O KalOnline

na początku grając w kala miałem dobre wrażenie , i fakt, ja zapamiętałem początek mojej "przygody" z kalem bardzo dobrze... niestety im dalej się w to brnie tym więcej widzi się wad:

po 1. expienie [zrobienie lvla 62+ samemu zajmuje ok. miesiąca]

po 2. honor system [pomijajaąc fakt że to nieudolny plagiat z wowa,to godziny tych aren to porażka]

po 3. koszmarny brak balansu między jobami,po lvlu 65 hermit leje wszystkich jak leci a EAmoże każdego na max 3 hity zdjąc,gdy inni tylko stoją i mogą się gapić,porażka

po 4. gra jest pełna wszelkiej maści bugów,errorów,i jest poligonem dla hackerów,pełno tu 1hh[1 hit hacków] undergroundów botów i wszelkiej innej okropności

po 5. a co za tym idzie ekonomia,która także jest skopana

po 6. community - większość [choć nie wszyscy] z tych tzw. "high - lvli" to ludzie którzy myslą że są ultra mastah etc i że jak wygrają cw bądź zsinują jakiegoś low lvla to chrzanią jacy to są super , choć tak naprawde niezłe z nich buraki [btw,moja prywatna obserwacja,ok.70% s2 rankingu to palacze...czyżby jacyś frustraci?]

po 7. jeżeli pozostałych punktów nie chce ci się czytać , KONIECZNIE PRZECZYTAJ TO :

w tej grze jest najbardziej skandaliczna obsługa,GMi którzy nie znają angielskiego i nie są w stanie pomóc,jak cie shaczą z podowu DB hacka [tak,data base,kiedyś skradziono im data base i hackowano najlepszych graczy jak leci,a gmi powiedzieli "przepraszamy,nie możemy pomóc" łamanym angielskim]to masz problem,ich angielski na ich homesite jest niezrozumiały , dlatego to nic dziwnego w tej grze gdy po pół roku gry nagle wszystko ci znika i już nic nie możesz zrobić

pomijam już takie fakty jak zapowiedź drugiego joba który nigdy nie nadejdzie i jakieś updaty co bardziej irytują graczy niż dają im fun

sam miałem tam lvl 61 i naprawdę tej gry nie polecam,to jest fajna ciekawostka na 1 miech,ale po lvlu 50 ta gra to już nie rozrywka a katorżnicze klepanie w jednym spocie,

gdy przeskoczyłem na rappelza to sobie pomyślałem "o k... ile czasu straciłem na ten szit[kalonline]"

to wszystko,mam nadzieje że mój post uratuje kogoś od tego mmo

Heh też grałem w kala.

Pierwsze spotkania z grą były mieszane choć bardziej gorsze niż lepsze.

Po 1 nie można zmieniać płci postaci co mnie bardzo wkurza.

Po 2 są tylko 3 rodzaje broni : miecz dla knighta, różdżka dla maga i łuk dla archera.

Po 3 jest pełno bugów.

Przestałem grać jak po przyjeździe od babci zapomniałem hasła :), ale i tak miałem mały lvl więc robienie nowej postaci to tylko strata czasu.

I tak dalej szukam tego jedynego mmorpga.

Ja mam podobne zdanie o Kalu jak wy. Też zapowiadało się dobrze, ale po dłuższym zapoznaniu się z produktem okazuje się, że to gniot. Najgorszy jest fakt, że płeć jest zależna od klasy...

Z jednej strony zgadzam się z wami wszystkimi. Grałem w Kal (nie długo) i mam podobne zdanie na ten temat. Jednak jestem zdania, że jak ktoś zrobił darmową grę mmorpg nie można się spodziewać, żeby nie było bugów, słabego supportu itp Trzeba ją po prostu kochać jaką jest i dziękować, że za free :mrgreen:

rappelz też jest darmowy a ma o niebo lepszą obsługę niż kal

no dziwota to nie jest, szczególnie, że istotą tej gry jest granie w party. a z dobrym party [i exp stone'm] to exp "troszeczke" szybciej leci

po 2. honor system [pomijajaąc fakt że to nieudolny plagiat z wowa,to godziny tych aren to porażka]

kiedy ja w to grałem to jeszcze tego nie było, także nawet nei wiem co to takiego :P

po 3. koszmarny brak balansu między jobami,po lvlu 65 hermit leje wszystkich jak leci a EAmoże każdego na max 3 hity zdjąc,gdy inni tylko stoją i mogą się gapić,porażka

nie wiem czy zauważyłeś ale na 50 poziomie dokonujesz wyboru czy chcesz być postacią ofensywną czy defensywną. więc to chyba nie dziwota, że postać ofensywna leje silniej od defensywnej. nie wiem jka dla ciebie ale dla mnie to jest logiczne. dziwi mnie fakt, że nie wymieniłeś vagabonda. czyli wg ciebie kolo nie jest w stanie pokonać potworka którego mag usiecze?? nie mam więcej pytań.....

po 4. gra jest pełna wszelkiej maści bugów,errorów,i jest poligonem dla hackerów,pełno tu 1hh[1 hit hacków] undergroundów botów i wszelkiej innej okropności

niestety prawda. jednak nei ma tutaj tyle botów co w silkroadzie. swego czasu jak graęłm w kala ludzie starali się to naprawiać. takim porzykładem niech będzie akcja ze smeltami.jakiś bug wystąpił i rozbijając tarczę miałeś og groma tych kamieni. ludkowie złożyli maski asasinów i usiedli zagradzając drogę do kowala do czasu aż bug został usunięty.

tutaj może to zabrzmieć smiesznie ale się nie zgodzę.. pzykład... jakzaczynałem grać rebirth kosztował w okolicach 50-80k po jakimś czasie skoczył do 200k i taka cena była prez pewien czas. jednak gm'owie zabrali się za usuwanie działalności ccf'reów i co się stało? ekonomia się posypała gdyż w przeciągu paru dni skrolwskresdzenia skoczył do 1,5kk podobnie sprawa miała się z innymi itemami z kalshopu

innymi słowy ccf'erzy napełniali rynek itemkami dzięki czemu cenybyły ustabilizowane. gdy te źródła wyschły wszystko zaczęło lecieć z cenami niebotycznie. i jka na moje to właśnie dla tego ekonomia się posypała

po 6. community - większość [choć nie wszyscy] z tych tzw. "high - lvli" to ludzie którzy myslą że są ultra mastah etc i że jak wygrają cw bądź zsinują jakiegoś low lvla to chrzanią jacy to są super , choć tak naprawde niezłe z nich buraki [btw,moja prywatna obserwacja,ok.70% s2 rankingu to palacze...czyżby jacyś frustraci?]

PRAWDA PRAWDA I JESZCZE RAZ PRAWDA. to był powód dla którego odziękowałem za kala. społeczość tam była zjechana straszliwie. i to się odbijało na przyjemności z gry :/

po 7. jeżeli pozostałych punktów nie chce ci się czytać , KONIECZNIE PRZECZYTAJ TO :w tej grze jest najbardziej skandaliczna obsługa,GMi którzy nie znają angielskiego i nie są w stanie pomóc,jak cie shaczą z podowu DB hacka [tak,data base,kiedyś skradziono im data base i hackowano najlepszych graczy jak leci,a gmi powiedzieli "przepraszamy,nie możemy pomóc" łamanym angielskim]to masz problem,ich angielski na ich homesite jest niezrozumiały , dlatego to nic dziwnego w tej grze gdy po pół roku gry nagle wszystko ci znika i już nic nie możesz zrobić

z jednej strony masz rację z drugiej... nie. większośc haknięć jest winą samego użutkownika. login taki sam jka na forum, brak firewala [czyli podłapie keylogera / trojana], "udostępnianie" innym swojego konta czy najprościej w świecie słownikowy login / hasło. wystarczy odpowiednio się zabezpieczyć i nie ma możliwości,żeby zostać shackowanym.

cóż. ja grałem w kala ponad rok i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podobał [gdyby nie ilość buraków tam grających to grałbym nadal]. to prawda, że jeżeli gra sie dla tego, żeby być najlepszym to w kalu nei ma szans. ale jeśli gra się dl przyjemności i dorwie się odpowiednich ludków z którymi będize się grało to kal jest odpowiednią grą.

kolejna sprawa... nei zapominajmy, że ma on już swoje lata ^_^

Ja gralem w Kala [krutko] i mi sie jakos szybko znudzil :-)

a wiec xyz nie wcisniesz kitu ze w miecha zrobiles 62lvl bo to raczej niemozliwe bugi sa jak w kazdej grze w tej grze jest zajefajnie jak robisz pimped bron lub armor wiele mozliwosci jest w tym robieniu co do ekonomi to fakt nie stac mnie na jakies udogodnienia bo trzeba miec kase na to ludzie sa jedwabni ale jak znajdziesz dobra guild to jest wypas co z tego ze honor point jest sciagniety z wow jak jest dobre to niech bedzie ale za free co do hakow to juz kolega wspomnial wyzej ze to wina uzytkownikow jak wchodza na jakies dziwne stronki bo chca miec kase za free a okazuje sie ze to pic na wode i podaja swoje loginy z haslem gra moim zdaniem jest swietna ale by cos osiagnac to trzeba bardzo dlugo grac ludzie wyrozumienia troche ta gra ma ponad 3 lata

POZDRO DLA KALOWCOW

ta gra ma ponad 3 lata

To akurat jest argument przeciw tej grze ;) Grafika jest przestarzała i rozwiązania nie są zbyt innowacyjne. Gra nie wprowadza nic nowego, ale każdy woli co innego...

no i co z tego ?? Tibia ma z 10 lat i jaka grafika hę ? Kal to pozadna gra nie jak te shoonline itp. ma naprawde japonski klimat itp. Grafika jest powazna nie to jak w silkroadzie , fakt ze dlugo sie expi ale to zalezy od umiejetnosci jeden wbije 5 lvl w 1h a drugi 5 lvl w 2 h ... Co do bugow tworcy KalOnline lataja te bugi co chwila... Jak ma i WoW honor point do dlaczego kal niemoze miec ? Polecam ta gre !!! szczegolnie serwer Nareah :P

Grałem w kala ponad rok i powiem, że gra jest słaba, ale nigdy w żadnej grze nie spotkałem takich wspaniałych ludzi.Dla takich osób aż się chciało grać :D

Ja grałem w kala przez 5 miechów, była to jedna z moich pierwszych mmo i powiem ze grało mi się całkiem przyjemnie i zrezygnowałem z gry tylko dla tego ze kolega na L2 mnie namówił :-D Popieram słowa krakersa community było wspaniale ;-)

posta można usunąć ale archeologie chyba też?

Jeżeli kal ma 3 lata to ja pier**le :D

Ma 11 lat i mi tu nie pier**lcie farmazonów!

Post z 2007 :/ lolz

warn_ico.png
Za odkopywanie postów i język - Cree

na początku grając w kala miałem dobre wrażenie , i fakt, ja zapamiętałem początek mojej "przygody" z kalem bardzo dobrze... niestety im dalej się w to brnie tym więcej widzi się wad:

po 7. jeżeli pozostałych punktów nie chce ci się czytać , KONIECZNIE PRZECZYTAJ TO :

w tej grze jest najbardziej skandaliczna obsługa,GMi którzy nie znają angielskiego i nie są w stanie pomóc,jak cie shaczą z podowu DB hacka [tak,data base,kiedyś skradziono im data base i hackowano najlepszych graczy jak leci,a gmi powiedzieli "przepraszamy,nie możemy pomóc" łamanym angielskim]to masz problem,ich angielski na ich homesite jest niezrozumiały , dlatego to nic dziwnego w tej grze gdy po pół roku gry nagle wszystko ci znika i już nic nie możesz zrobić

pomijam już takie fakty jak zapowiedź drugiego joba który nigdy nie nadejdzie i jakieś updaty co bardziej irytują graczy niż dają im fun

sam miałem tam lvl 61 i naprawdę tej gry nie polecam,to jest fajna ciekawostka na 1 miech,ale po lvlu 50 ta gra to już nie rozrywka a katorżnicze klepanie w jednym spocie,

gdy przeskoczyłem na rappelza to sobie pomyślałem "o k... ile czasu straciłem na ten szit[kalonline]"

to wszystko,mam nadzieje że mój post uratuje kogoś od tego mmo