Witam posiadam ww procesor i chciałbym go podkręcić pytanie do was o ile mogę
posiadam płytę główną:sAM3 Asus m4a87td
Zasilacz chieftec 600W ctg-600-80p
Cooler Scythe Samurai ZZ SCSMZ-2000
Tęperatura w stresie ok 30 stopni
OC procesora AMD phanom II x4 840
Możesz podkręcać aż nie przekroczysz 70 stopni na procesorze.
(taki jest max temp w specyfikacji na stronei amd )
Bardziej chodzi mi o to czy płyta nadaję się do podkręcania i czy to będzie bezpieczne.
Jak przesadzisz to spalisz procesor i tyle.
Moim zdaniem podrkęcanie ma sens i daje rezultaty dopiero jak się ma wodne chłodzenie. Wtedy można podbić MHZ o 30 - 50% i jest moc.
z twoim sprzętem wyciszniesz hmm 500 mhz ? Nie wiem czy to taka porażająca moc .
Jak przesadzisz to spalisz procesor i tyle.Moim zdaniem podrkęcanie ma sens i daje rezultaty dopiero jak się ma wodne chłodzenie. Wtedy można podbić MHZ o 30 - 50% i jest moc.z twoim sprzętem wyciszniesz hmm 500 mhz ? Nie wiem czy to taka porażająca moc .
Tylko i wyłącznie wodne chłodzenie? Ile takie kosztuje 700zł? O.o Spartan, czy coś innego w zupełności wystarczy. Lepiej się nie wypowiadaj jak się nie znasz...
raczej tutaj nie znajdziesz nikogo na tyle znajacego sie na OC by ci mogl wyjasnic wszysko co i jak o ile mozesz itp ... na taki temat radze poszukac ludzi na stronie benchmark czy tez nawet poczytac poradniki ... to o ile mozesz podkrecic proca na danej plycie i chlodzeniu sam musisz sie bawic kreceniem i robieniem testow ...sam nie jestem w tm znawca ale kiedys ktos mi pisal nie krecic proca na boxowym chlodzeniu sam dobrze wiedzialem ze jest ryzyko itp wiec nic nowego mi nie doradzil ale rozmawialem z osoba bardziej znajaca sie na tym i nawet na boxowym chlodzeniu dalem rade podniesc procka o 10 % i nie prezkraczal temperatury 60 stopni w stresie
Tylko i wyłącznie wodne chłodzenie? Ile takie kosztuje 700zł? O.o Spartan, czy coś innego w zupełności wystarczy. Lepiej się nie wypowiadaj jak się nie znasz...
By poczuć realne efekty podkręcania i wykorzystać potencjał procesora to trzeba mieć zwodowane chłodzenie. Na powietrzu niema szału i różnica często jest marginalna. Poza tym ostatnimi czasy MHZ to nie wszystko. Ważne jest jak proc je wykorzystuje. Dobitnie pokazuje to przykład AMD FX które mają 8 rdzeni po 5 ghz.
Dlatego podrkęcać możesz ale nie spodziewał bym się jakiegoś szału wydajności .
Witam posiadam ww procesor i chciałbym go podkręcić pytanie do was o ile mogę
posiadam płytę główną:sAM3 Asus m4a87td
Zasilacz chieftec 600W ctg-600-80p
Cooler Scythe Samurai ZZ SCSMZ-2000
Tęperatura w stresie ok 30 stopni