Siema, mam w planach kupić komputer w październiku i mam do wydania na niego 12000zł może wyjść trochę kilka stów ponad te kwotę, i mam w związku z tym kilka pytań. Czy październik to odpowiedni moment na zakup komputera, i co myślicie o wstępnych planach czyli same dyski ssd, 32gb ram, obudowa torque która kosztuje szalone 1500zł i do tego pełne chłodzenie wodne. Nad grafiką i prockiem nie ma co się zastanawiać jeszcze chyba bo dużo się zmieni do października no nie? I jeszcze czy opłaca się robić pełne chłodzenie wodne? No i czy gwarancja na komputer obejmuje chłodzenie wodne? I co w ogóle wy myślicie o tak szalonym zakupie?
Nowy komputer
Przede wszystkim powinieneś powiedzieć po co ci komputer - do jakich zastosowań i co się dla ciebie liczy (np. Oświetlenie )
Ogólnie najlepsza pora na zakup komputera to druga połowa roku - bo na początku jest wiele nowości i ceny starszych podzespołów spadają.
- Same dyski SSD to kiepski pomysł - bo one padają bez żadnych objawów i ciężko odzyskać z nich dane - więc na dysk na pliki lepiej jest użyć HDD - jeśli nie masz ustawionych kilku dysków na RAID 1
- 32 GB jest niesamowicie ciężko użyć - ja posiadam 16 GB i bardzo rzadko zużycie podchodzi do 8 GB - bardzo łatwo marnować na nie pieniądze - kupować za dużo i za szybkie - ponieważ każdy DD4 z minimum 3000 MHz jest praktycznie taki sam w wynikach testów jedynie płacisz dodatkowo za Logo i wygląd.
- Chłodzenie wodne nie ma dużego sensu jeśli nie podkręcasz mocno sprzętu - zwykłe wiatraki są bardzo ciche i skuteczne - po za tym w chłodzeniu wodnym musisz wymieniać Płyn regularnie bo traci właściwości - ja bym się trochę obawiał że zaleje drogie podzespoły podczas opróżniania albo napełniania…
- To jest składak więc gwarancje masz na poszczególne elementy oddzielnie u rożnych producentów - więc znajdź dobry sklep i wszystko kup w jednym miejscu żeby ci pomagał i samodzielnie wysyłał części za granicę do naprawy na gwarancji.
No właśnie. Dyski SSD aktualnie najnowsze potrafią chodzić kilka lat bez zarzutów, 32gb ram fakt ciężko zużyć ale czy przypadkiem aktualnie nie wychodzą już gry która zjadają 16gb ram na śniadanie? No i pomyśl o tym co będzie za 2/3lata. Chłodzenie wodne wypada wymienić raz do roku to czy nie mógłbym raz do roku zabierać komputer tam gdzie mam gwarancje i zapłacić za czyszczenie i wymianę płynu? Bo wtedy chyba jak coś zrobią źle to ich wina no nie? No i chyba dostaję się w dobrym sklepie gwarancje na cały komputer nawet jeżeli jest składany a nie na części, nawet na necie jak masz składanie kompa i sam go tworzysz na zamówienie to masz opcje kupienia gwarancji za pare stów na cały komputer na 2/3lata. A sam komputer planuje mieć do gier na full opcjach na monitorze 4k 144hz. Więc czy to faktycznie co napisałeś jest faktycznie tak złe w tym co chce zbudować? No i sam ram przecież też kosztuje grosze względem reszty komputera.
No i dodam że aktualnie mam same dyski ssd na kompie który teraz mam, fakt mam je 9miesięcy ale chodzą bez zarzutów a były to niezbyt drogie dyski za 200zł sztuka i działają świetnie.
Jeśli bierzesz taką kwotę, to bym wziął 2-3TB HDD i 500gb SSD M-2
Ogólnie możesz wziąć przykład z tego małego potworka, który niedawno miał swoją premierę
Kosztuje nieco więcej, ale to z uwagi na rozmiary i customowe chłodzenie wodne prosto od Corsair’a, kupując części osobno wyjdzie nieco taniej
-
Dyski MLC SSD są ogólnie bardzo wytrzymałe ale nie oszukujmy się zdarzają się wadliwe sztuki i co wtedy jak stracisz swoje kolekcję danych które zbierałeś latami - dlatego trzeba się przygotować albo korzystać z dysków HDD które są łatwiejsze do odzyskiwania i zanim padną dają sygnały i włącza się wiadomość S.M.A.R.T że dysk jest w kiepskim stanie albo drugą opcją jest kupienie 2x więcej dysków SSD i włączenie opcji RAID 1 (że połowa dysków robi lustrzaną kopie drugiej połowie)
-
Nigdy nie słyszałem o takiej grze która zjada 16 gb ram na śniadanie - ale kupujesz pod siebie - spójrz na wymagania gier w które chcesz grać… a tak po za tym zawsze możesz dokupić drugie 16 gb jeśli jakimś cudem by nie wystarczyło prawda ?
-
Nigdy nie słyszałem o sklepie który by wymieniał płyn i czyścił na gwarancji - sklepy raczej sprzedają produkty a nie usługi na których mniej się zarabia - więc najprawdopodobniej będziesz musiał szukać jakiegoś serwisu który się tym zajmuje i tu powstaje problem bo mogą coś zawszę zniszczyć przez przypadek i nie chcieć wsiąść odpowiedzialności za swoje czynny - więc będziesz musiał się naszukać jakiegoś pewnego blisko twojego miejsca zamieszkania… albo samemu to robić.
-
Wiele sklepów sprzedaje dodatkową gwarancje na komputer ale w regulaminie tak naprawdę chodzi o przedłużenie na poszczególne podzespoły - dlatego trzeba bardzo uważnie czytać co kupujesz.
-
Problem z podzespołami jest taki że te znacznie droższe są niewiele lepsze od tych z średniej półki cenowej i potem się wkurzasz że twoja karta graficzna za 6tysi w następnym roku jest tańsza o 20%… więc najlepszy wskaźnik jest cena do wydajności - no chyba że Tuning Pc’ta to twoja bajka i za 1% wydajności jesteś w stanie zapłacić ogromną cenę
Hmmmm może i faktycznie masz rację co do chłodzenia wodnego :C a szkoda bo chciałem mieć fajnie wyglądający komputer przez który leci ciecz. A co do 16gb ram to wiele gier ma w zalecanych i wiele na 2020 gier ma taki wymóg. Przykładowo cyberpunk 2077 ma wymagane zalecane 16gb ram. No a co do punktu 5 to masz racje, ja szukam raczej czegoś drogiego ale jeszcze żeby ten wskaźnik był faktycznie dobry bo nie chce dać 2/3tysie więcej za kartę która jest 1% lepsza od tego tańszej. A co do danych to i tak prędzej zrobie całkowity wipe danych z kompa przy formacie prędzej niż dysk mi się zepsuje więc różnicy mi to nie robi. @Skandal Dzięki za pomoc.
Komputer nie najgorszy ale jak by przeliczyć cene zbudowania go a cene z neta to tego kompa złożysz chyba za 10tysi jak nie mniej xd ale powiedzmy że za całość dasz te 10k, więc widać jak zdzierają za całe kompy, bo 6tysi do ich kieszeni poleci a co do kompa to nie wiem czy procek=karta graficzna bo chyba procek odstaje od mocy karty graficznej.
Teraz jest tak dużo Led’ów wszędzie do wnętrza komputera że nawet bez chłodzenia wodnego możesz zrobić sobie imponująco wyglądający komputer tylko nie przesadzaj za bardzo z futurystycznie wyglądającymi obudowami bo bardzo kiepsko odprowadzają ciepło niektóre.
Po za tym nie zapominaj np o dobrej karcie dźwiękowej i słuchawkach / głośnikach przy drogim sprzęcie żal było by korzystać z karty dźwiękowej zintegrowanej w płycie głównej.
Głośniki będę chciał mieć w monitorze. Chyba nie będzie najgorszy dźwięk na takim nowym monitorze 4k no nie? @Skandal No i faktycznie muszę o tym pamiętać bo na pewno by sami z siebie jej nie zaproponowali xd
W ogóle co myślisz o tym kompie? czy za 12k dostanę jeszcze dobry komputer pod względem jakość=cena czy już nie?
Nawet najlepsze głośniki w monitorze 4k nie będą miały szans z przeciętnym zestawem głośników w systemie 5.1… tylko usłysz ten piękny dźwięk z 5 stron i do tego te głębokie basy z subwoofera… do póki tego sam nie przeżyjesz nie jesteś w stanie wyobrazić sobie jaki niesamowity dźwięk może być w grach/filmach/muzyce
Doby komputer dostaniesz w cenie 6-8k (bez monitora) - potem tylko przepłacasz…
W sumie plan miałem z początku wydać 8k na komputer. Ale potem wpadł taki pomysł na obudowe torque i chłodzenie wodne i podniosłem do 12k. No ale czy taki rtx2080ti nie jest mega dobry?
Na dzień dzisiejszy to RTX 2080 Ti ma najlepszy współczynnik ceny/jakość z droższych kart.
Obudowa torque ma tragiczny przepływ powietrza bo jest otwarta i na dodatek będzie się niesamowicie kurzyć z tego samego powodu… więc jeśli nie jest to najpiękniejsza rzecz jaką widziałeś to raczej lepiej było by coś standardowego producentów: Nzxt albo Be quiet! - są proste ale też przyjemne dla oka i funkcjonalne.
Zabijasz moje marzenia :C wiem że torque jest takie sobie, ale wygląda bosko mimo że nie jest praktyczne Chciałem by ten komputer nie tylko chodził jak za 12000 ale i również na takiego wyglądał xd Ale teraz bez chłodzenia wodnego i tak ten torque faktycznie nie ma sensu już
Marzenia były pogrzebane z początku - bardzo wątpię że w ogóle dało by się podłączyć chłodzenie wodne do torque…
Jeśli chcesz komputer który wygląda drogo możesz sobie zbudować w Jachcie: “Lian Li PC-Y6B Black Aluminium Special Chassis”
Nieee to jest kiczowate i paskudne xd
hmmmm
W sumie są jeszcze takie: