Nowy w świecie

Witam chciałbym rozpocząć swoją przygode z gw2 nigdy wczesniej nie gralem, mam pytanie jak wygladają serwery czy dużo ludzi gra i wgl jak długo szuka sie na dungeony raidy itp. I jeszcze jedno czy gra jest przyjazna dla casualowych graczy ?

Generalnie do rozgrywki jest jeden wielki serwer (PvE, areny PvP, gildie itp.), także wybór serwera ma znaczenie tylko przy WvW (PvP świat vs świat). Ludzi jest pełno, są wszędzie. Zresztą to najlepiej zaludniony MMORPG poza WoW-em. Ekipe łatwo znaleźć, właśnie przez megaserwer, tak samo gildię. Mnóstwo rzeczy do roboty. Jeśli chodzi o casualowość, to chyba ciężko o bardziej casualowy tytuł na rynku, także polecam spróbować, bo naprawdę warto.

A zapotrzebowanie na jakie klasy są bo jeszcze mi sie nie pobrało i musze coś zdecydować, ogólnie to preferuje grać postacią do robienia dmg'u

No cóż, gw2 w tej kwestii jest trochę specyficzne :D W sumie to na każde klasy jest zapotrzebowanie, ale np. thiefa trzeba dobrze ogarniać żeby być użytecznym, tak samo elementaliste. Właśnie te dwie klasy mają największy dps, ale też łatwo nimi paść.

jak sie pobierze to wjade jakis thiefem albo wojem a jak sie wkrece to i tak pewnie bedzie 50 altów xD

a no próbuj próbuj :D Wojem dużo łatwiej się gra niż thiefem, ogólnie wojek to chyba najprostsza postać, dlatego na początek może warto :D

tak w ogóle warto pograć na tym f2p zobacze jakoś gre czy bardzo ogranicza i lepiej odrazu kupić z dodatkiem

możesz mi coś napisać o revenancie dps/tank/supp co to w ogóle i jest i jak sobie radzi ?

Warto zobaczyć grę na f2p. Do 80 lvla content praktycznie się nie różni poza ograniczeniami takimi jak pvp od któregoś tam lvla, nie możesz pierwszy napisać do kogoś pw itp. Aczkolwiek potem dodatek raczej trzeba mieć. Jeśli chodzi o revenanta to jest to postać dostępny tylko wtedy, gdy masz dodatek. Za wiele o nim nie wiem, ale słyszałem, że jest trudną postacią i prawie wszędzie jest potrzebny.

możesz mi coś napisać o revenancie dps/tank/supp co to w ogóle i jest i jak sobie radzi ?

W pvp god tier razem z mesmerem, jak chcesz zadawac brutalny dmg w pvp i przy okazji byc w miare trudnym do zabicia to wlasnie revenant jest dla Ciebie, nie jest najtrudniejszy do gry w tym trybie ale na pewno do latwych nie nalezy jesli chcesz robic prawdziwa magie.
W pve jest spoko, buffuje kolegow, robi ok dps, na fractale i dungi bardzo fajna postac, na rajdach nie ma za bardzo miejsca dla revenanta po ostatnim patchu bo w teorii zajmuje on miejsce dpsa ale w praktyce ele, guardian i thief robia wiecej wiec nie ma sensu brac revenanta. W pve jest prosty jak but, rotacja to po prostu kontrolowanie paska z energia i uzywanie jedynie paru skilli, jesli walka wymaga jakiegos utility to zazwyczaj mozesz je zapewnic revenantem (np. blokowanie pociskow).

Na wvw duzo czasu nie spedzam ale z tego co wiem to zapewniasz defensywne buffy dla kolegow i trzymasz sie w tylnej linii robiac masakryczne aoe z mlotka.
Ogolnie to jest to takie polaczenie warka i thiefa, mobilny dps z jakims tam supportem dla party. Do minusow nalezy to ze masz praktycznie jeden faktycznie dobry build wiec moze sie troche znudzic.
No ale generalnie polecam, od kiedy wyszedl dodatek zostawilem swojego 3-letniego rangera dla revenanta i nie zaluje.

Reve to ok klasa na WvW i PvP, w PvE ta klasa jest martwa. Na WvW spam resistem/dmg reduction bardzo się przydaje w połączeniu z niezłym dmg z młotka. W PvP spory dmg w połączeniu z sporą ilością evadee i sustainu. Na PvE ta klasa w zasadzie nie istnieje. Boony rozdają inne postacie efektywniej, dps jest średni. Nie ma revek czegoś takiego gdzie byłby niezbędny jak to było przed nerfem jego boon duration.

to grał będę thiefem dzieki za pomoc dodatek kupie po wbiciu 80

to grał będę thiefem dzieki za pomoc dodatek kupie po wbiciu 80

Sie tylko przygotuj na ostry w*ierdol w pvp na poczatku, thief jest bardzo specyficzny w pvp i trudny do gry (Decapujesz punkty i gankujesz ludzi, 1v1 i teamfighty thiefem to porazka). W pve jest nawet latwy do gry i plusik taki ze build pod daggery nie wymaga dodatku a jest tylko odrobine slabszy od tego pod z staffa z HoT. Jakbys mial jakies problemy albo pytania do pisz na /w Kruczq w grze :P

Witam chciałbym rozpocząć swoją przygode z gw2 nigdy wczesniej nie gralem, mam pytanie jak wygladają serwery czy dużo ludzi gra i wgl jak długo szuka sie na dungeony raidy itp. I jeszcze jedno czy gra jest przyjazna dla casualowych graczy ?