Nowy zestaw + wycena starego

Witam,

Idą wakacje, a właściwie to już przyszły miesiąc temu. Po miesiącu obijania się stwierdziłem, że nudzi mi się i zrobię to samo co w zeszłym roku, czyli pójdę do pracy i kupię nowy komputer. Tym razem mam dużo lepszy start, bo mam zaledwie 10 miesięczny sprzęt do sprzedania. Potrzebuję jego wyceny i oceny sprzętu, który sobie złożyłem teraz na morele.

Stary sprzęt:

http://www.morele.net/inventory/info/f9VAfE/

RAM w rzeczywistości jest taki Pamięć HyperX 4GB 1600MHz DDR3 CL9 DIMM black Series (KHX16C9B1B/4), ale są niedostępne więc dałem inne żeby cenowo się zgadzało.

Zestaw otrzymałem 14-08-2014, więc nie ma nawet roku. Stan nienaruszony, wszystko działa bardzo dobrze. Gwarancja jak wiadomo 36 miesięcy.

Ogólnie to nie zamierzam go raczej nigdzie sprzedawać i wolałbym żeby został rodzinie, więc sprzedam bratu na raty. Albo raczej tata wyłoży za niego, a on potem będzie mu spłacał. No ale to już nieistotne szczegóły ekonomiczne:D Co ważne to fakt że potrzebuję wyceny żeby wiedzieć na czym stoję. Zestaw podrożał o 250 złotych od momentu zakupu. No i oczywiście nówka sztuka oryginalny Windows 7 Home Premium SP1 64-bit w zestawie(bo rozumiem, że na dwóch komputerach nie mogę użyć tego samego systemu legalnie tak?)

Teraz nowy sprzęt:

http://www.morele.net/inventory/info/7aADwh/

Do tego dysk SSD 256 GB, który mam w obecnym zestawie i go sobie zostawiam do nowego.

Gdzie można kupić jak najtańszy system, który będzie się potem dało zupgradeować na Win10?

Za wszelką pomoc dzięki,

Mały update. Budżet 5000zł, ale pod warunkiem że sprzedam obecny sprzęt. Także temat aktualny, z tym że jest jeszcze 800zł luzu i potrzebuję wyceny jeszcze bardziej.

warn_ico.png
Podbijanie tematu. Odświeżamy co 72h ~ blaumro

Czy interesują Cie 2 karty graficzne połączone mostem? Czy 1 grafika
@Edit

Ten zestaw co złożyłeś , to trochę lipa :D , za taką cenę . Wracam z pracy za 30 min to Ci złoże coś fajnego. Tylko muszę wiedzieć o tych kartach graficznych.
Przy takim budżecie, ja bym się pokusił o 2xGF GTX, będziesz miał więcej DDR5 i większe osiągi w grach niż 1 karta, a koszt niznacznie większy niż GTX970

Nic dziwnego, że lipa, bo moje doświadczenie w składaniu sprzętu wynosi kilka godzin rozbijania się po forach internetowych:D Co do dwóch kart to interesuje mnie wydajność, a jak ta wydajność zostanie osiągnięta to już sprawa drugorzędna. Jak na razie planuję grę tylko w 1080p i średnio mnie ciąganie do wyższych rozdziałek, tym bardziej biorąc pod uwagę spadek wydajności. W każdym razie nie jestem jakiś maniakiem ultra ustawień, który musi mieć 4K i powłączane wszystkie potwornie obciążające efekty graficzne, których i tak nie widać. Jeszcze 10 miesięcy temu grałem na laptopie z kartą Intel HD 3000. Choć maniakiem wydajności już mógłbym siebie nazwać, bo przejście z kogoś kto się cieszył z 20 FPS w kogoś komu przeszkadza spadek do 55 poszło mi bardzo, ale to bardzo szybko :P Także jeżeli opcja na dwie karty wchodzi w grę w tej cenie i zwiększy to wydajność, z jakimś widokiem na monitor 120 Hz w przyszłości, to dlaczego nie.

SSD i HDD mam, bo jednak komputer nie idzie do brata tylko na sprzedaż, taki jest warunek pięciotysięcznego budżetu. Także dyski sobie zostawiam. Klawiatura i myszka świeżo kupione, monitor jest, system oryginalny jest, tylko słuchawki muszą się mieścić w tych 5000, ale nie potrzebuję jakichś z kosmosu, 150-200 zł wystarczy. Także 4800-4900 budżetu jeżeli chodzi o sam komputer.

zadaj sobie pytanie, czy składasz kompa do grania czy do benchmarków. Jeśli to pierwsze bież zwykłą kartę sli to same problemy przy 10/20 klatkowym wzoroście wydajności we flagowych tytułach i o dwukrotnej prądożerności

No z tego co ja widzę to różnice są znacznie większe, a prądożerność w przypadku GTX 970 SLI jest na bardzo przyzwoitym poziomie.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_970_sli_vs_radeon_r9_290x_crossfire?page=0,18

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_970_SLI/16.html

ja bym zmienił 2 rzeczy (inna grafika znaczy firma :P) i chłodzenie z fera na grandisa (ta sama firma :) ) i może do tego wziąłbym parę wentyli dla lepszej kultury pracy :) i lepszego przepływu powietrza :]

4 369,00 zł

Myślę że tutaj będzie optymalny komp :)
Można dołożyć wieżę na procesor koszt około 200 zł

Nie dałem napędu optycznego bo wszystko teraz masz w wersji cyfrowej. Sam nie używam napędu choć go mam, nawet nie wiem czy działa :D

W przypadku 2 kart SLI, proponuję coś takiego:

Zamieniłem i7 na i5 i wywaliłem SSD pod system aby zmieścić się w 5k

Aczkolwiek, ja bym brał 1 zestaw, i dokupić 2 grafikę z czasem. Ale to moja propozycja.

Mimo wszystko SLI to raczej mało rozsądne rozwiązanie dla kogoś kto nie jest bardzo doświadczony z tym wszystkim. Najrozsądniej będzie chyba kupić pojedynczy GTX 980 i później najwyżej kupić drugi gdy zabraknie mocy. Tak jak mówiłem, na najbliższy czas planuję tylko 1920x1080 i nie jestem maniakiem ultra grafiki, więc SLI nie jest mi potrzebne.

Nie ma sensu kupować 980 , 970 podkręcona ma bardzo zbliżone osiągi do 980tki a prawie 900 zł tańsza jest.

Jak chcesz możesz poczekać z kartą aż nvidia wypuści nowe karty na październik, one będą już wydawane w nowym procesie technologicznym i będzie to lepsze rozwiązanie dla Ciebie.
Za takie same pieniądze jak teraz kosztuje 980, kupisz nowe karty które będą o około 30/40% wydajniejsze.
Proces produkcyjny 14, 16 i 20 nm , aktualnie mamy 28nm

Nie ma sensu kupować 980 , 970 podkręcona ma bardzo zbliżone osiągi do 980tki a prawie 900 zł tańsza jest. Jak chcesz możesz poczekać z kartą aż nvidia wypuści nowe karty na październik, one będą już wydawane w nowym procesie technologicznym i będzie to lepsze rozwiązanie dla Ciebie.Za takie same pieniądze jak teraz kosztuje 980, kupisz nowe karty które będą o około 30/40% wydajniejsze.

podbijam jeśli nvidia skończy z wydawaniem 28 nm kotletów może się i coś ruszy, ale nie nie musi jako że ma wygodną pozycję na rynku pc . amd posiada za to zaplecze finansowe jak nigdy (konsole) i już n zapowiedziało hmb jako następce gddr5 dlatego kciuki w górę za czerwonych. Nich wolny rynek raz jeszcze zatryumfuje !!!

Zastanowię się jeszcze nad tym. Kurde czy te wszystkie tańsze płyty główne muszą być niebieskie?! Wolałbym jakąś czarną albo ew. czarno-czerwoną... No nic, od teraz sobie już raczej poradzę, kwestia zastanowienia się na GTXami.

Zostaje jeszcze 1 opcja, i radzę Ci się nad nią zastanowić.

Socet 1150 jest już starym socetem który ma ograniczoną wydajność. Pojawiły się już nowoczesne socety 2011-3 które są już na najnowsze i najszybsze ramy DDR4.
Problemem tutaj jest płyta główna która jest dość droga, jednak taki zestaw jest przyszłościowy i starczy na naprawdę długie lata.

Procesor zastosowany w technologi 2011-3 , jest to 6-Rdzeniowy i7.

Ten procesor współpracuje z 2 rzędami pamięci po 4GB każdy.

W sumie masz 16GB Ram DDR4, można zastosować 2x4GB aby zbić koszta o około 300 zł jednak w przypadku tego procesora rekomendowane jest 4x4GB

Jeśli znajdziesz 500 zł budżetu , to naprawdę warto zrezygnować z LGA1150 własnie na nową podstawkę 2011-3 . Składałem w tamtym tygodniu klientowi taki zestaw i naprawdę ma power.
Aby zbić jeszcze bardziej koszta, popytaj się wśród swoich znajomych czy ktoś może Ci wziąć komputer na F-VAT jako części komputerowe.
Owy znajomy wrzuć sobie w koszta FV z Twojego kompa a ty dostaniesz 1000 zł do kieszeni z tytułu VAT.
Czyli za w/w zestaw zapłaciłbyś 4500 Zł NETTO.

Ponieważ nie lubisz niebieskiego , proponuje czerwony! :D

Aby nie robić zamieszania, w osobnym poście wycenie Ci sprzęt:

1. Dysk HDD, możesz zostawić, do nowego zestawu. Wówczas z ceny w/w odejmujesz dysk HDD.
  2. Obudowe też możesz zostawić , bo będzie kompatybilna z w/w płytą , kolejny upust.
  3. i3 4130 > 300-400 zł
  4. Zasilacz około 100 zł
  5. Pamięci 170-220 zł
  6. Napęd . nie sprzedasz, może na OLX za 20 zł ktoś kupi , lub zostaw sobie do swojego nowego kompa jako nośnik optyczny.
  7. Grafika 0 Około 500-570 zł
  8. Płyty głównej nie sprzedasz , mało kto kupuje używane płyty główne. (Jak coś za około 120 zł )

W sumie z tego sprzętu możesz wyciągnąć: Napęd optyczny, obudowę oraz Dysk HDD. Pozwoli Ci to zaoszczędzić w nowym zestawie, tym co zaproponowałem wyżej 449 zł.
Za pozostały sprzęt możesz liczyć około 1100-1250 zł

A gdzie chlodzenie na 2011-3, dodatkowo tutaj to juz raczej Noctua D15 albo semi-woda.

Oczywiscie o fakcie ze nic nie zyska w wiekszosci gier wzgledem i5 nie bede pisal.

P.S. Doradzanie przekretu z F-VAT to tez bardzo kiepski pomysl.

A gdzie chlodzenie na 2011-3, dodatkowo tutaj to juz raczej Noctua D15 albo semi-woda.Oczywiscie o fakcie ze nic nie zyska w wiekszosci gier wzgledem i5 nie bede pisal.P.S. Doradzanie przekretu z F-VAT to tez bardzo kiepski pomysl.
Odprowadzam tysiące złotych podatków i zusu i mam z tego wielkie G. Państwo ma mnie w tyłku, ja mam ich podatki w tyłku,

tak powiedział mi klient :D

Xard, tutaj mamy jeszcze 1 aspekt, nie wiadomo co powstanie na tej podstawce jeszcze, aktualnie mamy tylko kilka modeli. Jednak podtawka 2011-3 jest nowoczesną podstawką pod procesory co zapewnia jej rozwój.

Pamiętaj że mało gier aktualnie wykorzystuje potencjał i7.

6 rdzeniowy procesor zostawia tutaj sporą rezerwę obliczeniową na najnowsze tytuły które mogą już wspierać wielowątkowość i7.

Co do chłodzenia, fakt zapomniałem o tym :D

Noctua NH-U12S będzie tutaj chyba najlepszym wyborem , koszt około 230 zł.

Do niepodkreconego ok, ale jesli mowa o OC to trzeba najwydajniejsze… one sa strasznie cieple :)

Taaa ile to juz lat sir gada ze gry zaczna wykorzystywac i7? A ile mamy gier?

No wlasnie… a co dopiero 6/8 rdzeniow (12/16 watkow).

Lepiej brac i5 i za 2/3lata wymienic… wyjdzie na tym lepiej na chwile obecna.

No jest trudny orzech do zgryzienia, jesteśmy teraz w takim czasie gdzie jest kilka dróg do wyboru i tak naprawdę każda ma swoje +/-. Gdyby wydawcy gier, inżynierowie bardziej informowali o przyszłych planach, wówczas złożenie przyszłościowego kompa byłoby znacznie łatwiejsze :)

Tak swoja droga, kompa nie sklada sie na przyszlosc a na teraz :)

Chox jesli postem ma byc taki jaki jest obecnie to i procka zmieniac noebedzie musial za 2/3lata a pozniej.

Ja proponuje poczekanie na Skylake'i i branie i5 ewentualnie i7 (jesli budzet pozwoli, a to oznaczna ze niebedzie trzeba gdzies ciac).

Tylko, wielu klientów oczekuje, że złożymy mu zestaw przyszłościowy , najlepiej na 40 lat :D , wtedy nie wiem czy płakać czy śmiać się :D