Nowy twór

Witam,

W tej chwili posiadam dostęp do znacznej powierzchni serwerowej o dobrych parametrach i zastanawiałem się czy gry via www mają jeszcze rację bytu.

Jeśli dalej są osoby grające w nie to lepiej pobawić się w tekstówkę na phpie, czy lepsze są twory na Unity - klient/przeglądarka.

Chciałbym wystartować z czymś na bazie uniwersum Dark Souls, ale żeby móc się za to złapać muszę poznać nad czym zacząć pracę, aby nie zmieniać koncepcji w trakcie.

Gry via www są i będą popularne, zwłaszcza typowe "klikacze", wejdziesz poklikasz kilkadziesiąt razy w ciągu dnia i starczy, przykład: S&F.

Co do wyboru między tekstówką w PHPie a grą z silnikiem Unity - moim zdaniem tekstówka byłaby o wiele lepsza, do tej pory gram czasami w Otchłań (choć to nie jest do via www) jak i długi czas grałem np: w santic'a. Wolę takie gry, jednak oceniając je po populacji serwerów i samej gry stwierdzam, iż te na Unity mają większe "prawo bytu".

Więc co do wyboru - wybierz Unity.

Powiem Ci, że coś w stylu DS, a właściwie w tym uniwersum gra może być bardzo ciekawa, mam nadzieję tylko, że poza samym pomysłem i oczywiście zdolnościami tworzenia takowej gry, dasz jakiś nacisk na zadania, fabułę, bo tego często w takich grach brakuje i znam wielu ludzi, którym także tego brakuje.

Podsumowując - tworząc grę na silniku Unity w uniwersum podanym przez Ciebie, możesz hm, możesz wiele, wszystko w sumie. Masz dobry pomysł, masz możliwości, będę trzymał kciuki!

Ja osobiście więcej wspomnień mam z tekstówkami, mają ciekawszy klimat. Jeśli zabrałbyś się za tekstówkę, to przede wszystkim fabuła, ciekawe postacie niezależne, dynamiczny świat - na to stawiaj nacisk. System walki itp. nie są ważne jeśli poprzednio wymienione elementy zostaną wykonane na wysokim poziomie. Co do uniwersum Dark Souls - nie wiem czy to dobry pomysł, historia jest spora, jednak nie jest całkowicie spójna, a w tekstówkach potrzebna jest spójność (IMO). Dlaczego nie swoje uniwersum? Myślę że masz kreatywną głowę - stworzyć własne uniwersum sam lub z pomocą forum i wstawić je do swojej gry via www. Wybór zależy od Ciebie, jednak jestem przekonany że własne uniwersum odniesie większy sukces niż uniwersum oparte na danym franchise.

W sumie tekstówkę można zrobić szybko poprawiając gotowy silnik. Być może spróbuję silnika Santica, bo też mam trochę wspomnień, szczególnie z czatów w karczmie, a w międzyczasie zacznę od przyszłego tygodnia budowanie klienta w Unity i zaproszę ludzi do testów co trzyma lepszy klimat. Gameplay jest ważny, ale chyba skłaniam się jednak ku fabule i zadaniach. Tekstówkę postaram się postawić jeszcze dzisiaj, aby sprawdzić czy mechanicznie żadnych błędów nie wywali. Więc jeśli ktoś jest chętny do testów i dodawania pomysłów, ew. podstaw fabuły i elementów tworzenia postaci - PW :) Zawsze lepiej robić coś wspólnie, z opiniami innych ludzi, niż samemu.

Jakbyś potrzebował testera, pomysłów odnośnie fabuły czy czegokolwiek, gdzie mogę się rozpisać, piszę się! zawsze uwielbiałem pisać wszelkiego rodzaju zadania, opowieści w takich klimatach, więc może uda mi się z tego w końcu wyciągnąć coś pożytecznego :)

Jeśli chodzi o fabułę to też się piszę na coś takiego :3

Dobra, na początek przydałoby się wyłapać błędy silnika i zająć się layoutem, domena może zostać zmieniona później. Ale w dalszym ciągu nie mam żadnego sensownego pomysłu na fabułę :/

http://vanquish.berserk.szczecin.pl/

Część rzeczy trzeba będzie na 100% wyrzucić, część przerobić. (Np. system walki na zasadzie turowej jak w FF - brak walki szybkiej)

Póki co jest to czysty silnik Santica. Poprawiłem błędy przy zapisie expa. Kodowanie UFT-8 (nie wszędzie). Lekko zoptymalizowałem kod na standardy dzisiejszgo phpa.

W dalszym ciągu zmiany layouta i lekko już wchodzę na cechy gameplay'a.

https://zapodaj.net/162763a971a57.png.html

https://zapodaj.net/75c5b17c0385b.png.html

https://zapodaj.net/09206d85663f0.png.html

Nadal szukam chętnego do pomyślenia nad fabułą :) Jeśli macie czas to piszcie aktywnie zamysły wasze :P

I jeśli jest tu ktoś ogarniający JS/PHP i chcący się przyłączyć to potrzebowałbym pomocy przy wykonaniu skryptu do EQ działającego na zasadzie drag'n'drop z Gladiatusa oraz stworzenia tablicy dropu z przeciwników i edycji systemu walki (statusy, pasywy itemów).

Fabuła ma lecieć w typ "Wszystko jest ok, później jest źle ale koniec końców wszystko jest ok"? "Zabijmy wszystkich"? :v

Jest ch****, ale stabilnie. Jest bardzo źle ---> jest dobrze. Wszystko się ***ło.

Jeśli ogarniasz DS i chciałbyś to możesz zrobić opisy klas postaci, bonfire itp. na bieżąco edytuje na stronie, więc nabiera to kształtów. Jednak teksty nie są moją mocną stroną :/

Że tak spytam, masz pozwolenie na wykorzystywanie grafik, których używasz, czy czekasz na oficjalną prośbę o skasowanie prosto od wydawcy. Jeżeli angażujesz się w jakiś projekt, to nigdy przenigdy na wstępie nie używaj ukradzionych grafik, bo to naprawdę może się źle na Tobie odbić. Ot kolos na glinianych nogach

1. Teoretycznie póki grafiki są udostępnione w internecie i nie są wykorzystywane do celów komercyjnych (tj. źródła zarobkowe, mogące godzić w interesy autora) można z nich korzystać na użytek własny.

2. Grafikiem nie jestem, ale potrzebuję czegoś na tymczas, żeby móc operować kodem i widzieć zmiany, w razie "w" grafikę zawsze można zmienić.

Witam,

W tej chwili posiadam dostęp do znacznej powierzchni serwerowej o dobrych parametrach i zastanawiałem się czy gry via www mają jeszcze rację bytu.

Jeśli dalej są osoby grające w nie to lepiej pobawić się w tekstówkę na phpie, czy lepsze są twory na Unity - klient/przeglądarka.

Chciałbym wystartować z czymś na bazie uniwersum Dark Souls, ale żeby móc się za to złapać muszę poznać nad czym zacząć pracę, aby nie zmieniać koncepcji w trakcie.