O co chodzi z kodami "full version"

Witam.

To ponownie ja ale tym razem przychodzę z zapytaniem

O co chodzi z tymi kodami krążącymi po reddicie gdzie po osiągnięciu 30 poziomu na wesji trial wpisujesz kod od kogoś i dostajesz pełną wersję gry.

Czy ktoś się zna i może mi to wytłumaczyć ?

Wbijasz 30 lv na darmowym trialu.

Wysyłasz gościowi na reddicie screena z dowodem, że masz już 30lv.

On kupuje ci specjalny kod na pełną wersje za 10$.

Jeśli konto na którym jest aktywowany ten kod ma postać na 30+, to osoba kupująca ci kodzik dostaje unikatowe pety/perły do item shopa.

Taki win win.

Masz grę za darmo, koleś ma jeża.

Okej, widać padło na mnie :D. Ten kod to tzw Gift Pass. I możesz go użyć w dowolnym momencie, nawet na świeżym koncie tzn bez triala. Ten 30 lvl jest wymagany przez większość dlatego że oni nie kupują tego kodu z czystej dobroci serca tylko dla tego by zaoszczędzić 5 euro, bo za takiego "refa" osoba polecająca (oni) dostają 1000 pereł lub jednego z dwóch petów, a ty przy okazji masz za darmo gierkę.

I nie, to nie żaden bait czy inne oszustwo - taki system wymyśliło Kakao. I moim zdaniem świetnie się sprawdza - jest stały napływ nowych graczy (bo gra za darmo) oraz starsi gracze na dłużej zostają (bo zainwestowali kasę) :).

W skrócie jak to działa z strony nowego użytkownika : odpalasz wersję trial, wbijasz 30/31 lvl, robisz screena, wrzucasz gdzieś na hosting plików (image shack czy cos), wtedy szukasz osoby która chce oddać takiego gift passa, piszesz do niej grzecznie z prośbą o gift passa, do tego wysyłasz screena (żeby miał pewność że nie próbujesz masowo wyłudzić kont, tylko serio chcesz grać i przy okazji że zrobiłeś mu refa), a typek (jak wszystko jest okej) kupuje i wysyła tobie kod.

A, no i warto dopowiedzieć że co gracz to inny system weryfikowania - jednemu starczy screen, drugi chce byś dał screena gdzie na czacie napisałeś jego nick, inny chce się spotkać z tb w grze itd. I to tez nie żaden scam, tylko po prostu zabezpieczenie - bo ludzie się boją że wydadzą te 10 euro i nic nie dostana bo ktoś nie wbije tego 30 lvla :P

Gdzie jest ta informacja o nagrodzie: peta lub 1000 pereł? Widzę tylko 1000 loyalites

Znalazłem: http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/117195-its-dangerous-to-go-alone-game-pass-gifting-option/

Witam.

To ponownie ja ale tym razem przychodzę z zapytaniem

O co chodzi z tymi kodami krążącymi po reddicie gdzie po osiągnięciu 30 poziomu na wesji trial wpisujesz kod od kogoś i dostajesz pełną wersję gry.

Czy ktoś się zna i może mi to wytłumaczyć ?