Nowy zestaw + wycena starego

Doskonale zdaję sobie sprawę, że zestawy się zmienia. Przecież wymieniam komputer po 10 miesiącach. Tak jak mówiłem nie mam przeogromnych wymagań i przesunięcie kilku suwaków w dół w opcjach graficznych nie stanowi dla mnie problemu i to jest naturalne, że z czasem będzie trzeba te suwaki przesuwać coraz niżej, aż w końcu wymienić sprzęt. Zdecydowałem się w końcu na i5 + GTX 980. Rozważałem GTX 970 i kupno nowego monitora o wyższej rozdzielczości i odświeżaniu, ale jak mówiłem 1080p i 60 FPS mi zupełnie wystarcza i nie widzę potrzeby w redukowaniu wydajności większą rozdzielczością czy kuszeniu siebie 120 FPSami, co zaraz poskutkuje chęcią kupna drugiej karty graficznej, a i tak już mnie czekają setki godzin odpracowywania tych 3000 które mi tata dokłada, bo 2000 wyciągnę z obecnego komputera, caschbacku i gier które dostane z procem i kartą, i to w żaden łatwy i przyjemny sposób nie będę tego odrabiał tylko jako pomocnik zwykle od najgorszej i najcięższej roboty, więc nie ma sensu ryzykować dołożenia sobie kolejnych setek godzin pracy. Wychodzi mi równiutkie 5 tysięcy wliczając słuchawki, no i do tego dochodzi ten cashback 160 zł i gry, więc wyjdzie jakieś 4600-4700, w zależności co tam dokładnie dostanę z tym procem. Sprzęt obecny sprzedaję za ~1500 bez dysków. Ponad 700 zł taniej niż nowy + 26 mieś gwarancji, myślę że to uczciwa cena.

Dzięki za pomoc w tym temacie, pozdrawiam.

Witam,

Idą wakacje, a właściwie to już przyszły miesiąc temu. Po miesiącu obijania się stwierdziłem, że nudzi mi się i zrobię to samo co w zeszłym roku, czyli pójdę do pracy i kupię nowy komputer. Tym razem mam dużo lepszy start, bo mam zaledwie 10 miesięczny sprzęt do sprzedania. Potrzebuję jego wyceny i oceny sprzętu, który sobie złożyłem teraz na morele.

Stary sprzęt:

http://www.morele.net/inventory/info/f9VAfE/

RAM w rzeczywistości jest taki Pamięć HyperX 4GB 1600MHz DDR3 CL9 DIMM black Series (KHX16C9B1B/4), ale są niedostępne więc dałem inne żeby cenowo się zgadzało.

Zestaw otrzymałem 14-08-2014, więc nie ma nawet roku. Stan nienaruszony, wszystko działa bardzo dobrze. Gwarancja jak wiadomo 36 miesięcy.

Ogólnie to nie zamierzam go raczej nigdzie sprzedawać i wolałbym żeby został rodzinie, więc sprzedam bratu na raty. Albo raczej tata wyłoży za niego, a on potem będzie mu spłacał. No ale to już nieistotne szczegóły ekonomiczne:D Co ważne to fakt że potrzebuję wyceny żeby wiedzieć na czym stoję. Zestaw podrożał o 250 złotych od momentu zakupu. No i oczywiście nówka sztuka oryginalny Windows 7 Home Premium SP1 64-bit w zestawie(bo rozumiem, że na dwóch komputerach nie mogę użyć tego samego systemu legalnie tak?)

Teraz nowy sprzęt:

http://www.morele.net/inventory/info/7aADwh/

Do tego dysk SSD 256 GB, który mam w obecnym zestawie i go sobie zostawiam do nowego.

Gdzie można kupić jak najtańszy system, który będzie się potem dało zupgradeować na Win10?

Za wszelką pomoc dzięki,