Nowy Monitor

Cześć!

Mniej więcej rok temu z waszą pomocą kupiłem komputer, a dziś zwracam się z prośbą o pomoc w doborze monitora.

Sprzęt, którego nie zamierzam wymieniać w najbliższym czasie: i5-7600k i RX 480 8GB.

Aktualnie posiadam taki monitor: HP s2031a - chciałbym aby ten posłużył jako drugi monitor.

Przeznaczenie:

• Programowanie
  • Gry (głównie moba/h'n's lub (mmo)rpg)
  • Czasem filmy/seriale.

Moje typy:

Budżet: mniej więcej w okolicach cenowych wyżej podanych produktów.

Głównie zainteresował mnie ten model Samsunga z zakrzywionym ekranem, czy jest to dobry wybór w tej cenie, a może jest coś innego na co powinienem zwrócić uwagę?

Przeznaczenie: Programowanie

Powiem ci tak, zainwestuj w monitor 2560x1440 (WQHD), będziesz mieć 2x taką przestrzeń roboczą jak na FullHD. Do filmów i gier też sporo daje.

Dell U2518D (5ms, 8bit, HDR, HDMI 2.0)

Wpisz sobie w google: jakość filmów FullHD 1080p na monitorze WQHD 2560x1440

Wygląda interesująco, jednak wychodzi ok. dwa razy drożej, niż to o czym myślałem. Przestrzeń robocza problemem nie będzie, do tej pory radziłem sobie na tym co mam, czyli 1600x900 i nie narzekałem szczególnie, więc przeskok na FHD i wykorzystanie z dwóch monitorów już i tak polepszą sytuację.

Póki co wolałbym zostać przy tym budżecie, ale sprawę oczywiście jeszcze przemyślę.

Z tych wymienionych to LG 24MP59G-P, a z trochę lepszych iiyama na matrycach AMVA/+ i IPS.

Hmmm... to zdecyduję się raczej na tego LG, jeżeli w tej cenie jest do dobry wybór. Dziękuje za radę.

:)