Ocena sprzętu

Witajcie,

mam możliwość zakupu sprzętu za 1500 zł, sprzęt ma 5 lat podobno ... kosztował całkiem sporą sumkę.

Proszę o wycenę sprzętu lub poradzenie ''czy warto'' go kupić czy coś złożyc z procesorem na np. i5.

Bardzo proszę o pomoc.

Celsius r570-2
Power Windows 10 Pro
2 x intel xeon 5640 16 X 2.66ghz z 2.93ghz(Turbo)
24gb ram
1tb dysk
Geforce GTX 960 extra Quadro 1800

E5640 to czasy pierwszych Core "i" (np. i5 760). Dostajesz dwa procesory, każdy 4 rdzenie (8 wątków) taktowane 2.66GHz. Wydajność pojedynczego rdzenia to lekko bieda, bo poniżej Sandy Bridge. E5640 @ 4.2-4.4GHz to w przybliżeniu wydajność i7 2600k @ 3.4Ghz. Mowa tutaj o wynikach np. z Cinebench w trybie multi thread, wiadomo w grach będzie zapewne gorzej (gorsze wykorzystanie wielu rdzeni). Nie wiem też jak w najnowszych grach z wykorzystaniem takiej ilości rdzeni/wątków, ale cudów bym się nie spodziewał (niektórych obliczeń po prostu nie da się rozdzielić na wiele wątków).

Powiem tak, komputer na pewno kosztował bardzo dużo, bo te procki były po $780 za sztukę co pomijając resztę podzespołów daje nam już prawie 5000zł (dolar był wtedy pewnie po lekko ponad 3zł). Tylko teraz te procki można kupić za 80-100zł sztuka. 200zł procki, quadro 1800 za 50zł, dysk pewnie mocno dojechany po 5 latach więc 50zł, 6x4GB ram widzę za 240zł na allegro (używane). Jedynie ten GTX960 coś wart bo około 600zł.

Ogólnie ani cena jakoś dobra, ani też sprzęt za bardzo do gier się nie nadaje. Nie warto.

jak wywalisz windowsa i wsadzisz linuksa to masz całkiem niezłe środowisko testowe ale do gier się nie nadaje. Cena też nie powala, można coś takiego złożyć taniej.

Przede wszystkim autor nie napisał do czego ten komputer ma służyć. Bo to ewidentnie komp pod linuksa (pewnie jakiś serwer na nim stał). Jeśli autor szuka komputera do gier, to stanowczo ten twór odpada. Dorzucisz 500zł i za 2kafle masz całkiem dobrą maszynę do grania.

Witajcie,

mam możliwość zakupu sprzętu za 1500 zł, sprzęt ma 5 lat podobno ... kosztował całkiem sporą sumkę.

Proszę o wycenę sprzętu lub poradzenie ''czy warto'' go kupić czy coś złożyc z procesorem na np. i5.

Bardzo proszę o pomoc.

Celsius r570-2
Power Windows 10 Pro
2 x intel xeon 5640 16 X 2.66ghz z 2.93ghz(Turbo)
24gb ram
1tb dysk
Geforce GTX 960 extra Quadro 1800