Fortis posysa... Mam go na i5-3570k i przy zmianie pasty zauważyłem, że tylko 3 z 5 heatpipe'ów styka się z procesorem. W tej cenie lepszym wyborem jest Scythe Grand Kama rev. 2.
Ocena zestawu i doradzenie
woytas wychodzi na to że albo masz IHS jakis krzywy lub cos faktycznie z fortisem, dziwne bo pierwszy raz o czyms takim słysze ze Fortis nie styka:) Jak by nie było Fortis to typowe minimum i za 120zł nic konkretniejszego nie wyrwiesz. Wiadomo Raijintek EreBoss, Prolimatech Basic 81, Thermalright HR-02 - Macho 120, czy Thermalright HR-02 - Macho beda duzo lepsze ale sa droższe w przypadku Macho BM to 50zł. Jedynie jeśli masz obiekcje co do Fortisa to Raijintek EreBoss o 30zł droższy (tylko nie wiem czy do Zalmana z5 sie zmiesci) albo Macho 120. Pamietaj rownież ze przy zakupie chłodzenia uwzglednic takze zakup pasty, tutaj Arctic Cooling MX-2 bedzie dobry
SPC Brutus M23 wlasnie jest dostepny na techplanet.pl http://techplanet.pl/produkty/obudowy/silentiumpc-brutus-m23-pure-black,38606.html
Smiało można Z5 na własnie tego Brutusa. On pomiesci napewno Macho Black White, do tego jest tanszy o 30zł.
Na Bugfieldzie4 mi aż tak nie zależy . Okej, najwyżej jak cos kaski dorwe to dorzuce do lepszego chłodzenia typu macho. Dzięki wielkie za pomoc.
Looknij wyzej dałem EDIT co do obudowy. Weź tanszego SPC Brutus'a M23
Na dowod: http://chlodzenie.net/reviews/jaki-cooler-cpu-zmiesci-sie-do-silentiumpc-brutus-m23/8/
Nad brutusem tez myślałem , jedyny minus ze ma chyba 2 wentyle i średnie opinie widziałem, lepiej gladius wypada ale niestety i drozej, chyba ze doloze do gladiusa. Cos ten techplanet się wali, jakieś przerwy techniczne od wczoraj na fonie co chwila o.O.
Swoja droga niezle bydlaki z tych chłodzenia
Wlasnie nad obudowa sie zastanow, tak aby w przyszłosci można było nieco mocniejszy cooler zamontowac
gladius m40 mam i polecam w tej cenie jest niezly, wiatraki dosc ciche, blachy mogly by byc troche grubsze, spasowanie elementow niezle. W tej cenie calkiem sensowny wybor i niezly wyglad (rzecz wzgledna).
Co do fortisa to pierwszy raz slysze zeby dobrze nie stykal, moze jakis wybrakowany?. Ja mam fere pro chlodzaca xeona 1230V2 i idealnie styka i chlodzi.
Sluchaj sie respecto - dobrze gada (polac mu).
Zastanow sie czy naprawde potrzebujesz procka z serii K, czy podkrecanie jest tego warte? Moge zaproponowac ciekawa alternatywe nie tylko do grania: http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/msi-b75a-g43-intel-b75-lga1155-pcievgadzwglansata3usb3ddr3,31483.html i http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-xeon-e3-1230v2-lga1155-box,38033.html
@tokacz
Zestaw ma być do grania więc po co mu Xeon? O wiele lepszym rozwiązaniem jest i5-4670k, ewentualnie i5-3570k.
Co do obudowy to dopłaciłbym do Zalman Z9 Plus lub do Gladiusa M40.
Zalman Z9 Plus ma lepszą wentylację i jest lepiej wykonany. Za to Gladius jest bardziej praktyczny i jest taki zwyczajny (bez podświetlanych wentyli itp.). To już zależy od twojego gustu.
bo ma 4 rdzienie i 8 watkow? tak jak nowe konsole. Moze gry w koncu beda uzywac wiekszej ilosci tfu.. watkow.
A co do tego xeona i jego wydajnosci poczytaj sobie zachodnie fora, to jest fizycznie i7 o ile mnie pamiec nie myli to odpowienik modelu 3770 bez zintegrowanej grafy i ciut nizszym traktowaniem. Wydajnosc w grach zblizona do podkreconych i5 2500k i 3570k do 4-4,1 ghz. Z uwagi na 8 watkow moze byc ciekawa alternatywa, i bardziej przyszlosciowy niz 4 rdzenie, 4 watki. Pisze jeszcze raz nie sugerowac sie ze to Xeon, daje mu dodatkowa alternatywe.
Feere najpierw poczytaj o procesorze, a pozniej sie wypowiadaj
Ta, zestaw typowo do grania, nie bawie się obróbka filmów czy innymi informatycznymi programami typu photoshop czy c4d ;P. Dlatego raczej warto doplacic do serii K jeżeli nie chce za szybko wymieniać sprzętu na wydajniejszy (byle tylko sam nie padł bo "trochę" jednak rocznie godzin przesiaduje gamingujac ).
Xeonami się nie interesowalem wiec nie wiem jak się sprawuje a co w przyszłości będzie to kto wie. Narazie AMD daje ostra plamę w gamingu i wątpie by Intel pozwolił to zmienić. Dość nietypowa propozycja procka swoja droga, w zestawach chyba go nie widywalem . Kolejna sprawa to taka, ze obecnie widzę ten Xeon jest niedostępny na techplanet.
Xeon sam w sobie jest dosc ciekaym prockiem, ale należy pamietac że jest to CPU dedykowany dla serwerów. O OC w przypadku Xeona możemy zapomniec. Jeśli obrobka wideo itd. wchodziła by w gre to jest warty zastanowienia dla budzetowych PC'tów. Do Gamingu procki wielowatkowe jak narazie sa zbyteczne. 2500K, 3570K, 4670K dla gracza beda lepsze uwzgledniajac przy tym możliwosci OC.
bo ma 4 rdzienie i 8 watkow? tak jak nowe konsole.
Największy kit wciskany ludzią...
Ten Xeon w grach jest na poziomie i5-3570k bez OC (czasami nawet słabszy).
Kosztuje tyle ile I5-4670k który po OC odjeżdża dość znacznie.
Dobra ale nie ma co się kłócić. Jeżeli autor planuje OC to nie widzę innego wyjścia jak i5-4670k.
podalem ci ciekawy przyklad, sam dlugo sie zastanawialem czy i5 3570k czy 2500k do grania i pieprzenia sie z plyta z silna sekcja zasilania, wydajnym chlodzeniem. Obejrzalem sporo testow i stwierdzilem ze roznice nie sa az tak znaczace zeby bawic sie w procesor K (dlatego skusilem sie na odpowiednik i7). I tak 1 skrzypce gra grafa, a w wiekszosci przypadkow procesor sie nudzi, wiec lepiej dolozyc do mocniejszej grafy. Sam mam tego xeona w tandemie z radeonem 7870 xt i tez tylko gram.
Grafe za jakis czas i tak bedziesz musial wymienic. A czy kupisz haswella czy ivy jeden czort wydajnosc jest porownywalna, i tak jak intel zejdzie na 18 mikronow znowu zmieni socket to moze bedzie wydajnosciowa rewolucja.
tokacz predko intel nowych prockow nie wypusci. i5 takze sie nie zestarzeje. Pamietaj że taki 3570K robi 4,5GHz bez problemu. Wtedy porownaj go z Xeonem w danej grze.
Jak widać z pierwszych postów za OC nie do końca byłem za, w dodatku nie miałem pojęcia, ze w tej cenie cos przyszłościowego z opcja OC się znajdzie. Respecto przekabacil mnie w sumie , wczesniej nie miałem do czynienia z zestawami OC wiec to będą moje pierwsze kroki jeżeli wezmę zaproponowany zestaw przez respecto. Zestawy bez oc tez wchodzą w gre, nawet byłyby mi na rękę, ale skoro w tej cenie mogę mieć zestaw OC który nawet bez OC jest tak dobry jak i5 4570 to chyba warto wziąć, zawsze mogę na początek nie robić OC, bo parę fpsow w lewo czy prawo różnicy mi nie zrobi, byle zeby było grywalnie
. Sorki za błędy , pisze z fona
. Pozdrawiam
Wiesz teraz lekko się zmieniło. Taki i5-4670k podkręcisz na takim MSI B85-G43 który kosztuje niecałe 300 zł tak samo jak na płycie za 1000 zł (róznica max 100mhz). Skończyły się czasy kiedy płyta miała duże znaczenie przy OC.
Intel wypuści pewnie niedługo nową generacje badojże w 14nm technologii ale to zapewne nic nie zmieni bo im się to po prostu nie opłaca. Zapewniam was, że gdyby intel tylko chciał dzisiejsze procesory byłyby dużo lepsze niż są. Ale m.in. dlatego, że AMD nie robi za dużej konkurencji nie opłaca im się wydawać rewolucyjnych procesorów.
Jeżeli autor nie będzie chciał podkręcać to możesz rozważyć Xeona. Jeżeli będziesz podkręcał to I5-4670k po OC potrafi zrobić różnicę (zwłaszcza w grach MMO).
No to słuchaj masz takiego Xeona przy 4 rdzeniach max taktowanie 3,5GHz. w i5 3570K masz 3,8GHz na start. Robisz OC do 4,5GHz masz 1GHz rożnicy na 1 rdzeniu, to jest duzo bardzo duzo. Obecnie żadna gra nie wykorzystuje wielowatków wiec nawet podkrecony i7 do takiej samej wartosci co i5 bedzie oferował identyczna wydajnosc(roznica 1-3kl/s).
Feere na MSI B85-G43 nie podkrecisz procka. Tutaj minimum jeslo chodzi o MSI to Z87 -G43
Respecto: http://pclab.pl/art55229-22.html
"Podkręcenie naszego testowego procesora Core i5 4670K do granic tego, na co pozwala układ chłodzenia powietrzem, nie było żadnym problemem."
Da się
E tam do Haswell'a i OC B85 to jak dla głodnego skorka od chleba. Jak pisałem MSI Z87-G43 Minimum. B85 to ubogi krewniak Z87 juz nawet nie chodzi o sam BIOS tylko ogół płyty głownej. Tutaj mowa o IVY a nie Haswell'u
Moj Xeon ma 3,3 w turbo 3,7 z tego co wiem mozna do podkrecic do 4,0- 4,1 na plycie z bclk tylko nie widze sensu. I5 3570k masz 3,4 w turbo 3,8. Na prawie kazdej plycie ozna fizycznie podbic zegary zeby na szywno mial tyle ile z turbo, nawet na b75.
B85 moze i sie da podkrecic, ale ja bym nie ryzykowal i wzial z87. Bo na b85 mozna pewnie bedzie podkrecic tak jak na b75 podbic do zegarow turbo i nic wiecej, tak to nawet procek bez k mozna podkrecic. Kupowanie procka z K i do tego plyty z seri b mija sie z celem