OC procesora AMD phanom II x4 840

Witam posiadam ww procesor i chciałbym go podkręcić pytanie do was o ile mogę
posiadam płytę główną:sAM3 Asus m4a87td
Zasilacz chieftec 600W ctg-600-80p
Cooler Scythe Samurai ZZ SCSMZ-2000
Tęperatura w stresie ok 30 stopni

Możesz podkręcać aż nie przekroczysz 70 stopni na procesorze.

(taki jest max temp w specyfikacji na stronei amd )

Bardziej chodzi mi o to czy płyta nadaję się do podkręcania i czy to będzie bezpieczne.

Jak przesadzisz to spalisz procesor i tyle.

Moim zdaniem podrkęcanie ma sens i daje rezultaty dopiero jak się ma wodne chłodzenie. Wtedy można podbić MHZ o 30 - 50% i jest moc.

z twoim sprzętem wyciszniesz hmm 500 mhz ? Nie wiem czy to taka porażająca moc .

Jak przesadzisz to spalisz procesor i tyle.Moim zdaniem podrkęcanie ma sens i daje rezultaty dopiero jak się ma wodne chłodzenie. Wtedy można podbić MHZ o 30 - 50% i jest moc.z twoim sprzętem wyciszniesz hmm 500 mhz ? Nie wiem czy to taka porażająca moc .

Tylko i wyłącznie wodne chłodzenie? Ile takie kosztuje 700zł? O.o Spartan, czy coś innego w zupełności wystarczy. Lepiej się nie wypowiadaj jak się nie znasz...

@DivumHerold

To powodzenia

Jest tu na forum jakaś osoba która naprawdę się zna na podkręcaniu

raczej tutaj nie znajdziesz nikogo na tyle znajacego sie na OC by ci mogl wyjasnic wszysko co i jak o ile mozesz itp ... na taki temat radze poszukac ludzi na stronie benchmark czy tez nawet poczytac poradniki ... to o ile mozesz podkrecic proca na danej plycie i chlodzeniu sam musisz sie bawic kreceniem i robieniem testow ...sam nie jestem w tm znawca ale kiedys ktos mi pisal nie krecic proca na boxowym chlodzeniu sam dobrze wiedzialem ze jest ryzyko itp wiec nic nowego mi nie doradzil ale rozmawialem z osoba bardziej znajaca sie na tym i nawet na boxowym chlodzeniu dalem rade podniesc procka o 10 % i nie prezkraczal temperatury 60 stopni w stresie

Tylko i wyłącznie wodne chłodzenie? Ile takie kosztuje 700zł? O.o Spartan, czy coś innego w zupełności wystarczy. Lepiej się nie wypowiadaj jak się nie znasz...

By poczuć realne efekty podkręcania i wykorzystać potencjał procesora to trzeba mieć zwodowane chłodzenie. Na powietrzu niema szału i różnica często jest marginalna. Poza tym ostatnimi czasy MHZ to nie wszystko. Ważne jest jak proc je wykorzystuje. Dobitnie pokazuje to przykład AMD FX które mają 8 rdzeni po 5 ghz.

Dlatego podrkęcać możesz ale nie spodziewał bym się jakiegoś szału wydajności .

Witam posiadam ww procesor i chciałbym go podkręcić pytanie do was o ile mogę
posiadam płytę główną:sAM3 Asus m4a87td
Zasilacz chieftec 600W ctg-600-80p
Cooler Scythe Samurai ZZ SCSMZ-2000
Tęperatura w stresie ok 30 stopni