Nowy komputer, problemy w nowszych grach

Witam.

Wczoraj poskładałem nowy komputer i pojawił się problem w grach (Radeon HD 7850). Po załadowaniu się gry (przetestowano na GW2 i Call of Juarez: Gunslinger) pojawia się efekt podobny do błędów związanych z odświeżaniem monitora. Mianowicie po ekranie "chodzą" paski w górę i w dół, które są widoczne i na dłuższą metę denerwują. Problem jest o tyle dziwny, że nie pomaga włączenie synchronizacji pionowej w tych grach. Podobnie nie działa ustawienie vsync przez panel karty graficznej. Podczas przeglądania neta/na pulpicie itp. wszystko jest ok. Żeby było śmieszniej to paski nie są widoczne np. w menu gry - dopiero po załadowaniu poziomu. W starszych grach (konkretnie Titan Quest) paski też występują, ale wystarczy włączyć vsync i jest ok. Dodatkowo np. w GW2, które mam zainstalowane też na laptopie nie ma takich pasów. Nieważne czy mam włączoną czy wyłączoną synchronizację. Przeszukałem wiele for zanim postanowiłem napisać i niestety nie znalazłem rozwiązania problemu.

Napisz do pomocy technicznej twojego monitora czyli u mnie samsung :)

Mam a raczej miałem ten sam problem bo staram sobie z nim radzić :D (GTX 780) - za dużo FPSów przy 320 FPSach w Lolu nie widziałem prawie nic lecz tam jest vsync i wszystko załatwione. Np. w Terze nie ma tej opcji i trzeba ustawiać w Panelu Nvidi i teraz pytanie, czy dobrze ustawiłeś Synchronizację Pionową pod wybraną gre? Ustaw sobie "Adaptacyjny" przy wybranej grze - pomaga. Na to nic nie poradzisz twój monitor zapewne ma 60 Hz więc ustawiaj sobie 60 FPSów aby to zredukować. Jeśli to nie pomaga masz coś z monitorem, jaki masz monitor, komputer? Na laptopie nie masz tego problemu ponieważ jest wiele słabszy od twojej stacionarki.

Czy nie chodzi ci czasem o artefakty? Jeśli tak to karcioszka szybko na gwarancje.

Niestety na radeonie nie mam opcji adaptacyjnej jest tylko "zawsze włączone", "wyłączone, jeśli nie włączy aplikacja", "włączone, jeśli nie włączy aplikacja", "zawsze wyłączone". Komputer faktycznie ma 60Hz, niestety w ww. GW2 zmiana na 60 fps też niewiele wnosi.

Za chwilę przetestuję jeszcze na gridzie 2. To nie są artefakty, z resztą tak jak napisałem - komputer jest nowy.

Czy nie chodzi ci czasem o artefakty? Jeśli tak to karcioszka szybko na gwarancje.

To nie sa artefakty tylko problem z odswieżaniem monitora i dużymi FPSami.

Jaki masz monitor?

Asus VH197

pomoc ?

mam ta sama karte i mialem identyczny problem :)

Aktualizacja sterownikow : http://www.amd.com/p...adeon-7850.aspx

Aktualizacja z DX9 na DX11 : http://www.microsoft...s.aspx?id=17431 oraz http://www.se.pl/tec...ij-_137771.html

Daje glowe urwac ze pomoze ^^

ps. Kompa zlozylem 3 miechy temu czyli jest new. Tak jest z radkami... GF mogles wybrac sobie np 660

W Win7 jest już DX 11 :) sterowniki też mam aktualne.

tez niby mialem w win 7 i co ?

Zainstalowalem all up i dzialalo.

Spróbuję, chociaż ten pliczek ze strony microsoftu jakiś dziwny ;D

e tam dziwny :P

Ja mialem problemy z obrazem w WoT, C9, Rift, Aion i te sterowniki mi pomogly.

Mam nadzieje ze tobie tez :)

Bez zmian :/

no to masz uszkodzona karte.

hmm a masz dodatkowe zasilanie dopiete do karty ? moze mocy jej brakuje.

Zasilanie dodatkowe podpięte. Sprawdzę jeszcze może dziś kartę na innym monitorze.

wlasnie jaki masz monitor ?

Bo ja taki problem mialem na 24'' BenQ.

edit. slyszalem ze hd7850 gryzie sie z prockami i3 i i5 i pomaga aktualizacja biosu. ile w tym prawdy ? nie wiem.

Monitor ASUS VH197 19". Akurat nie mam procka od Intela więc to dalej nie to.

AMD masz ?

Podobno one nie sa do grania tylko do prac biurowych i do jakis tam obliczen wiekszych.

To raczej nie ma związku z błędnie wyświetlaną grafiką w grach.

Pozwolę sobie na double post...

Komputer podpięty do innego monitora z wyjściem hdmi (hdmi z monitora do hdmi w karcie graficznej). Wszystko jak ręką odjął. Chodzi jak żyleta... Więc czy to wina monitora? Mój nie ma wyjścia hdmi, a do podpięcia do karty graficznej korzystam z przejściówki. Wykluczam też wadliwą przejściówkę bo wziąłem od kuzyna inną, która cały czas jest na chodzie i nie pomogło. Nic już z tego nie wiem...