O NIE!! Ktoś ukradł mój złoty hełm z diamentowym wykończeniem!
No ale... o co chodzi? O cyberzłodzei oczywiście. Każdy, kto choć raz miał styczność z grami przez sieć, wie że są oni plagą tychże gier. Wszyscy którzy ich nie spotkali, łatwo mogą wydedukować że mam na myśli osoby kradnące przedmioty, wirtualną walutę, czy nawet całe konta ofiar.
Nie pisze o tym bez żadnej przyczyny. Otóż, niedawno w Olsztynie pewnemu 27 letniemu chłopakowi, w pewnej grze, skradziono itemy, ten zrozpaczony pobiegł na policję i wyjaśnił całą sprawę. 16 lipca jego postać była w pełni wyposażona. Gdy ponownie się zalogował dzień później, okazało się, że jego bohater stracił ekwipunek, w tym: magiczną bransoletkę, naszyjnik, buty, tarczę i hełm. Straty te wyceniono na ok. 900 zł. 900 zł, które chłopak wydał realnie na to, żeby jego postać była potężna. 17-latek dostrzegł swoje przedmioty ubrane przez postać brata znajomej, gdy ten bił się z potworami. Żeby było ciekawiej, jeśli złodziej zostanie złapany, grozi mu nawet do 3 lat więzienia. (Temat ten wzbudził również zainteresowanie mediów. [1])
To oczywiście nie jedyny przypadek, a przydkład, i niestety, jest ich coraz więcej. Po krótce opiszę najczęstsze sposoby postępowania cyberzłodziei.
1) Na GM'a - Polega on na tym że ktoś wysyła maila/ wiadomość prywatną in-game z prośbą o podanie hasła i loginu, podszywając się pod GM'a, ze względu na jakieś usterki w systemie/ inny idiotyczny powód.
2) Na przyjaciela - Polega na tym, że ktoś prosi cię o przysługę, argumentując to dłuższą znajomością w grze. Coś jak: ,,pożycz mi to, bardzo tego teraz potrzebuje... Jesteśmy przecież kmumplami, na pewno oddam."
3) Na uczciwego sprzedawcę - W niektorych grach są przedmioty, które zwyczajnie nie mogą być sprzedane/ wymienione za inne, więc np. trzeba je komuś wysłać, a to prowadzi do tego że trzeba przeprowadzić dwie akcje, ktoś wysyła coś tobie, a potem ty jemu i tu, gdy ty wyślesz tej osobie, zdarza się sytuacja, ze potem już nic nie odsyła, przesyła ten item na inne konto i już więcej na starym nie gra.
4) Na hakera - Gdy ktoś włamie ci się do komputera. Dobrych hakerów, owszem, jest wielu, ale raczej mało prawdopodobne, że za cel ataku weźmie akurat ciebie. Bardzo rzadko można ich spotkać w mmo, jednak istnieją...
Konsekwencje przyłapania na takich kradzieżach są oczywiste, wyrzucenie (ban) z gry i oczywiście oddanie skradzionej własności poszkodowanemu. (niekoniecznie w tej kolejności)
Jak sobie z tym wszystkim radzić? Nic prostszego. Dobry firewall i nieufność w stosunku do osób w sieci. nie podawajcie swoich haseł, nie oddawajcie nikomu itemów, a wszystko będzie dobrze. Oczywiście, jeśli jesteście już zżyci z kimś i myślicie, że go poznaliście, możecie spróbować.
Tyle z mojej strony. Życzę wam jeszcze tylko, żebyście nie stali się ofiarami tego typu przestępstw, a jeśli to wy stoicie za nimi, żeby spotkała was kara.
[1]Takie buty