Strona: http://luna.runup.com.sg/
W erze gier WOW-o podobnych człowiek ma momenty w których pragnie odmiany, pragnie odpocząć od czegoś pospolitego, zaznać innego typu gry. Wertując setki tematów o jakże nudnych grach MMORPG znalazłem grę o nazwie Luna Online. Obejrzałem filmiki na YouTube, screeny na stronie głównej po czym zabrałem się za ściąganie. Waga klienta jest niewielka, jak na dzisiejsze czasy. Po ściągnięciu 500Mb z "hakiem" zarejestrowałem konto i rozpocząłem rozgrywkę.
Na pierwszy rzut oka gra bardzo przypominała mi ukochane R.O.S.E Online, a jako iż tamten tytuł wręcz kochałem tak więc od początku wiedziałem że i Luna mi się spodoba. Gra sama w sobie zaskakuje funkcjonalnością. Wybieramy jedną z dwóch ras zastanawiając się czym się tak właściwie różnią...?
Różnice są widoczne w późniejszym etapie gry, gdy wybieramy podklasy. Na początku mamy do wyboru Rogue (Łuk lub Dagger), Fighter (Miecz 1h, Miecz 2h, Mace 1h, Mace 2h, Axe), Maga (Wand, Staff 1h).
Najciekawszą według mnie opcją jest tworzenie hybryd. Nudzą pospolite grindy gdzie wszystko opiewa o ten sam build podany przez tego który najszybciej "wykoxał" jakiś hajg level. Na czym to polega? Otóż zaczynamy grę powiedzmy Rogue, wiadomo że ma skille pod bow oraz pod dagger i od nas zależy co dodamy. Następnie mamy wybór pomiędzy Voyagerem (łucznik) i Ruffianem (dagger). Robiąc hybrydkę idziemy w Ruffiana który ma skille buffujące Critical DMG, robiąc typowego łucznika idziemy w Voyagera. Potem kolejna zmiana Archer (łucznik) lub Thief (Dagger). I tutaj znowu możemy wybrać klasę Daggera (skill Stealth tzw. znikanie) lub wrócić do typowego łucznika mając już skille Ruffiana. Itp. Itd. Zmian klas jest aż 6 (6 Stage). Za każdym razem możemy iść pod Pure Build (typowy dla tej klasy) lub robić mieszaninkę.
Jak rozdawać skill pointy? Otóż skille oraz statystyki rozdajemy własnoręcznie tj. nie trzeba nigdzie latać. Klikamy "S" -> Learn Skill i po kłopocie. Odpowiednio dla statystyk "C" -> i dodajemy
Czym dalej was zachęcać? Gra jest bardzo "bogata". Mamy Gildie, mamy Familie. Co to daje? Gildia to duża grupka ludzi którzy tworzą społeczność. Gildie mogą wyzywać się na wojny (w każdej chwili). Mogą również tworzyć Unie z innymi gildiami i wzajemnie sobie na ów wojnach pomagać.
Familie to małe grupki graczy (5 osó które dają przy spełnieniu odpowiednich warunków (50 lvl lidera, 500k famili point, 2 miliony kasy) dostęp do farm. Na farmach siejemy nasionka które dropią w całej grze. Z nasionek kiełkują kwiatki a z nich otrzymujemy materiały na Enchant Scrolle (Scrolle do upgrade broni). Można również łowić rybki za które otrzymujemy punkty i levele wędkarza. Potem można wszystko wymieniać na ciekawe nagrody.
Bardzo rozbudowany w grze jest Crafting, Upgrading, Enchanting. Wszystkie skille dostępne są u każdego gracza, nie trzeba nic rozwijać a tworzyć można od pierwszego levelu mając materiały. Bronie tworząc otrzymują specjalny losowy bonus, dalej możemy wsadzić kamyki dodające inny bonus a następnie broń zenchantować dodając jej atak fizyczny/magiczny. Co daje bardzo szerokie pole w zakresie tworzenia buildów postaci oraz ich właściwości.
W grze nie zabraknie bossów, rajdów, ciekawych Area Of Effect skilli pomagających w expieniu w party, dużej ilości buffów, i wszystkiego co sprawia że gra pociąga!
Plusy:
* Bardzo wiele klas, podklas, możliwości rozwoju
* Proste i przejrzyste zasady rozwijania postaci, nie trzeba nadmiernie latać, szukać, błądzić.
* Dużo Questów które pomagają szybko wyexpić postać.
* Farmy, Gildie, Familie, Wojny, Bardzo szeroki zakres możliwości
* Item Mall zbalansowany, brak Overpower itemów oraz przystępne ceny (43 zł = 380 punktów, starczy na każdy dostępny item w Item Mallu + zostaje reszta na dodatki)
* Miła dla oka grafika
* 1 Serwer, 4 kanały mające wspólny chat (możesz pisać z ludzmi z innego kanału)
* Skrzydełka (nie wiem jak Wy, ja je uwielbiam ^^)
Minusy:
* Odległośc od Singapuru sprawia iż jest delikatny Ping
* W godzinach 6:00-16:00 występują lagi (czasem poważne) gdyż wtedy w Singapurze jest popołudnie i najwięcej osób gra
* Więcej wad na dziś dzień nie dostrzegam
Filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=ct1itnEu7Rg
Screeny:
http://images.google.pl/images?hl=pl&q...sa=N&tab=wi
Od autora - Nie pytać czy można umieścić gdzie kolwiek, umieszczać gdzie się da! Pragnę by grało jaknajwięcej ludzi!
Poza recenzją:
Istnieje Polska gildia, pisć do gracza o nicku: Matrix lub Akanee
Serwer TeamSpeak: www.abhro.pl | Password: abhro | Pokój Luna Online
Ja jestem w gildii zagranicznej, jak będą jakieś pytania to nick: VeroneK
Edit: Moja postać Mina a'la James Bond ^^