Nowy w WoW'ie

Witam. Jako, że dopiero zaczynam swoją przygodę z WoW mam kilka pytań:

1) Który serwer wybrać? Preferuję PVE i Raidy. Zależy mi na dużej populacji, rozwiniętej ekonomii i żyjącym chacie.

2) Levelujemy poprzez robienie questów czy instancje/raidy?

3) Jaka postać byłaby dobra na poczatek? Preferuję healing.

4) Jak zdobywać dobry gear? Craft, AH, Auesty, Raidy/instancje?

Mile widziane inne wskazówki dla początkującego.

@Edit: z czasme pojawiają się nowe pytania:

-czy battlechest zapewnia dostęp to wszystkich dodatków i czy zawiera jakiś lv boost?

1 Wybierz jaki kolwiek serwer pve można robić tez na serwerach PvP..

2 Jak pierwszy raz grasz to raczej questy ale kilka dungow tez można zrobić

3 każda postać jest dobra jak preferujesz healing to Wes healera XD (monk,druid,priest,shaman)

4 Jak chcesz.. Zawsze na rajdach można zdobyć

Wchodzisz na dowolna stronke ze statystykami serwerow i wybierasz ten którego populacja Ci sie podoba - jak język ang Ci nie przeszkadza, jak przeszkadza to raczej zostają fora i szukanie gildii juz od pierwszego dnia, na BL jest zdecydowanie najwięcej polakow, kilka dobrych gildii tez jest.

Questy, najprzyjemniejsze, poznajemy ciekawe lore, mozna tez przez lfg z tym ze to niszczy cała przyjemność - lfg dobiera Ci potrzebne pozostałe 4 osoby i wrzuca od razu przy wejściu dunga tam bierzesz questy przebiegasz bez problemu i wbijasz szybko poziom. Niszczy to jednak fun cały.

W wowie kazda klasa jest dobra. Polacam na początek preia, bo to czysty heal (chociaż teraz i z dps sobie radzi) i palka bo to klasa uniwersalna, dps, heal, tank. Zawsze możesz sie szybko respecowac.

Zależy do czego. Najpierw dungi później rajdy jak pve. Mozna tez cos tam z crafru na początek złapać ale docelowo raczej cały sprzęt będzie z rajdu.

BC nie zawiera legionu i nie zawiera boosta. Możesz sie bawić bez najnowszego dodatku do 100 poziomu tylko, wiec jak myślisz o rajdach to i tak musisz go kupić.

1) Który serwer wybrać? Preferuję PVE i Raidy. Zależy mi na dużej populacji, rozwiniętej ekonomii i żyjącym chacie.

-czy battlechest zapewnia dostęp to wszystkich dodatków i czy zawiera jakiś lv boost?

Podstawowe pytanie jak z ANGIELSKIM? Komunikatywny(B2) ?

jak tak to:

Ally:

Silvermoon(PvE)

Ravencrest (PvP + spoko PvE)

Defias Brotherhood

Horda:

Draenor (PvE)

Kazzak (PvE+PvP) / Twisting Nether (PvE+PvP)

PL?
Ally:

Defias Brotherhood

Horda:

Burning Legion

Defias

Wszystkie serwery, ktore sie teraz na Medium trzymaja maja niezla populacje, ogarnij sobie wowpop/wowprogress (w google)

Z ang nie ma problemu. B2 raczej- matura poziom roz. 80%+ było. Dzięki za propozycje :)

Z ang nie ma problemu. B2 raczej- matura poziom roz. 80%+ było. Dzięki za propozycje 

No to prosty wybor. Kwestia czy Ally czy Horda i tyle

Realmy masz wyzej.