poinformuje , a jak nie bedziesz reagowal to sam sie wylaczy .

fakt jak przejdzie pewną granicę to komp da znać albo się wyłączy lub zresetuje lub zatnie

nie no majster te 60 stopni to trochę sporo nawet jak na stocka z boxem... fakt narazie nic się nie będzie dziać lecz poczekaj ze 4-5 dni żeby pasta się wygrzała wtedy powinno być mniej ;) jak nie będzie trza wymienić pastę lub chłodzenie dokupić ale to jak po tych paru dniach będzie więcej niż 60 stopni

narazie monitoruj temp

fakt jak przejdzie pewną granicę to komp da znać albo się wyłączy lub zresetuje lub zatnie nie no majster te 60 stopni to trochę sporo nawet jak na stocka z boxem... fakt narazie nic się nie będzie dziać lecz poczekaj ze 4-5 dni żeby pasta się wygrzała wtedy powinno być mniej jak nie będzie trza wymienić pastę lub chłodzenie dokupić ale to jak po tych paru dniach będzie więcej niż 60 stopni narazie monitoruj temp

w sumie mam waszego zienawidzonego amd fx 6300 i hula na boxowym rok a najwieksza dzis temperature odnotowalem 31 stopni i tylko 1 gra byla odpalona

ja tam nie nienawidzę amd poprostu mi nie leży jego wydajność :) sam uzywam c2d e8600 q6600 i i5 4960k miałem w przeszłości amd kiedy faktycznie nie była aż tak wielka różnica lecz po osiągnięciu 105 stopni na amd postanowiłem się przenieść :]

c2d stock zegar mam temp w grancy 20-35 stopni

q6600 jakoś w granicach 25-49 (podkręcony na 3,0)

i5 stock zegar temp na innym chłodzeniu 10-33

co do nowszych amd jak będę miał kasę to zakupie sobie z nowszej generacji amd dla testów i potestuję zobaczymy co z tego wyjdzie

co do chłodzeń boxowych czy amd czy intel nie ma różnicy bo i tak nie korzystałbym z ich tylko z jakiegoś innego

Ma ktoś z Was obudowe brutus M25 ? Bo regulator działa tylko na wiatrak, który dmucha powietrze do środka, bo ten co wydmuchuje ma stałe obroty i nie wiem czy to normalna rzecz czy raczej nie chciało im się podłączać.. sprawa temperatur się trochę uspokoiła bo w idle procek już ma 30 stopni w obciążeniu dochodzi do 60. Karta za to dobija do 70.

otwórz obudowę i sprawdź czy od regulatora idą jakieś kable do płyty głównej albo czy do tego nie jest przypadkiem podpięty wiatrak, wydaję mi się, że wiatraki trzeba podpinać pod ten regulator

co do kart graf 70 stopni w stresie to wmiarę normalna temp jak nie normalna ;)

Mam pytanie co do ramu, otóż teraz mam z goodramu 1 kość 4GB ---> http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-4096mb-pc1600-black-cl9-gy1600d364l9-4g-386916/

Czy jeżeli kupię również kość z goodramu, ale o pojemności 8gb to czy będą ze sobą współpracować? Tj. czy będą w trybie dual-chanel ( w tym trybie są szybsze ponoć )

Kość 8gb ---> http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-8gb-8192mb-pc1600-black-cl10-gy1600d364l10-8g-522376/

Ewentualnie, jeżeli mam 4 sloty na ram i wstawie 2x 4gb + 2x 8 gb to czy wtedy będzie wporządku ?

w pierwszej kolejności zapytam się czemu od początku nie kupiłeś więcej ramu? o.o

nie będzie chyba problemów najważniejsze żeby były to te same o tych samych mhz inaczej kości będą zwalniać do najwolniejszej

oddaj kość 4gb i kup 2x 8gb w zupełności wystarczy

morele

c) zwrot towaru (zwrot 14-dniowy) Osoby fizyczne, jeśli dokonały zakupu na odległość, mają możliwość zwrotu towaru w ciągu 14 dni od daty zakupu.

zadzwoń i się dopytaj jak da radę odeślij kup 2x8 jak nie kup poprostu 2x8 a tę kostkę zostaw w razie awarii ramu (na przyszłość)

Mam pytanie co do ramu, otóż teraz mam z goodramu 1 kość 4GB ---> http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-4096mb-pc1600-black-cl9-gy1600d364l9-4g-386916/Czy jeżeli kupię również kość z goodramu, ale o pojemności 8gb to czy będą ze sobą współpracować? Tj. czy będą w trybie dual-chanel ( w tym trybie są szybsze ponoć )Kość 8gb ---> http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-8gb-8192mb-pc1600-black-cl10-gy1600d364l10-8g-522376/Ewentualnie, jeżeli mam 4 sloty na ram i wstawie 2x 4gb + 2x 8 gb to czy wtedy będzie wporządku ?

mhz to mhz dual to dual chanel wszystko zostalo wymyslone po cos tam ..

jezeli miales hajs trzeba bylo kupowac wiecej ramu... nie bedzie problemu jezeli wieksza kosc 8 gb polaczysz zmniejsza 4 gb

Po prostu fizycznej możliwości nie miałem skoro miałem tylko 1600 zł miałem po wypłacie. Wystawiłem stary komputer na allegro czy sądzicie, że taka cena nie jest za wysoka ?

http://allegro.pl/komputer-pc-i5413178545.html

za dużo problemów :) za 50zł można wystawić xD

Sprzedałem komputer za 210 zł na allegro :D I teraz pytanie do Was czy kupić za to nowiutki dysk czy kość ram 8 gb ? Mam w sumie 230 zł czy lepiej kupić 1 kość 8 gb czy może drugą do spółki 4 gb ? Wtedy zostanie mi ok. 100 zł i będę miał na dysk szybciej. 2x8gb niestety jest po za moim zasięgiem.

jak dysk jest dobry mam na myśli sprawny na tyle że przeżyjesz to ram, a jaki to hmm 4gb będzie git 8gb to minimum do nowych gier, od biedy 8gb też nie będzie złym wyborem ;)

Kupiłem dodatkową kość 4 GB oraz dysk http://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/

Mój obecny dysk to jakaś porażka niby 7200 rpm ma 8 mb cache i 3gb/s ciekawe czy poczuje różnice skoro ten drugi ma 64 mb i 6 gb/s. Po za tym stary dysk ma tylko 149 gb - wiesiek i gta i juz miejsca brakuje.

oho 160gb xD będzie git na pewno odczujesz różnice xD

Jak rozplanować miejsce na dysku 1 TB ? Chcę podzielić na 2 partycje C i D. Ile dać pod systemową z 50 gb ? I rozumiem, że na dysku C tj systemowym nie instalować nawet programów ?