Obniżanie temperatury

Siemanko ostatnio zacząłem bawic się w OC mojego złomka i pomyślałem nad zdjęciem obudowy w celu obnizenia temperatur. Większość programów sprawdzających temperatury wskazuje, że po zdjeciu temperatura spadła o około 5-6 stopni, I tu pytanie jak jest w rzeczywistosci, czy zdjęcie obudowy naprawdę może pomóc w niektórych przypadkach, czy większość tych programów to fake'i, a zdjecie obudowy moze spowodowac tylko gorszą cyrkulacje powietrza?

Głupota. Nie zdejmuj obudowy bo będziesz miał pełno kurzu i komputer będzie się bardziej przegrzewał. Obudowa musi być zamknięta by następowała cyrkulacja powietrza.

To jest oczywiste, ze zdejmujac obudowe, usuwasz cyrkulacje powieterza...

Tak wiem ale mimo wszystko dostep do 'swiezego' powietrza jest większy i chodziło mi czy nie wychodzi na to samo, przy okazji komputer stoi obok ciagle otwartego okna przez ktore wpada duzo powietrza.

O kurzu wiem ale nie przeszkadza mi to, komputer czyszczony raz w tygodniu od zawsze.

obudowa jest zamknięta, są tylko małe "szpary" przez które dostaje się powietrze, gdy pracują wiatraczki zasysają świeże powietrze przez szpary z zewnątrz usuwając jednocześnie ciepłe:) jeżeli pozbywasz się obudowy powietrze otaczające części pc praktycznie stoi w miejscu, nie ma cyrkulacji. To tak jak w przypadku przeciągów w mieszkaniu:P trochę na chłopski rozum wyjaśnione ale niech będzie:)

Przecież nagrzane powietrze zawsze będzie uciekać, czy obudowa jest zamknięta czy otwarta. Poza tym jak powietrze może "stać" skoro wenyylatory działają ?

Przy otwartej obudowie komputer ma więcej dostępu do powietrza, przez co chłodzi się łatwiej. Problem w tym, że to powietrze nie przechodzi przez żaden filtr przeciwkurzowy, więc komputer będzie ci się szybciej brudził. Jak masz jakąś starą obudowę mustanga bez filtrów przeciwkurzowych czy dobrego zestawu wentylatorów to możesz równie dobrze siedzieć z otwartą.

Jak masz dobrą obudowę gamingową, to wentylatory tworzą taki fajny system przepływu powietrza (pobierają powietrze z dołu i z przodu obudowy, tam gdzie jest chłodniejsze, a wypuszczają tyłem i górą, już po nagrzaniu), co daje dość dobre efekty, jednak z słabą/średnią obudową możesz równie dobrze pracować bez bocznej klapy. Pamiętaj tylko, żeby nieco częściej go czyścić z kurzu (zwłaszcza radiator procka i karty graficznej). Kup sprężone powietrze w puszcze za 15 złotych i masz spokój.

zależy jakie i gdzie ma umiejscowione wentylatory. Jeżeli ma wtłaczające powietrze i jeden wydmuchujący to wszystko jest w porządku i nie powinno się zdejmować obudowy:) jeżeli ma wentylator tylko na procku i na karcie graficznej to mogą być problemy z temperaturą w częściach komputera gdzie cyrkulacja nie zachodzi sprawnie:)

Mimo wszystko zostawie go chyba otwartego, czyszczenie wiem podstawa w tej sytuacji, ale nie przeszkadza mi to - komputer i tak idzie na wykończenie (złomek) co do chłodzenia dodam ze komputer stoi w miejscu 'przeciągu' jest przy otwartym oknie tak ze wchodządze powietrze wpada do niego. Anyway dzieki wszystkim za odpowiedzi.

A syf z dworu i tak leci.

Hehehe wiadomo, ale chce totalnie wykończyć ten komputer i kupić coś z tego wieku. Co do kurzu - przynajmniej nie leci na pokoj, a do blaszaka hehe :D Ale wydaje mi się, że mimo wszystko grzeje sie mniej po OC nie wyłącza sie w trakcie ekstremalnych doznań - Granie w smite :D

TEMAT DO ZAMKNIECIA

Siemanko ostatnio zacząłem bawic się w OC mojego złomka i pomyślałem nad zdjęciem obudowy w celu obnizenia temperatur. Większość programów sprawdzających temperatury wskazuje, że po zdjeciu temperatura spadła o około 5-6 stopni, I tu pytanie jak jest w rzeczywistosci, czy zdjęcie obudowy naprawdę może pomóc w niektórych przypadkach, czy większość tych programów to fake'i, a zdjecie obudowy moze spowodowac tylko gorszą cyrkulacje powietrza?