Obudowa a karta

Witam, odkupuje od kumpla kartę graficzna :Gigabyte ati radeon hd4850 silent cell 1GB i gdzieś czytałem, że dobrze mieć dodatkowe chłodzenie i tu pytanie czy obecna obudowa wystarczy: http://www.ceneo.pl/152286s

P.s kartę dostanę za 230-250zł. Dobra cena? Podobno jeszcze 2 lata gwarancji a używał ją jakieś 3 miesiące.

Jbc płyta głowna to Asus p5kpl

Jeśli w tej obudowie masz ten 480W zasilacz to powinien starczyć, i nie powinien się podgrzewać bez dodatkowego chłodzenia. Wytarguj się z cena do 200-210zł

Mam nadzieję, że zasiłkę, którą Ci dostarczą/dostarczyli z obudową wyrzucisz z miejsca przez okno, bo prędzej czy później ten zasilacz padnie. I całkiem prawdopodobnie, że weźmie ze sobą do grobu kilka innych podzespołów.

Jeśli jeszcze tej obudowy nie masz to jej nie kupuj.

Ale jeśli ją masz to karta powinna Ci się bez problemu zmieścić. Płytka problemów nie powinna robić, chyba, że masz jakiś felerny model (jedna z moich poprzednich płyt głównych nie tolerowała radeonów, ani jednego, ale to z firmy MSI).

No niestety, ten model ma pasywne chłodzenie. Jeśli będzie Ci się mocno grzała (a seria 48xx potrafi się przygrzać) to będziesz musiał pokombinować z jakimś dodatkowym chłodzeniem, albo po prostu pracować bez bocznej ścianki. Do 100C jest niby bezpieczna temperatura pracy, ale raczej celuj pod 85-90C top.

Dokładnie tak jak powiedział mój przedmówca zasilacz do wymiany na markowe 450W minimum do tej karty i przy okazji pomyśl o jakimś wentylu na radiator, 120mm zapewni cisze i optymalny airflow (weź enermaxa 35zł za wentylator może wydawać się sporo ale na prawdę warto).

Zasilacz będę raczej wymieniał na ten co on miał, ale miał chyba 350w (niby bez problemów mu to działało), co do obudowy to ma plastikową osłonę, którą można bez problemu zdjąć(już ją wyjąłem w zeszłym roku dla lepszego chłodzenia)

@Kruszn99

A te 2 wiatraczki w obudowie co są to nie wystarczą czy są za słabe czy coś jeszcze innego?

Btw. z płytą nie powinno być problemów bo mój kumpel przez te kilka miesięcy ją miał wraz z tą kartą. Ja po prostu odkupiłem całe te flaczki od niego i wklepałem(nie sam) do mojej obudowy.

Dzięki za rady.

wahahaha....250zl za ta karte??? to jakies kpiny za tyle kupic mzoesz 4870HD , ktory jest jakies 10 razy silenijszy niz 4850.....+ po co ci dodatkowe chlodzenie na karcie??? OMG:X? pewnie ja kreci i juz padaka z niej ....wolal bym dolozyc ta kase i kupic duzo lepsza karte....zasilacz 480w? pff 4870 mam na 400w i smiga:X

Ale jak zwykle sami znawcy sie znalezli teoretycy bo jakby inaczej:]

kolega chce poprostu zrobic walka a raczej zarobic sporo na tobie i tyle;]

http://allegro.pl/msi-ati-radeon-hd4850-1024mb-256bit-ddr3-nowa-box-i2302079785.html

nowka tyle kosztuje hahaha.....

za uzywke , ktora ma juz napewno z 2-3 lata nie dal bym wiecej niz 100-150

http://allegro.pl/radeon-hd4870-512mb-gddr5-dual-dvi-tvo-pci-e-gwar-i2297571009.html

:)) wybor nalezy do ciebie:)

przeplacic i nie grac w nic nowego czy dac tyle samo i grac we wsyzstko najnowsze :)

tyle ze do 4870 z no-name zasilaczem oj wachal bym sie bo ta twoja 480? to bedzie pewnie jak 300 firmowka:)

do zwyklych kart prockow....500-600w to MAXXX jaki sie kupuje nawet do krecenia procka...chyba , ze ktos poslucha jakis madrych i kupi 700-800w . Pozniej dziwi sie , ze rachunek za prad z kosmosu sie bierze:)

Jeśli markowy 350W to może i będzie lepiej, 2 wiatraczki z otwarta boczna klapa wystarczą na chłodzenie.

@Bladek

Co z tego ze 480W jeśli jego zasilacz to no-name, w dodatku skąd wiesz że lepiej dołożyć kasę skoro nie znasz jego reszty flaków. Dlaczego się udzielasz skoro nie znasz się?

@topic

Jeśli wytargujesz do 200zł bierz, rozważ karty inne z nowszej produkcji są mniej prądożerne.

Jeśli markowy 350W to może i będzie lepiej, 2 wiatraczki z otwarta boczna klapa wystarczą na chłodzenie.@BladekCo z tego ze 480W jeśli jego zasilacz to no-name, w dodatku skąd wiesz że lepiej dołożyć kasę skoro nie znasz jego reszty flaków. Dlaczego się udzielasz skoro nie znasz się? @topicJeśli wytargujesz do 200zł bierz, rozważ karty inne z nowszej produkcji są mniej prądożerne.

chlopcze, znac to raczej ty sie nie znasz i nie kloc sie bo bdziesz nastepnym z kolei , ktoremu udowodnie , ze pisze pierodly wyczytane na jakims forum komputerowym:) i przeczytaj co pisze do konca a nie 1/3 posta w trakcie jego pisania QQ

za 200 zl hahahaha.....po ......j wciskasz mu na sile karte , ktora jest poprostu slaba?

gosciu ta karta jest slabsza od 9800gtx + ...wiec nie pisz mu pier**l zeby za 200zl ja kupowal :

co do dokladnaia kasy myslalem ze chce wymienic obudowe wiec zadna lepsza nie wchodzi w gre , moj blad ;] , 4870 to najmoecniejsza karta jaka moze kupic do 250-300zl :)

Dodam od siebie że NOWY radeon 4850 ddr5 1gb 256bit kosztuje 269zł! Przesyłka gratis. Na karcie nie ma dodatkowego wyjścia na zasilanie gdyż karta mało ciągnie prądu.

Dodam od siebie że NOWY radeon 4850 ddr5 1gb 256bit kosztuje 269zł! Przesyłka gratis. Na karcie nie ma dodatkowego wyjścia na zasilanie gdyż karta mało ciągnie prądu.

czytasz czasem posty ludzi? bo wyzej wysyalem linki do cen karty....

@Bladek

On ma tą kartę około 3 miesiące, bo byłem u niego jak ją zamawiał, zasilacz mam 480 bo taki był jak kupowałem komputer. Z tym co od niego odkupiłem pogram na full detalach na full hd w wiedźmina, skyrim, crysis2 etc. Jedyne co by mi się przydało to dokupienie ramu i zmiana windowsa.

On mi w tej cenie daje jeszcze zasilacz, ale nie wiem dokładnie jaki(podobno markowy). Jak się dowiem, to dam znać. Dzięki za kolejne uwagi.

@BladekOn ma tą kartę około 3 miesiące, bo byłem u niego jak ją zamawiał, zasilacz mam 480 bo taki był jak kupowałem komputer. Z tym co od niego odkupiłem pogram na full detalach na full hd w wiedźmina, skyrim, crysis2 etc. Jedyne co by mi się przydało to dokupienie ramu i zmiana windowsa.On mi w tej cenie daje jeszcze zasilacz, ale nie wiem dokładnie jaki(podobno markowy). Jak się dowiem, to dam znać. Dzięki za kolejne uwagi.

Zartujesz sobie:D jak na tej karcie odpalisz na full scyrma , w2 , cryssisa 2 hahahah kto ci takie pierdoly naopowiadal :D?? cryssisa 2 zeby odpalic na full musisz miec jedna z najnowyszch kart + procka z 8gb ramu ....wiec nawet nie pisz takich bzdur:) scyrima i w2 tez nie odpalisz na full watpie czy na midium ;]

crysis 2 dla 30fpsow-czyli drgawki:)

procesor Core i7 3 GHz

4 GB pamięci RAM

karta graficzna GeForce GTX 560 Ti lub Radeon HD 5870 X2 z 1,8 GB VRAM (DirectX 11, Shader Model 3.0/4.0)

system operacyjny Windows 7

chociaz z innym sprzetem tanszym tez mozna by bylo to odpalic na amxie ale to byl tylko przyklad , ze na tej karcie nie odpalisz crysisa2 nawet na low;]

Co do Crysisa to przecholowałem pisząc, że na full detalach(miał coś jakoś średnio-wysokie), ale co do W2 i scyrim'a to na 100 % na full odpalę, ponieważ grałem u niego na full detalach(w wieśku były to wysokie nie ultra, ale na full hd z 30-40fps).

Co do Crysisa to przecholowałem pisząc, że na full detalach(miał coś jakoś średnio-wysokie), ale co do W2 i scyrim'a to na 100 % na full odpalę, ponieważ grałem u niego na full detalach(w wieśku były to wysokie nie ultra, ale na full hd z 30-40fps).

hm faktycznie ,ludzie graja. n yt filmiki.

Bladek a ty zawsze wciskasz HD 4870 (10 razy silniejszy to mnie rozwaliło haha) jeśli chcesz coś nowego to kup HD 4850 DDR5 (tak samo wydajny jak stockowy HD 4870) albo coś nowszego mniej prądożernego ale słabszego HD 6770.

Witam, odkupuje od kumpla kartę graficzna :Gigabyte ati radeon hd4850 silent cell 1GB i gdzieś czytałem, że dobrze mieć dodatkowe chłodzenie i tu pytanie czy obecna obudowa wystarczy: http://www.ceneo.pl/152286s

P.s kartę dostanę za 230-250zł. Dobra cena? Podobno jeszcze 2 lata gwarancji a używał ją jakieś 3 miesiące.

Jbc płyta głowna to Asus p5kpl