Nowy Samsung galaxyS3 gt-i9300

Cześć mam pytanko otóż jest to mój pierwszy Smartfon i nie za bardzo mam pojęcie w jednek kwestii:

- Czy Smartfony należy również ładować 12h po zakupie jak to było w przypadku telefonów z przed 4-5 lat?

Wyczytałem że należy naładować baterie na 100% i tyle gdyż później się ona niszczy. W sklepie którym kupiłem Telefon nie umieli mi odpowiedzieć na to pytanko tak więc sądzę że znajdzie się tutaj grupka osób znająca się na tych magicznych zabawkach Smartfonach :)

Z góry dzięki za odpowiedz i proszę bez zbędnego spamu kłócenia się.

Dodam tylko że naładowałem na 100% baterię trwało to jakieś 2h może więcej i włączyłem i własnie nie wiem czy przez to nie zniszyłem sobię baterii.

W nowych telefonach masz baterie litowo-jonowe. Nie mają one swoistej "pamięci" jak stare baterie niklowo-kadmowe. Możesz je ładować kiedy chcesz i przestawać ładować kiedy chcesz. Nie wpływa to na ich parametry.

Nie musisz też robić żadnego ładowania i rozładowywania baterii na full jak niektórzy radzą.

A co do użytkowania baterii: nie dopuść nigdy by poziom naładowania nie spadł do 0 gdyż wtedy może się uszkodzić. Chociaż podobno telefony z Androidem mają zabezpieczenie polegające na tym, iż gdy telefon się wyłączy przy rzekomym poziomie baterii 0, to tak naprawde ma on jeszcze jakąś rezerwe bezpieczeństwa by zapobiec uszkodzeniom.

http://pwsz-tarnow.edu.pl/Czy-w-nowych-smartfonach-trzeba-formatowa%C4%87-bateri%C4%99-t - Jeśli chcesz wiedzieć więcej to odsyłam Ciebie do innego wątku na innym forum gdzie ktoś już miał takie samo pytanie co Ty. :) I kolega wyżej jak najbardziej ma racje. Teraz już nie Formujemy baterii :)

Ok dzięki za pomoc Panowie :)

Bałem się że zniszczyłem na starcie telefonik ^^

Cześć mam pytanko otóż jest to mój pierwszy Smartfon i nie za bardzo mam pojęcie w jednek kwestii:

- Czy Smartfony należy również ładować 12h po zakupie jak to było w przypadku telefonów z przed 4-5 lat?

Wyczytałem że należy naładować baterie na 100% i tyle gdyż później się ona niszczy. W sklepie którym kupiłem Telefon nie umieli mi odpowiedzieć na to pytanko tak więc sądzę że znajdzie się tutaj grupka osób znająca się na tych magicznych zabawkach Smartfonach :)

Z góry dzięki za odpowiedz i proszę bez zbędnego spamu kłócenia się.

Dodam tylko że naładowałem na 100% baterię trwało to jakieś 2h może więcej i włączyłem i własnie nie wiem czy przez to nie zniszyłem sobię baterii.