Ocena zastawu (PC+Monitor+Głośniki)

Ułożyłem zestaw który chciałbym dziś/jutro zamówić, ale że będzie to pierwszy PC, który będę składał samodzielnie to chciałbym aby ktoś z większym doświadczeniem spojrzał, czy wszystko się zgadza - zwłaszcza czy płyta główna pociągnie zasilacz itp i czy ma wystarczającą ilość złączy - bo oprócz podstawowych (grafiki itp) dorzucam dodatkowo karty wifi i dżwiękową, a tych złącz PCI x1/2/16 2.0/3.0 itp itd nie do końca ogarniam. Dodam, że nie podkręcam nigdy PC, więc nie potrzebuję super płyty ani odblokowanych procków.

Części ze starego PC których użyję:

http://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-karta-graficzna-xfx-radeon-hd6870-dual-heatpipe-1gb-ddr5-256bit-2xdvi-hdmi-2xdisplayport-box-hd-687a-zdfc-wyprzedaz-364293/ - narazie daje radę, wymienię ją za rok-dwa jak R9/9xxGTX będą nieco tańsze.

http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-cft-650-14cs-650w-modular-cft-650-14cs-196214/

http://www.agito.pl/obudowa-chieftec-aegis-czarna-ch-05b-b-op/pd/EQL53BBBM/

A jeden z tych koszyków (kupuję w innych sklepach, więc ceny są "poglądowe") chcę kupić - są takie same tylko różnią się proc/ram/mobo:

1. I5 4460 + 2x8 1600 DDR3 + uboga H81 mATX - moja cena 1237zł

http://www.morele.net/inventory/info/lklXkZ/

2. I5 6500 + 2x8 2133 DDR4 + B150 mATX (+2 xtra sloty na ram i możliwość crossfire) - moja cena 1656zł

http://www.morele.net/inventory/info/vfF8ME/

1. Czy wszystko będzie ze sobą kompatybilne/złoży się do kupy? (zasilacz da radę, wszystkie złącza pasują w podzespołach/płycie itp)?

2. Ew. jakieś propozycje zmian? - osobiście najbardziej zastanawiałem się nad dołożeniem 130zł do I5 4590 w 1.

3. Czy opłaca się dołożyć te ~420zł do koszyka 2? Będzie on zauważalnie wydajnejszy? Bo na pewno bardziej przyszłościowy (DDR4 i dodatkowe sloty, nowy socket i możliwość crossfire)

4. Czy ta karta wejdzie na którąś z tych płyt? http://allegro.pl/karta-creative-audigy-2-zs-gold-sb0350-gw-i5686190407.html

karta dzwiekowa hmmm glosniki za 350 zl i monitor za 1000 zl lepiej kupic telewizor ;p

A wiec tak karte ta dzwiekowa nie wsadzisz boo widac ze too nie pcie 2 x a tylko taa plyta dysponuja 2 slot pcie 2x sieciowka wejdzie .. oraz 1 pcie 16x

16 gb ramu coo ty studio muzyczne otwierasz z takim bebechami ??

Ten komp ma byc doo sluchania muzyki czy do grania ??

TV poniżej 32" z FHD nie znajdę, a nawet jeśli to ponoć czasy reakcji/smużenie kiepskie : )

16gb ramu bo płyta 2x sloty - na zapas.

Komp do grania i do słuchania muzyki.

szkoda hajsu ale too twoje pieniadze karta dzwiekow too zbyteczna rzecz tak samo sieciowa karta .. tee zintegrowane z plyta wystarczajace .

@down

Twoj hajs twoja sprawa ja napisalem ze zbyteczny zakup ...

Dźwiękówki na mobo to padło, nie wspominając że zintegrowana sieciówka nie ma wifi... Więc raczej nie wystarczy ; )

no to gratuluję wi fi w blaszaku... nie będę się wdawał w szczegóły lecz oczywistą oczywistością jest posiadanie kabla do budy bo nie przenosisz nigdzie, to nie laptop w którym wi fi to podstawa

co do koszyków aktualnie dd4 bez sensu tak samo jak 16gb żeby było warto to potrzeba tv 50" lub coś takiego + radeon fury lub tytan X i jechanie na ultra i w rozdzielczości maxymalnej ile tylko by dało radę do ddr4 sporo wiosen minie nim będzie warta przesiadka

więc bym się skłaniał ku 1-wszemu zestawowi z lepsza płytą główną nie jestem fanem matx bo gdzieś te ciepło trzeba wydalić przy normalnej atx-owej przynajmniej jest trochę przestrzeni i nie grzeje się płyta lecz jak matx potrzebna to odpada dźwiękowa karta bo brak takiego slota przy nowej generacji potrzebujesz z innym wejściem lub szukaj z długim wejściem za grafiką żeby nie była potrzebna wymiana

http://allegro.pl/msi-h81m-p32l-lga1150-haswell-h81-uszkodzona-i5687016085.html

np tutaj (wesja poglądowa!!!) długie wejścia pod własnie dzwiękową

więc np ta ---> http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/

na szybko bez patrzenia na cene

Eth jest oczywistością, jeśli posiadasz swoją chałupę... w mieszkaniu studenckim-żyjąc w parę osób niestety trzeba być nieco bardziej elastycznym, aniżeli kierować się tylko swoimi widzimisiami - ciągnąc kable po korytarzach ; )

Czyli przez najbliższe kilka lat nie przyda mi się wcale ani DDR4, ani nawet 16gb DDR3? I lepiej zaoszczędzić te 4 stówy?

Po prostu nie chcę sytuacji, że ciskając na Mass PVP w nowe gry za rok komp mi się będzie już ścinał.

mass pvp to procek mocniejszy (jeżeli mówimy tutaj o mmo) ;)

tak samo analogicznie lepsza płyta lepszy dźwięk z integry lub zakup nowego xonara lub sb lecz z tych nowszych na te takie małe wejście na płycie głównej

tak samo tyczy się odblokowany mnożnik w cpu i zyskasz te potrzebne klatki żeby nie było freezów ;) lub mocniejszy i5 albo i7 dokładasz te 200zł do cpu i 200 do mobo i będzie git ;)

ja mam 16gb i fizycznie to ja chyba bym musiał 3-4 klienty odpalić i może przeglądarkę + muza + jakiś benchmark i wtedy może by było te 10gb zajęte xD więcej nie da rady bo są spięte w raid i dyski parkują głowice i też szkoda je tak męczyć

przyszłościowo to tak ale do singleplayer AAA (te niby najlepsze gry) (ofc po wymianie grafiki kiedy pojedziesz z texturami na maxa) to wtedy zaczną pobierać ram lecz nawet w wiedźmie czy gta5 na high/ultra nie zjadło więcej niż 9gb (9gb z systemem i jakimiś tam programami) same te gry to max 3-4gb

przy grach mmo 8gb jest ok i przy dobrym zarządzaniu zasobami spokojnie da się grać szybciej to Ci hdd padnie :P

zawsze można zjechać tajmingami na pamięciach jak potrzeba w biosie :) do tego większość pamiątek posiada zakładkę w biosie XMP (o ile są wyposażone) i to daje gejmingowego boosta :) bez zabawy tylko przestawiasz na profil xmp i one są odrazu przetaktowane z pod biosa

@edit co do grafik nie liczyłbym na spadek znaczący cenowy kupiłem 970gtx za 1350 (marzec lub kwiecień) teraz stoją po 1550...

Płyty główne od 800zł mają bardzo dobre zintegrowane karty dźwiękowe. Procesor jeśli do mmo to lepiej trochę w niego zainwestować, bo to on odpowiada za wszystkie postacie graczy na ekranie.

Co do mAtx to gość w sklepie mówił że nie ma sensu płacić 2x więcej do Atx jeśli się nie kombinuje i nie bawi w OC, a problem z odprowadzaniem ciepła conajwyżej przy jakimś sli/crossfire może by był. Tak też czytałem, że jeżeli płyta główna potrzebna jest tylko do złożenia całości do kupy i odpalenia PC to mAtx wystarcza. Dlatego jeśli chodzi o płyty to pozostanę przy znacznie tańszych mAtx.

Co do ramu chyba rzeczywiście kupię 2x4gb (na pewno jeśli będę miał 2sloty xtra). Z prockiem pokombinuje, co najoptymalniej brać - 4460 za 740zł; 4590 za 860zł; czy 6500 za 900zł (z tym że z 6500 mam dodatkowo płytę pod 1151, a kolejne refreshe Skylake też będą na tym samym sockecie - więc socket mobo da radę jeszcze przez jakiś rok-dwa).

Ale raczej zdecyduję się na tego I5 4460; 2x4 1600 ddr3 i tanie matx mobo z PCI pod SB, a Wifi kupię po USB.

A w kwestii cen grafik myślę, że może być lepiej. Są drogie przez chwilowo wysoki kurs $, a w USA wskaźniki makro ostatnio kiepskie i ryzyko korekty na giełdzie, ale się okaże ; )

spoko jeżeli jest to twój wybór :) tyle, że matx są zwykle "pocięte" właśnie dla zmniejszenia objętości mobo (max 16gb / lub max 1600mhz) słaba sekcja zasilania, albo tragedia pod względem dźwiękówki lecz to nie problem bo masz ją lecz tutaj bardziej chodzi o małą ilość slotów i mała przestrzeń pomiędzy kartami i o odprowadzaniu ciepła chodziło mi o chip/kondensatory są tak upchane do tego właśnie grafika + ram + sb daje małe pole manewru przy setupie chłodzenia :) lecz jeżeli uważasz że dasz radę to nie widzę przeciwwskazań ;) do tego cpu lubi grzać więc polecam dobre chłodzenie na niego to podstawa więc przy wyborze mobo bierz pod uwagę coolera jakiego chcesz w nią wsadzić żeby się nie okazało nie będzie pasować lub czegoś dotykać :)

co do cen grafik mamy ten sam punkt widzenia :) nic dodać nic ująć ;) jak się wstrzelisz w dobrego dolara to 970 czy nowe karty od czerwonych różnica będzie nie spotykana :P

@edit i j/w mmo potrzebny jest mocny procek :) resztę dobieraj pod niego bo on ci da najwięcej nawet jeśli grafika będzie wąskim gardłem

Dzięki za porady, praktycznie wszystko już mam prócz mobo, pudła i CPU cooler'a (ramy wziąłem 2x4) ; )

http://allegro.pl/plyta-glowna-msi-h81m-p32l-ddr3-1150-uatx-i5691043142.html

Myślę, że wezmę jednak mATX'a (mam nadzieję, że wejdzie jakieś chlodzenie np. Silentium Spartan). Za tą cenę ma wszystko co osobiście potrzebuję - na górę grafika, a w PCI na samym dole SB i będzie trochę przestrzeni między nimi (no ew karta wifi pod grafiką, ale to malutka). ATX na h81 jest z 7dych droższy, a nie wykorzystałbym nic więcej, więc wolę je jak już dołożyć do czegoś innego.

Co do budy mam dylemat, czy jest sens brać do płyty matx mikrofalę atx? (np. większa buda to lepsze chłodzenie? lub w pakę matx nie wcisnę mocniejszych/większych grafik lub chłodzenia CPU? albo małe budy bardziej hałasują bo są lżejsze?). Bo jak nic z tych rzeczy to bez sensu przepłacać i zagracać pokoju...

http://www.morele.net/inventory/info/etCWSw/

w większej budzie masz więcej wejść na chłodzenie(fany) i lepiej możesz usytuować je tak, żeby dobrze wtaczały powietrze i wywalały opcja jest taka przy matx mało miejsca jest więc potrzebujesz wentyle na przód i tył góra i bok fajnie jakby były całe (blacha) lub "okno na boku" o ile lubisz takie pierdoły wtedy od przodu było by powietrze wtaczane (świeże zimniejsze + chłodziłoby to przy okazji hdd), a tyłem wysysane

przód wolno obrotowe na tył jak najwydajniejsze bo sporo ciepła będzie trzeba odprowadzić

zalmany czy silentium te za 150zl będą dobre lecz uderz do sklepu i wybadaj temat nad tym jak wsadzić i rozplanować wentyle dla dobrej cyrkulacji :)

spartan powinien wejść bez problemu co do ramu bierz bez "grzebieni" czy heatpipe-ów, zwykłe low profile z radiatorami będą gitez jak wentyle wtłaczające powietrze będą dobrze usytuowane to będą pchać powietrze z przodu do tyłu i chłodzić lub wywalać powietrze z pomiędzy grafiki, a sb

@edit dobrze by było przed zakupem wziąć obydwie karty i chociaż przyłożyć do podobnej / tej którą chcesz kupić i zobaczyć odstęp między nimi tak dla świętego spokoju xD

składając kompa na matx zawsze miałem problem z grafiką, a kartą na pci zostawało może 1cm między nimi :ph34r:

aha na koniec nie zapominaj o dobrym ustawieniu kabli od zasilacza żeby nie blokowały wentyli B) bo czasem widziałem świetne configi z duża ilością fajnych rozwiązań ze standardowym wsadź i narazie :) martw się sam że wntyle tłoczyły powietrze na taśmy zasilania mobo :P

W takim razie bez kombinowania wezmę chyba ATX'a - tego SPC Brutusa M25, Zalmana Z1/Z3 lub R1 (z naciskiem na M25 lub R1), dłuższy w sumie o 10cm reszta praktycznie to samo co matx, a w razie czego w przyszłości będę miał normalną budę do mobo atx.

W tej MSI o tyle dobrze, że pomiędzy grafiką, a dźwiękówką będą jeszcze wolne 2 sloty PCI, więc siłą rzeczy będzie trochę przestrzeni. Wifi wezmę po USB najwyżej ; )

Ramy kupiłem te wyjątkowo tanio w promce (mam nadzieję ze nie ma w nich haczyka): 1600 CL9 http://www.geil.com.tw/Polska/products/show/id/389

co do ramów to nie miałem styczności z nimi (nie testowałem ich), można sprawdzić na google jak się kręcą ;) lecz na tej płycie można zapomnieć B)

i tak przy okazji ramy używki? czy nówki? zresztą nie jest to ważne mają gwarancję prod dożywotnią ;)

co do tej msi będzie dobrze tak sądzę poraża tylko mała ilość wszystkiego lecz spokojnie będzie git :D a jak nie to w 14dni z aledrogo można oddać i rozejrzeć się za trochę lepszą :blink:

co do obudowy hmm one są praktycznie takie same bierz która ci się podoba (r1 vs m25) te drzwi w r1 są fajne lecz nie praktyczne jak masz wentyle na przodzie :lol:

aha przy R1 masz górne wentyle fajnie by było żeby góra obudowy miała wolną przestrzeń dla oddawania powietrza :D i przemawia do mnie ten stelaż do zamontowania jeszcze jednego wentyla w środku obudowy np dla wywalania powietrza pomiędzy grafiką, a blasterem, tak samo jak te maty anty kurzowe :) i większa ilość wentyli w standardzie 3 do 2 lecz po dołożeniu 15zł na wentyl jest tak samo ;)

co do m25 zwykła dobrze wykonana obudowa

w obydwóch jest dziura dla poprowadzenia kabli od zasilacza pod mobo bardzo fajna rzecz xD

Ramy nówki z dostawą za 165zł. Dzięki dożywotniej gwarancji używki cenowo jakoś nie spadają, więc w razie jeśli kiedyś braknie to pogonię na alledrogo komuś na 4x4, a sobie kupię 2x8 : )

W OC nie będę się bawił na bank, ew. Radeona w Catalyscie o kilka %... Budżetowe mobo wystarczy do tego co potrzebuję, nie chcę zrobić wtopy jak 7 lat temu i kupić hardcorowego PC pod OC za 5klocków, a w sumie nic nie podkręciłem i mogłem mieć to samo za połowę tej ceny.

Co do bud to Zalmany ciut ładniejsze, ale chyba trochę gorsze wyposażenie od SPC:

- Z1 przemawia do mnie cena,

- M25 opcja całkowitego OFF fan (przyda się przy wieczornym internet/cinema mode),

- R1 podobno dość cicha, ale lżejsza przez co może trząść

- M35 podobno warta swojej ceny, jak m25 + cicha i dobrze wentyluje (ponoć znacznie lepiej niż ten R1)

Pewnie wezmę któregoś SPC, brak światełek/ledów też jest dla mnie plusem.

Dzięki za pomoc! ; )

spoko na dobrą sprawę wszystkie te obudowy będą dobre :) tutaj się liczy rzecz gustu czy chcesz plexi czy nie czy chcesz z wentylami na górze czy nie reszta to bajery :) jak nie masz kompa w "jamie" :lol: obudowany po bokach i górze jak ja :ph34r: to ci wszystko jedno jaka to obudowa, ja się wkurzyłem i wywaliłem obudowę(skrzypiała, wibrowała, gibała się do tego straciłem parę starych dysków parkowanie głowic itd.),a sprzęt leży na kawałku drewna z dala od rąk moich czy innych temp spadła o 10 stopni nie grzeje się i lepiej wychodzi o/c xD jedyny mankament muszę używać pędzelka malarskiego do czyszczenia mobo coolera czy grafiki częściej to wszystko nawet nie muszę pasty pod cpu wymieniać :)

Zalman z1 fajna buda.. tak na prawdę dosyć bliźniacza do z3 więc ku temu bym się kierował.

Dla mnie głośniki 5.1 za 350 zł nie mają sensu. Lepiej zainwestować w dobre 2.0 niż potem narzekać na jakość dźwięku. No chyba, że muzyki na tych głośnikach nie masz zamiaru słuchać :P

Obojętnie czy to zestaw 5.1 za 350zł czy za 1500. Takie wynalazki sie do muzyki nie nadają i tyle w temacie. Kup sobie lepiej solidny zestaw 2.0