Nowy Procesor i Płyta Główna

Witam.

Otóż mam procesor i3-2100 i chce się przesadzić na nowy procek. Wiele czytałem oraz słuchałem i nie mogę się zdecydować na jaki.

Mam z własnej kieszeni 2.1k + może uda się skombinować więcej.

Zaznaczam że komputer będzie służył do grania.

Myślałem nad i7 7700k / i7 6700k lub te bez K. Boję się bawić w podkręcanie bo jak znam moje szczęście coś zepsuję ;P

A wy co polecacie?

Płyty głównej nwm jaką ale skoro i7 ma być to musi być z270.

Jak nie chcesz podkręcać to weź sobie I5-7500 i płytę B250. Wyjdzie Cię to gdzieś 1200. Co z resztą pc? Grafiki/zasilacza/ramu/ssd nie chcesz? Jaki masz sprzęt aktualnie?

@Ksarou Posiadam akutalnie

Grafika GTX 960

8 GB RAM DDR3

Zasilacz nowy kupiłem go tydzień temu więc nie ma co zmieniać

SSD mam około półtora roku i mi wystarcza.

no to bedziesz musiał wymenić ram bo te plyty maja ddr4

No to czeka Cię kupno ramu DDR4. @n00tyet ty szybszy diable :D

Co do tematu możesz zmienić płytę i procek oraz ram tak jak @Ksarou napisał a możesz też kupić starą i7 drugiej generacji i wykręcić zegar.(bez zmiany płyty i ramu.)

2,1 to trochę mało zeby kupić i7 i podkręcać bo powiedzmy taka tańsza płyta główna ktora pozwoli podkręcać bedzie kosztować ~~500 zł + procek z 1600 (nie sprawdzalem ostatnio cen) + ram

ja bym się zastanowił na i5 7600k + plyta + ram powinienes sie zmiescic w budżecie

chociaz roznica pomiedzy 7600k nawet wykręconą a 7700k (6700k) jest duża

edit: patrze ze mozna wyrwać i7 6700k za 1450 zł to do tego płyta za 500 + 8GB ramu ze 200 zł (sprzedasz swoj i sie zmiescisz) sam mam ten procek i powiem Ci ze jest wolniejszy od i7700k moze o 1% jeśli chodzi o gry i to tylko dlatego ze tamten się kręci na 5Ghz (zegrar w zegar są identyczne)

No to brałbym te B250 i I5-7500. Do tego jakieś 8GB ramu DDR4. Zamkniesz się w 1,5k. A obudowa jaka?

@Ksarou Obudowa to z firmy Logic nwm jaki model bo nie moge nigdzie tego znalesc. Ale przydałoby się zmienić też.

Generalnie zależy ile chciałbyś na nią wydać. Mogę polecić Silentium PC RG2W (sam ją posiadam) - wyciszona, 3 wentylatory fabrycznie i z oknem. Jak chciałbyś dopłacić więcej to jest jeszcze SPC Aquarius X70W.

Do zestawów twojego typu spokojnie powinien wystarczyć RG2W.

@n00tyet różnica jest taka, że X70W to kolos na duże grafiki. Nie każdy chciałby mieć tak wielką obudowę.

No, kolos to może przesada. Ale to obudowa, która mieści grafiki do 41cm i chłodzenia do 17,5, więc naprawdę dużo.

ja mam właśnie SPC Aquarius X70W. Jest ok cicho w środku i masz 3 tryby ustawien wentylatorów tzn ich obrotów. Mi akurat okno bylo nie potrzebne kupiłem ta bo na inną musiałbym czekać długo ale pamietaj ze jak nie lubisz sie jarac tym co jest w srodku to bierz bez okna bo one sa jeszcze cichsze.

https://www.morele.net/inventory/info/cI6DBI/

https://www.morele.net/inventory/info/BRWCXW/ - z aktualizacja biosu

Wydajny Procek bez K BOX chłodzenie wystarczy. 8GB RAMU później 2kosc i gitez. p.głowna fajna musisz doliczyć aktualizacje biosu 2097zł

Zaraz obczaje 2 wariant bo można zrobić procek pod DDR3 1600 to bys tylko procek wymienił a resztę kasy nie wiem np. nowe GPU :P

2 wariant:

DDR3 1333/1600

https://www.morele.net/inventory/info/nLsS24/

Procek i5 z K możesz podkrecac osobiście nie jestem fanem do tego kupujesz nowe GPU GTX 1060 3GB i mieścisz się w 2100zł

Osobiście wolałbym 2 wariant bo masz lepsze GPU a procek tez nie jest jakiś słaby :)

Ale po co dajesz procesor którego nie można podkręcać i zestawiasz go z płytą główną do podkręcania?

@VampirLord Też patrzyłem na i5 ale sam już nie wiem co lepiej brać xD.

@Ksarou Obudowa fajna może się skuszę. Bo w tej mojej ledwo co moja 960 weszła. Aż ją bokiem po kątach musiałem wciskać.

jaki jest sens zamiany GTX 960 na 1060 i to jeszcze w wersji 3 GB :D bezsensu

To też zależy czy autor ma wersję 4GB czy 2GB.

@Ksarou Mam 2GB. Kupiłem za 900zł dawno temu.

jaki jest sens zamiany GTX 960 na 1060 i to jeszcze w wersji 3 GB  bezsensu

Bo nie ma sensu 6GB po za tym budżet na pewno będzie lepsza niż GTX 960 2GB chyba że zadowala cie 1-2fps więcej między 3GB i 6GB a cena różnica ok 400zł gdzie 400zł więcej to np. lepszy procesor więcej ramu lepszy zasilacz albo dobry dysk SSD

Bo nie ma sensu 6GB po za tym budżet na pewno będzie lepsza niż GTX 960 2GB chyba że zadowala cie 1-2fps więcej między 3GB i 6GB a cena różnica ok 400zł gdzie 400zł więcej to np. lepszy procesor więcej ramu lepszy zasilacz albo dobry dysk SSD

Jeżu typie, jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj. Ram na karcie może wpływać na ilość doczytanych elementów, co zmienia tyle, że karta może ich pomieścić więcej i nie musi ich zastępować w międzyczasie - to oznacza tyle, że na same fps to nie wpływa, ale wpływać może na mikroprzycięcia podczas obracania ekranu, czy dynamicznie zmieniających się scenach, czy też wpłynie na jakoś tekstur wyświetlanych. Nie ma to dużego związku z fps, ale i tak warto brać wersje większe, gdyż zwyczajnie są w stanie pomieścić w sobie więcej elementów.

W wielkości ramu nie będzie może widać jakiegoś wielkiego spadku fps, ale nie tym też to powinno się objawiać

@upy

Panowie to dyskusja głównie o jaki procek i płyte powinienen dorwać a nie kartach graficznych ;d

Witam wszystkich . A ja pozwolę sobie zachować twoją pamięć i twój budżet . I zalecam zakup 7600K nie ze względu na to że będziesz robił oc na nim , bo sam napisałeś że nie ... lecz dla tego że bazowy zegar na tym modelu to 3,8 a nie jak w przypadku modelu bez K 3,5 . Jak byś nie patrzył 300 GHz więcej na stałe bez oc ... a za tę samą kasę co bez K . Tak tak ... za tę samą . Oto linki do tego czego ci trzeba by zachować ram i wydać tyle ile przeznaczyłeś :

Procesor - http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-7600k-4-2ghz-6mb-box-i6845824845.html - nie używany od firmy z fakturą .

Płyta główna + akt . Bios - https://www.morele.net/inventory/info/3EYdyj/

Karta graficzna - cóż według mnie pakowanie się w 1060 3GB jest bez sensu , nie będę się rozpisywał czemu bo to moja subiektywna ocena . Twój budżet jest określony konkretnie , więc by kupić kartę która da ci radochę musiał by być zwiększony . Ja skupiłem się na samej platformie zachowując ram . Jednak gdybyś się skusił na używany sprzęt ale na gwarancji to proponuje to :

http://allegro.pl/karta-graf-asus-geforce-gtx-970-dc-mini-gwarancja-i6857014526.html ... przyrost mocy w testach syntetycznych to ok 54% do obecnej karty jaką posiadasz teraz , zaś do 1060 6GB tracił byś około 11% ... a różnica w cenie kolosalna .

Razem w momencie kiedy to piszę daje nam to +/-1216 zł bez katy , a z grafiką proponowaną przez zemnie to +/- 2066 zł .

PS : ... jak by ci tam coś zostało to zalecam zakup chłodzenia do procesora dla " świętego spokoju " :)

Pozdrawiam .