Nowy PC

Siemano!

Otóż od jakiegoś czasu myślę nad kupnem nowego kompa, ponieważ mój na obecne czasy jest daleko w tyle. Komputer służył by głównie do grania w najnowsze tytuły, chciałbym by był wystarczający przez chociażby najbliższe 3-4 lata. Budżet jaki mogę przeznaczyć to powiedzmy około 2000 zł. Na wielu forach ludzie polecają stronkę esc.pl gdzie znalazłem dwa interesujące zestawy:

1. AMD http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=369_406&products_id=1166

2. Intel http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=369_371&products_id=2405

Przyznam, że poczytałem troszkę i bardziej mnie ciekawi pierwsza propozycja. Co o tym myślicie? Macie inne propozycje? Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję :)

Nie kupuj tych gotowych. Lepiej złożyć coś samemu.

Podaj jeszcze jaką masz rozdzielczość monitora i czy potrzebujesz nagrywarkę. I czy grasz głównie w MMORPG czy więcej w gry Single Player.

Wstępnie mogłoby być takie coś. Zakładam, że skoro piszesz tutaj to grasz większość w MMORPG stąd też lepszy procesor kosztem karty graficznej.

Procesor: i5-3470

Płyta główna: GA-Z68AP-D3

RAM: Crucial 4GB Ballistix Tact CL8

Dysk: Seagate 500GB

Karta graficzna: MSI GTX 650Ti Boost

Obudowa: Zalman Z3

Zasilacz: Corsair VS 450W

Koszt: 2090 zł

Zestaw składany na ESC.pl - w innych sklepach może brakować części zwłaszcza tej płyty głównej.

Dostajesz dobry procesor który możesz potem podkręcić do około 4 GHz na tej płycie głównej. Ale wcześniej radziłbym kupić lepsze chłodzenie. Sprawdzone kości ramu. Potem możesz dokupić kolejne 4GB. Sprawdzony dysk twardy. Dobra w tej cenie karta graficzna która powinna pociągnąć większość MMORPGów na wysokich ustawieniach (wszystko też zależy od rozdzielczości monitora). Przewiewna obudowa i dobry zasilacz.

Ten zestaw jest o wiele lepszy o tych co podałeś.

Pozdrawiam.

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Monitor który posiadam to: http://asus.strefamarek.allegro.pl/19-asus-vs197de-led.html oraz używam rozdzielczości 1366x768.

Co do grania to ostatnio gram głównie w MMORPGi, ponieważ single szybko się przechodzi i ciężko trafić na jakiś ciekawy tytuł, a w MMO zawsze można się pobawić. Co do pamięci, poszukuje czegoś co ma więcej niż 4gb. Obecnie posiadam 3gb DDR2 i gdy przechodziłem na Windowsa 7 (Home) to brał prawie 1gb ramu (nowo zainstalowany, bez zbędnych aplikacji itd. wersja 32 bity) dlatego raczej planował bym dokup pamięci. Różnica była zbyt zauważalna i przeniosłem się ponownie na XP'ka.

4GB jest na razie wystarczające. Może te DDR2 trochę ograniczały system, zależy też na jakiej częstotliwości działały. Ja sam mam 2GB ram starych DDR2 i jakoś jade na Win7 bez problemu :D.

Podaj może jeszcze czy coś ze starego komputera nadaje się do przełożenia do nowego komputera. Może dysk? Najlepiej podaj całą specyfikacje komputera.

Widzę, że mamy to samo ulubione MMO :P

Płyta główna

Typ procesora DualCore Intel Pentium D 950, 3400 MHz (17 x 200)

Nazwa płyty głównej ASRock ConRoe1333-D667 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)

Mikroukład płyty głównej Intel Lakeport-G i945GC

Pamięć fizyczna 3072 MB (DDR2 SDRAM)

Typ BIOS'u AMI (07/17/07)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Ekran

Karta wideo NVIDIA GeForce 9800 GT (512 MB)

Akcelerator 3D nVIDIA GeForce 9800 GT

Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (D5LMTF006069)

Multimedia

Karta dźwiękowa Realtek ALC888/1200 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Magazyn

Kontroler IDE Intel® ICH7 Family Ultra ATA Storage Controllers - 27DF

Kontroler IDE Intel® N10/ICH7 Family Serial ATA Storage Controller - 27C0

Napęd dyskietek Stacja dyskietek

Dysk fizyczny SAMSUNG HD080HJ (80 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Dysk fizyczny ST3250310AS (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Napęd dysków optycznych DTSOFT Virtual CdRom Device

Napęd dysków optycznych LITE-ON COMBO SOHC-4832K (DVD:16x, CD:48x/32x/48x DVD-ROM/CD-RW)

Status dysków SMART OK

Mam nadzieje, że w miarę czytelnie :)

PS: Jaki serwer?

Dobra. W takim razie lekko pozmieniam.

Procesor: I5-4440

Płyta główna: Asrock H81M-HDS

RAM: Crucial 4GB Ballistix Tact CL8

Karta graficzna: MSI R9 270

Obudowa: Zalman Z3

Zasilacz: Corsair VS 450W

Nagrywarka: LG GH24NSB0

Koszt: 2079 zł

Składany na ESC.pl

Zmieniłem procesor i płytę główną na haswella. Dałem lepszą kartę graficzną która w zestawie ma grę Battlefield 4. Możesz albo w nią zagrać albo sprzedać na allegro. Twój wybór :P

Nie dałem dysku twardego, ponieważ ten twój nadaje się jeszcze do użytku. Potem gdy uzbierasz kasy możesz kupić coś lepszego.

Nie pamiętam serwera, nie gram już od 2 miesięcy bo mój komputer odmawia posłuszeństwa :P Za jakiś czas kupuje nowy sprzęt to na pewno wrócę do gry.

Siemano!

Otóż od jakiegoś czasu myślę nad kupnem nowego kompa, ponieważ mój na obecne czasy jest daleko w tyle. Komputer służył by głównie do grania w najnowsze tytuły, chciałbym by był wystarczający przez chociażby najbliższe 3-4 lata. Budżet jaki mogę przeznaczyć to powiedzmy około 2000 zł. Na wielu forach ludzie polecają stronkę esc.pl gdzie znalazłem dwa interesujące zestawy:

1. AMD http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=369_406&products_id=1166

2. Intel http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=369_371&products_id=2405

Przyznam, że poczytałem troszkę i bardziej mnie ciekawi pierwsza propozycja. Co o tym myślicie? Macie inne propozycje? Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję :)