Witam.
W okolicach nowego roku zamierzam wymienić sobie mój 3 letni sprzęt kupiony "po kosztach" na coś bardziej konkretnego.
obecnie posiadam:
grafika - GTX 660
procesor - AMD A8 5600k
płyta główna - nawet nie wiem
ram - 8gb nic szczególnego
Odkładam sobie symboliczną "stówkę" z wypłaty już od wakacji, jednakże jeszcze trochę mi brakuje aby poskładać sobie takie coś:
Grafika - GTX 1070
Procesor - i7 6700k
płyta główna - z170
ram - 16gb 3200 Mhz G.skill ripjaws
Zanim zacznę chodzić i pytać po sklepach, chciałem się upewnić na forum (z tego co wiem wiele osób tutaj "się zna") że przedstawiona konfiguracja ma sens - osobiście nie mam takiej wiedzy czy wszystko będzie ze sobą współgrało idealnie a w sklepie to raczej ich mało obchodzi ważne aby coś sprzedać
Zastanawiam się również nad ewentualną "stopniową" wymianą sprzętu. Wiadomo, że na pierwszy ogień powinna iść płyta główna, następnie procesor lub ram (to chyba bez znaczenia) i na koniec grafika (jeśli się mylę proszę o sprostowanie mojego toku rozumowania :D) Ważne aby podczas tej stopniowej wymiany sprzęt nadal nadawał się do użytku
Do swojego zestawu marzeń jeszcze trochę muszę zbierać a niestety jestem bardzo niecierpliwy jeśli chodzi o takie rzeczy
Kolejna sprawa czy lepiej czekać na jakieś świąteczne obniżki lub ewentualnie "po świąteczne czyszczenie magazynów" itp. Czy raczej mało prawdopodobne aby odczuć jakieś znaczące różnice w cenie w tej klasie sprzętu?
PS. jeśli zapomniałem o czymś istotnym aby nowy sprzęt "śmigał" proszę o info