Powyżej konfiguracja aktualna. Szynę FSB podkręciłem z 200 do 230. A moje pytanie brzmi: czy i do ilu można bezpiecznie podkręcić FSB przy tej płycie głównej i ramach. Kupiłem już nową grafikę i CPU(te na ssach) i chcę jeszcze trochę więcej kopa. Mnożnik mam odblokowany ale przeprowadziłem próbę i sam mnożnik prawie nie przekłada się na wydajność. Po podkręceniu szyną FSB dostałem tam parę dodatkowych FPS. Ale nie wiem czy to wszystko na co mogę sobie pozwolić przy tym sprzęcie. Najbardziej rozchodzi się tu chyba o płytkę główną. Bo z tego co wiem to ona do młodych i najlepszych nie należy. Piszę tutaj bo próbowałem już na forach z OC ale tam już czekam 3 dni i chyba ktoś mi łaskę zrobi jak odpiszę. A tu zawsze po pół max godzince będę miał odpowiedź. Z góry dzięki.
Oc pc'ta
Wiecej na tej płycie nie wycisniesz, ja bym nie ryzykował. Nie jest to typowa płyta do OC. Co do krecenia, to ja bym sie bawił samym mnoznikiem, zostawiajac w spokoju szyne FSB. Masz chociaz porzadny cooler na CPU?
Wiecej na tej płycie nie wycisniesz, ja bym nie ryzykował. Nie jest to typowa płyta do OC. Co do krecenia, to ja bym sie bawił samym mnoznikiem, zostawiajac w spokoju szyne FSB. Masz chociaz porzadny cooler na CPU?
Zasilacz + chłodzenie to nie problem w moim przypadku. Robiłem upgrade tego pc przez 2 miechy tracąc 3/4 wypłaty . Teraz chciałbym zainwestować w jakieś gierki p2p by móc się nacieszyć trochę nowym sprzętem bo czuję że połowa następnego roku i już wyjdą gry z wymaganiami z kosmosu albo z optymalizacją jeszcze gorszą niż w przypadku neverwinter'a
. Przykatowałem już mnożnikiem procka i doszedłem do 4.0 na rdzeń ale jak już mówiłem efekt był gorszy niż podkręcenie FSB do 230. I właśnie boję się o tą płytkę główną bo ona już dawno była składana pod starego althona x3 i geforca gtx 450. A zmieniać jej na razie nie mam ochoty bo tak jak pisałem powyżej czas coś zakupić do grania a i święta się zbliżają a to też wydatki.
Wiec musi zostac tak jak wykreciłeś. Kolejny IP kompa to przesiadka na Intela Ale tutaj jeśli mowa o OC to lekko ponad 1000zł chyba ze uzywki wchodza w gre, wtedy 2500K itd.
Sory za offtop, ale nie mogę się powstrzymać xDDDDDD. Zaryzykuje nawet warna. lol
@ArthurPendragon, czemu nie mogłeś uchronić niektórych użytkowników tego forum, wklejając tylko screena okienek, bez całej tapety.
Jest taka ... eh no xD Błagam, na drugi raz pamiętaj o tym.
Nie mogłem się powstrzymać

Jeżeli jeszcze mogę o coś zapytać to zrobię to już w tym temacie. Podkręciłem FSB do 240 z mnożnikem x16 testowałem prime95 godzinkę żadnych problemów. Temperatury +10 +15 stopni w zapasie do standardu. Teraz irytuje mnie inne pytanie. Otóż chodzi o pamięci. Widać je na ssach. I moje pytanie brzmi czy lepiej będzie gdy zostawię je na poziomie 533 bo wtedy 5.33x240=1279 co jest najbliższą granicą jaką mogę uzyskać do standardu 1333. Ale wtedy stosunek FSB:DRAM wynosi 3:8. Jeżeli zmienię dzielnik ram na 400 to wtedy 4x240=960 ale stosunek wyniesie 1:2 a z tego co słyszałem stosunek 1:1 jest najlepszą wartością. I moje pytanie: Czy lepiej mieć 1279/3:8 czy 960/1:2.
Powyżej konfiguracja aktualna. Szynę FSB podkręciłem z 200 do 230. A moje pytanie brzmi: czy i do ilu można bezpiecznie podkręcić FSB przy tej płycie głównej i ramach. Kupiłem już nową grafikę i CPU(te na ssach) i chcę jeszcze trochę więcej kopa. Mnożnik mam odblokowany ale przeprowadziłem próbę i sam mnożnik prawie nie przekłada się na wydajność. Po podkręceniu szyną FSB dostałem tam parę dodatkowych FPS. Ale nie wiem czy to wszystko na co mogę sobie pozwolić przy tym sprzęcie. Najbardziej rozchodzi się tu chyba o płytkę główną. Bo z tego co wiem to ona do młodych i najlepszych nie należy. Piszę tutaj bo próbowałem już na forach z OC ale tam już czekam 3 dni i chyba ktoś mi łaskę zrobi jak odpiszę. A tu zawsze po pół max godzince będę miał odpowiedź. Z góry dzięki.