NSR a Zawodowa Służba Wojskowa ( PILNE ! )

Witam :)

Jestem zainteresowany wstąpieniem do wojska

Z racji iż szkołę ponadgimnazjalną ukończę dopiero za ok 2 Lata ( mam 19 lat żeby nie było)

Zamierzam udać się na szkolenie na szeregowego

chciałbym wiedzieć jak to wszystko wygląda ( cięzko dogrzebać się do sensownych informacji poprzez google)

A więc nie owijając w bawełnę

1.) Jak wygląda służba szeregowego zawodowego

2.) Jakie są główne różnice pomiędzy szeregowym w armi a w NSR (Narodowe Siły rezerwowe) Prócz różnicy w uposażeniu

3.) Czy z szeregowego jest jakaś szansa na awans

4.) Czy mogę kontynuować naukę w liceum zaocznym a po jego ukończeniu udać się na szkolenie podoficerskie ( wyk : średnie)

5.) Czy spis jednostek posiadających wakaty ( nawet w przypadku szeregowych) jest dostępny tylko w Komendzie Wojskowej ?

6.) Jak rzeczywiście wyglądają godziny pracy ( Na pewnych stronach jest opisane że weekendy wolne a od pon do pt się chodzi od rana na 8 - 12 godzin pracy

7.) czy w NSR otrzymuje się jakiekolwiek uposażenie nie będąc na aktywnej służbie/szkoleniach

Oprócz odpowiedzi na pytania prosiłbym o opisanie własnych doświadczeń bądź swojego punktu widzenia lub posiadanych informacji

1. Jako szeregowy jesteś najniżej w łańcuchu pokarmowym, więc nie oczekuj cudów. Teoretycznie możesz dostać rozkaz od każdego, bo jesteś najniższy stopniem.

2. Przede wszystkim NSR to nie jest praca. Co jakiś czas zabierają Cię na coś w rodzaju szkoleń/poligonów i dostajesz na to zwolnienie ze szkoły, pracy. Tutaj, może się pojawić problem, bo niektórzy pracodawcy krzywo patrzą na NSR, są zmuszeni udzielić Ci wolnego.

3. Oczywiście, że jest szansa na awans, zależy o jakim stopniu marzysz, na podoficerski i oficerski wymagane jest wykształcenie w Szkole Podoficerskiej lub Oficerskiej. Wiadomo poza wykształceniem, możesz dostać jakiś warunek, że awans otrzymasz jak się przeniesiesz do innej jednostki, czy odbędziesz misje. To wszystko zależy od dowódzctwa.

4. Nie jest problemem znaleźć takie informacje z bezpośrednich źródeł, chociażby: http://www.6bpd.mil.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=162&Itemid=77

...

6. Jeśli pytasz o szeregowego, to jest tak jak piszesz, plus możesz dostać poligon, który może byc parodniowy. No i wiadomka służba obowiązuje także w święta.

...

Tak to z grubsza wygląda

Witam :)

Jestem zainteresowany wstąpieniem do wojska

Z racji iż szkołę ponadgimnazjalną ukończę dopiero za ok 2 Lata ( mam 19 lat żeby nie było)

Zamierzam udać się na szkolenie na szeregowego

chciałbym wiedzieć jak to wszystko wygląda ( cięzko dogrzebać się do sensownych informacji poprzez google)

A więc nie owijając w bawełnę

1.) Jak wygląda służba szeregowego zawodowego

2.) Jakie są główne różnice pomiędzy szeregowym w armi a w NSR (Narodowe Siły rezerwowe) Prócz różnicy w uposażeniu

3.) Czy z szeregowego jest jakaś szansa na awans

4.) Czy mogę kontynuować naukę w liceum zaocznym a po jego ukończeniu udać się na szkolenie podoficerskie ( wyk : średnie)

5.) Czy spis jednostek posiadających wakaty ( nawet w przypadku szeregowych) jest dostępny tylko w Komendzie Wojskowej ?

6.) Jak rzeczywiście wyglądają godziny pracy ( Na pewnych stronach jest opisane że weekendy wolne a od pon do pt się chodzi od rana na 8 - 12 godzin pracy

7.) czy w NSR otrzymuje się jakiekolwiek uposażenie nie będąc na aktywnej służbie/szkoleniach

Oprócz odpowiedzi na pytania prosiłbym o opisanie własnych doświadczeń bądź swojego punktu widzenia lub posiadanych informacji